Udenrigsministeriet

Bredt flertal bag stærk tekst om situationen i det nordlige Syrien

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod var i dag på talerstolen i en forespørgselsdebat om regeringens syn på situationen i det nordøstlige Syrien og mulighederne for at standse den tyrkiske militære operation.

Efter en lang og levende debat tegner der sig opbakning fra et bredt flertal af Folketingets partier til en stærk tekst. Teksten flugter med regeringens linje, der fordømmer Tyrkiets offensiv og opfordrer Tyrkiet til permanent at indstille sine operationer i det nordøstlige Syrien.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Jeg glæder mig over det brede flertal i Folketinget, der i dag slutter op om at fordømme den tyrkiske operation i det nordøstlige Syrien. Regeringen er helt enig og har også tidligere gjort det synspunkt klart for Tyrkiet. Det glæder mig også, at der med debatten i dag tegner sig bred enighed om ikke at udstede våbeneksporttilladelser til Tyrkiet. Regeringen vil forsat arbejde aktivt for at lægge det nødvendige pres på Tyrkiet for at indstille den tyrkiske operation. De militære handlinger har forfærdende konsekvenser for den i forvejen hårdt prøvede civilbefolkning, for indsatsen mod ISIL og for arbejdet med at finde en politisk løsning på den tragiske konflikt.”

Regeringen har i EU arbejdet for den strengest mulige fælles linje over for Tyrkiet med fokus på konkrete tiltag. EU vedtog den 14. og 17. oktober stærke rådskonklusioner, der fordømte den tyrkiske operation, opfordrede Tyrkiet til at trække sine tropper ud af Syrien og til en fælles restriktiv EU-linje i forhold til våbeneksport til Tyrkiet.

Siden Tyrkiets militære operationer i Afrin i februar 2018 har regeringen ikke godkendt eksport af våben til Tyrkiet, hvis det blev vurderet, at våbnene kunne anvendes i Syrien. Som situationen er nu, vil regeringen ikke udstede våbeneksporttilladelser til Tyrkiet. 

For yderligere presse:

Anders Vestergaard Kaldan, 20592180

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod til koalitionsmøde i Washington: Vi skal fastholde presset på ISIL14.11.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i mødet i koalitionen til bekæmpelse af ISIL i Washington D.C. Mødet er indkaldt ekstraordinært i lyset af den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien og for at drøfte vejen frem i forhold til bekæmpelsen af ISIL. Kofod siger: "Jeg er meget tilfreds med, at vi - bl.a. på dansk initiativ - ekstraordinært får samlet koalitionen. Kalifatet er besejret, men truslen er langt fra ovre. Vi skal fastholde presset. Det er helt afgørende, at de fremskridt, vi har opnået i bekæmpelsen af ISIL, ikke sættes over styr. Derfor vil jeg fremhæve behovet for, at den amerikanske tilbagetrækning i det nordøstlige Syrien ikke efterlader et tomrum, der giver ISIL et spillerum. Tæt koordination er altafgørende." Og fortsætter: "Tyrkiets offensiv i Syrien har alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen og for bekæmpelsen af ISIL. Derfor har jeg fra starten fordømt den. Jeg vil benytte mødet til igen at opfordre Tyrkiet til at trække sine tropper ud af området og