Udenrigsministeriet

Bredt flertal bag stærk tekst om situationen i det nordlige Syrien

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod var i dag på talerstolen i en forespørgselsdebat om regeringens syn på situationen i det nordøstlige Syrien og mulighederne for at standse den tyrkiske militære operation.

Efter en lang og levende debat tegner der sig opbakning fra et bredt flertal af Folketingets partier til en stærk tekst. Teksten flugter med regeringens linje, der fordømmer Tyrkiets offensiv og opfordrer Tyrkiet til permanent at indstille sine operationer i det nordøstlige Syrien.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Jeg glæder mig over det brede flertal i Folketinget, der i dag slutter op om at fordømme den tyrkiske operation i det nordøstlige Syrien. Regeringen er helt enig og har også tidligere gjort det synspunkt klart for Tyrkiet. Det glæder mig også, at der med debatten i dag tegner sig bred enighed om ikke at udstede våbeneksporttilladelser til Tyrkiet. Regeringen vil forsat arbejde aktivt for at lægge det nødvendige pres på Tyrkiet for at indstille den tyrkiske operation. De militære handlinger har forfærdende konsekvenser for den i forvejen hårdt prøvede civilbefolkning, for indsatsen mod ISIL og for arbejdet med at finde en politisk løsning på den tragiske konflikt.”

Regeringen har i EU arbejdet for den strengest mulige fælles linje over for Tyrkiet med fokus på konkrete tiltag. EU vedtog den 14. og 17. oktober stærke rådskonklusioner, der fordømte den tyrkiske operation, opfordrede Tyrkiet til at trække sine tropper ud af Syrien og til en fælles restriktiv EU-linje i forhold til våbeneksport til Tyrkiet.

Siden Tyrkiets militære operationer i Afrin i februar 2018 har regeringen ikke godkendt eksport af våben til Tyrkiet, hvis det blev vurderet, at våbnene kunne anvendes i Syrien. Som situationen er nu, vil regeringen ikke udstede våbeneksporttilladelser til Tyrkiet. 

For yderligere presse:

Anders Vestergaard Kaldan, 20592180

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med