Aabenraa Kommune

Aabenraa skaber byudvikling gennem kunst

Del

Med støtte fra flere fonde arbejdes der på at få markeret Aabenraa på samtidskunstens landkort. En stor satsning på kunst i flere forskellige formater som drivkraft i byudvikling skal blandt andet binde byen sammen og gøre Aabenraa til et absolut must-see for kunstinteresserede.

Oversigtskort af kunstplaceringerne.
Oversigtskort af kunstplaceringerne.

I Aabenraa er der fokus på betydningen af kunst for oplevelsen af byen og bylivet, ligesom der i forbindelse med udvikling af nye projekter arbejdes målrettet med kunst som identitetsskabende og stemningsgivende element. Seneste skud på stammen er et ambitiøst projekt med omdannelsen af Nørreportkvarteret – den nordlige del af gågaden fra den traditionelle handelsgade til en stemningsfyldt oplevelsesgade.

I forbindelse med omdannelsen af Nørreportkvarteret har et af grebene været at renovere og opgradere passagerne mellem bygningerne, så borgere og besøgende trygt og sikkert kan færdes gennem byen og ned til havnen. Ud over en fysisk opgradering af passagerne i Nørreportkvarteret er der udviklet et unikt og ambitiøst kunstprojekt, der forventes realiseret i løbet af 2022.

- Vi har sammen med lokale ildsjæle, kommunens billedkunstråd samt kunstkonsulenterne Creator Projects udviklet et projekt, der baseres på etablering af permanente offentlige værker af unge danske samtidskunstnere til at udsmykke passagerne, fortæller formand for Vækstudvalget for Land og By, Philip Tietje, og fortsætter:

- Kunstpassagerne vil bidrage til at trække besøgende til området og give dem en oplevelse med de mange unikke kunstværker, de ellers ikke ville have fået. Samtidig vil ellers uinteressante smutveje nu blive gjort til de foretrukne genveje. Derudover kan kunst også være medvirkende til at være kriminalpræventivt greb om byrummet.

Jeannette Ehlers, udvalgsleder i Statens Kunstfond, som støtter projektet, tilføjer:

- I Statens Kunstfond støtter vi ambitiøs og original kunst, der har fokus på at skabe ny indlevelse, forbindelser og fællesskaber, der både retter sig mod den enkelte, mod samfundet og mod vores tilgang til den jord, vi bor på. Derfor har vi valgt at støtte Aabenraa Kommunes udsmykning af passager ved gågaden med samtidskunst af høj kvalitet. Værkerne kommer til at binde kvarteret smukt sammen og bidrager til nye oplevelser i byen både for lokale og besøgende.

De udvalgte kunstnere har alle besøgt byen og fået en fornemmelse for identiteten og stemningen, ligesom de har talt med både borgere og forretningsdrivende for at få det lokale perspektiv på byen.

- Det er helt enestående at gennemføre en så ambitiøs permanent offentlig udsmykning med unge danske kunstnere, hvor kunst er tænkt med som en del af drivkraften i byudvikling, siger Simon Friese, Direktør Creator Projects, og fortsætter:

- Ved at pege på den unge kunst skues der ind i fremtiden, samtidig med at borgere og besøgende får en unik mulighed for at opleve kunst af høj kvalitet. Flere af kunstnerne har ikke haft store permanente offentlige kunstværker andre steder i landet, hvorfor det også er en vigtig milepæl på et formende tidspunkt i deres karriere.

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Kristensen, supplerer:

- Kunst er med til at skabe rammer for oplevelser i byen, og vi ønsker at fremme den udvikling, der har været på det seneste, ved at sikre, at der fortsat investeres i kunst og oplevelser i takt med, at vi udvikler kommunens byer og bygninger.

De udvalgte kunstnere arbejder i forskellige materialer og medier, der sikrer varierede oplevelser og medvirker til, at hver af passagerne får et personligt udtryk. Under installeringen inviteres kunstnerne til at dele deres proces med byens borgere og besøgende. Der vil derfor blive gennemført en formidlingsindsats i foråret/sommeren 2022.

Fakta

  • Henover vinteren detaljeres de udvalgte værker med henblik på realisering i foråret/sommeren 2022.
  • Projektet har blandt andet fået økonomisk støtte af Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond, Realdania, BHJ-Fonden og Billedkunstrådet i Aabenraa Kommune. Derudover er projektet støttet gennem områdefornyelsesmidler tildelt af henholdsvis staten og Aabenraa Kommune.
  • De udvalgte kunstnere er; Sif Itona Westerberg (f. 1985), Oskar Koliander (f. 1986), Rune Bosse (f. 1987), Helene Nymann (f. 1982), Mathias & Mathias (f. 1991, 1986) samt Torben Ribe (f. 1978).
  • Den syvende kunstner udvælges i løbet af vinteren, da passagen, der er i spil til dette værk, er under udvikling og forventes at stå færdig primo 2022.
  • Se mere om kunstnerne og værkerne på fremtidensaabenraa.dk/kunst.

Kontakter

Formand for Vækstudvalget for Land og By, Philip Tietje, tlf.: 61 33 66 77; e-mail: pti@aabenraa.dk

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Kristensen, tlf.: 21 47 49 54; e-mail: lkri@aabenraa.dk

Direktør Creator Projects, Simon Friese, tlf.: 25 62 25 61; e-mail: simon@creatorprojects.com

Statens Kunstfond, Pressetelefon, tlf.: 41 39 38 53

Plan-og udviklingschef, Bo Riis Duun, tlf.: 51 31 92 57; e-mail: brd@aabenraa.dk

Kultur- og fritidschef, Mads Stendorf, tlf.: 22 61 82 01; e-mail: makha@aabenraa.dk

Kommunikationskonsulent Aabenraa Kommune, Claus Bøge Jensen, tlf.: 24 91 79 28; e-mail: cbje@aabenraa.dk

Billeder

Oversigtskort af kunstplaceringerne.
Oversigtskort af kunstplaceringerne.
Download
Kunstskitse: Oskar Koliander
Kunstskitse: Oskar Koliander
Download
Kunstskitse: Helene Nymann
Kunstskitse: Helene Nymann
Download

Information om Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune
Skelbækvej 2
6200 Aabenraa

7376 7676https://www.aabenraa.dk/

BETINGELSER FOR BRUG AF BILLEDMATERIALE:

  • Rettigheden til anvendelse af medfølgende billedmateriale er udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende nyhed og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.
  • Anvendelse skal altid ske med angivelse af hele den oplyste billedbyline.

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum