Dansk Byggeri

Aalborg skraber bunden og bør gøre mere for virksomhederne

Del

Det står sløjt til med erhvervsvenligheden i Nordjylland. Seks af regionens 11 kommuner er dumpet ned ad på Dansk Byggeris rangliste over erhvervsvenlighed i 2018. Seks af kommunerne ligger nu i den helt tunge ende blandt de 30 mindst erhvervsvenlige kommuner.

Der er dog også lyspunkter. Thisted er en rigtig erhvervsvenlig kommune og ligger i top ti på en sjetteplads. Kommunen har forbedret sig hele 15 pladser siden sidste år. Brønderslev er hoppet 26 pladser op ad listen til en 54. plads.

- Der er grund til at ønske tillykke til Thisted, som er et forbillede for de øvrige kommuner i Nordjylland. Erhvervsvenlighed handler om prioriteringer, og Thisted har forstået at skrue på de rigtige knapper for at give gode vilkår for virksomhederne, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm.

I Thisted Kommune er det eksempelvis gratis for virksomhederne at få behandlet en byggesag, og sagsbehandlingstiden er kort. Kommunen anvender ikke uddannelsesklausuler og har en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri om at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. De kommunale anlægsinvesteringer er steget, og der er kommet flere virksomheder til kommunen.

Det er gået tilbage for Aalborg Kommune
Aalborg lå i den tunge ende sidste år, og rutsjeturen fortsætter i år, hvor kommunen med landets fjerdestørste by er rykket fra en plads som nummer 77 til en plads som nummer 82 ud af de 98 kommuner.

- Det er trist at se, at en så stor og vigtig kommune som Aalborg er så lidt erhvervsvenlig. Det er ikke i orden at rode rundt i bunden, når andre storbykommuner som Odense og Århus er i stand til at gøre det meget bedre, og begge ligger i den bedste tredjedel som nummer 36 og 42. Jeg ser frem til at mødes med kommunen til en snak om, hvordan vi kan hjælpe hinanden med at forbedre vilkårene for virksomhederne, siger Henrik Holm.

Aalborgs dårlige placering på Dansk Byggeris rangliste over kommunernes erhvervsvenlighed skyldes blandt andet, at behandlingstiden for byggesager er steget. Det samme er tilfældet for administrationsgebyret for erhvervsaffald. Ligesom kommunen får færre nye ledige i arbejde, og antallet af private virksomheder i kommunen er faldet i forhold til sidste år.

Nogle kommuner er gode på enkelte områder
Thisted kommune udmærker sig ved at være bedst i hele landet, når det gælder hurtigt og billigt behandling af byggesager. Thisted er også bedst til at udlicitere tekniske driftsopgaver.

Sådan er kommunerne i Nordjylland placeret på ranglisten

Kommune

2017

2018

Ændring

Nordjylland

 

 

 

Thisted

21

6

15

Morsø

35

29

6

Hjørring

38

30

8

Brønderslev

80

54

26

Vesthimmerland

33

61

-28

Frederikshavn

75

75

0

Mariagerfjord

69

78

-9

Jammerbugt

61

79

-18

Aalborg

77

82

-5

Læsø

57

84

-27

Rebild

76

91

-15

Fakta om kommuneanalysen
Dansk Byggeri har i syv år taget temperaturen på de danske kommuners erhvervsforhold og udarbejdet en rangliste over erhvervsvenlighed.

Analysen er baseret på 30 forskellige parametre fordelt på syv overordnede temaer, der alle viser, hvor erhvervsvenlige, de enkelte kommuner er. Temaerne er: byggesagsbehandling, skatter og afgifter, udlicitering af driftsopgaver, erhvervsaffald, udbudspolitik, arbejdsmarked og uddannelse samt kommunale kendetegn som for eksempel kommunale investeringer og antallet af byggetilladelser.

Kontakter

Formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm, telefon 24 88 71 71, hkh@ncc.dk
Regionskonsulent for Dansk Byggeri Nordjylland Peter H. Wagner, telefon 25 66 63 09, phw@danskbyggeri.dk
Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri Karin Skolnik, telefon 23 25 84 69, kas@danskbyggeri.dk

Vedhæftede filer

Links

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri: Lad familievirksomheder og arvinger være i fred18.6.2019 15:30:00 CESTPressemeddelelse

Det er gift for generationsskifterne i de private virksomheder, hvis arveafgiften bliver sat markant op, sådan som de økonomiske vismænd foreslår. Det siger Dansk Byggeri, efter at vismændene i deres nye rapport argumenterer for at sætte den nuværende arveafgift på fem procent på familieejede virksomheder op til 15 procent. På forårsmødet i Det Økonomiske Råd anbefalede Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen også et højere og mere fleksibelt anlægsloft.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum