Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus-forsker får 11 mio kr. til forskning i effektiv kryptologi

Del

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har tildelt lektor Claudio Orlandi fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet et Starting Grant på 1,5 mio. EUR til forskning i fortrolig, effektiv og sikker multiparty computation (MPC).

Claudio Orlandi modtager 1,5 mio. euro til at forske i mere effektiv MPC. Fot: Peter F. Gammelby, AU
Claudio Orlandi modtager 1,5 mio. euro til at forske i mere effektiv MPC. Fot: Peter F. Gammelby, AU

Claudio Orlandi skal bruge pengene og de næste fem år på at udtænke en ny og mere effektiv tilgang til secure MPC (MultiParty Computation), eller sikker distribueret beregning på dansk.

Teknologien er nemlig ved at nå grænsen for, hvor store opgaver den kan løse, mener han.

MPC er en kryptografisk teknologi, der gør det muligt at lave beregninger på krypterede værdier og dermed løse den indbyggede konflikt, der kan være mellem nytteværdi og privatliv, når der skal regnes med følsomme data. Derved kan parter, som ikke stoler på hinanden, beregne enhver fælles funktion af deres private input på en måde, som sikrer, at inputtene er fortrolige og resultaterne korrekte. For eksempel kunne to personer lære, hvem af dem der er rigest, uden at skulle oplyse deres formue til hinanden.

Behovet bliver stadig mere aktuelt, fordi flere og flere data indsamles og opbevares hver dag. Ved at analysere dem kan vi skabe ny viden og bidrage til et bedre samfund, men dataene kan også lækkes og misbruges.

I løbet af det sidste årti er effektiviteten af ​​MPC blevet forbedret betydeligt, og disse fremskridt har givet flere virksomheder over hele verden mulighed for at begynde at implementere og inkludere MPC-løsninger i deres produkter - som f.eks. anvendes i sikre auktioner, benchmarking, beskyttelse af personlige oplysninger, databehandling osv. 

Men MPC er stadig langt fra effektiv nok til, at den lovende teknologi kan bruges i dagligdags beregninger.

”Det ser nu ud til, at vi har nået en mur, når det gælder mulighederne for at forbedre de nuværende byggesten til MPC, hvilket forhindrer MPC i at indgå i kritiske storskala-applikationer," forklarer Claudio Orlandi.

Han mener, at der skal et radikalt paradigmeskifte i MPC-forskning til for at gøre MPC virkelig praktisk.

Med ERC-bevillingen vil Claudio Orlandi træde et skridt tilbage og udfordre nuværende antagelser i MPC-forskning og designe nye MPC-løsninger. Hans hypotese er, at hvis MPC skal udvikles til næste stadie, kræver det mere en realistisk modellering af den måde, hvorpå sikkerhed, privatliv og effektivitet defineres og måles.

"Det særlige ved et ERC Starting Grant er," fortsætter Claudio Orlandi, "at det giver forskeren en meget høj grad af frihed, hvilket er nødvendigt for at kaste sig ud i potentielt risikable men lovende forskningsretninger. Nøgleordene er høj risiko og stort udbytte."

Kontakter

Lektor Claudio Orlandi
Institut for Datalogi
Aarhus Universitet
Mail: orlandi@cs.au.dk
Mobil: 2143 3249

Billeder

Claudio Orlandi modtager 1,5 mio. euro til at forske i mere effektiv MPC. Fot: Peter F. Gammelby, AU
Claudio Orlandi modtager 1,5 mio. euro til at forske i mere effektiv MPC. Fot: Peter F. Gammelby, AU
Download

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Hvorfor sku’ man samarbejde med biologer?25.9.2018 10:22pressemeddelelse

Kan bakterier rense op efter en olieforurening eller fjerne lugten fra grisestalde? Kan vilde blomster hjælpe med klimatilpasning? Kan man få en god forretning ud af tang? Hvordan får vi alle sammen noget ud af en tættere kontakt mellem videnskab og erhvervslivet? Aarhus Universitet inviterer til dialog, hvor der vil være svar på tiltale, syn for sagn og plads til nye idéer. Det sker til netværks- og karrieredagen BIO Match, som løber af stablen fredag 28. september i Aarhus.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum