Selv et ganske lille solarieforbrug kan give kræft
Der er stærk sammenhæng mellem uv-stråling fra solarier og risikoen for hud- og modermærkekræft. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny videnskabelig rapport fra EU-kommissionen. Den slår samtidig fast, at der ikke kan sættes en sikker nedre grænse for strålingsniveauet i solarier. Det sikre solarium findes ikke.
Solarium er særlig farligt for børn og unge
Særligt børn og unge er udsatte, hvis de lægger sig under den kunstigt fremstillede sol. Ifølge rapporten øges risikoen for modermærkekræft med 75 pct., hvis man går i solarium, før man fylder 35 år. Blandt unge under 30 år, der har fået konstateret modermærkekræft, kan op til 76 pct. af tilfældene forklares af solariebrug.
I Kræftens Bekæmpelse så man helst, at der slet ikke fandtes solarier, men der bør som minimum være en aldersgrænse på 18 år for solariebrug. Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, opfordrer politikerne til at tage ansvar.
- I dag kan selv en 12-årig gå ind fra gaden, putte en tyver i maskinen og lægge sig under de farlige rør. Som samfund har vi et særligt ansvar for at beskytte børn og unge. Det gør vi bedst med en aldersgrænse, der som minimum holder dem under 18 år ude af solarierne, og som tydeligt signalerer, at solarier altså ikke er for børn, siger hun.
Mette Lolk Hanak påpeger også, at det er tankevækkende, at Danmark er det eneste land i Skandinavien, der hverken har en 18 års aldersgrænse for solariebrug eller har fremsat lovforslag om det.
Lidt flere går i solarium
Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at andelen af unge, der går i solarium, er svagt stigende. Det tyder derfor på, at kampagner og oplysning ikke alene kan få børn og unge til at fravælge solariet.
Danmark fik sin første solarielov i 2014, men den indeholder ingen aldersgrænse.
Solarieloven fastsætter en grænse for strålingsniveau i solarier, men selv det tilladte niveau øger ifølge rapporten risikoen for kræft.
Kontakter
Presseansvarlig i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne Christine Lind Behrens, behrens@cancer.dk tlf.: 35 25 77 36
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Hver tredje er i tvivl: Har du tjek på dine modermærker?21.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek mærkerne og opdag modermærkekræft i tide, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.
Livmoderhalskræft kan være udryddet om 10-15 år14.4.2025 09:33:05 CEST | Pressemeddelelse
I en ny statusartikel konkluderer eksperter, at livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark.
Flere frivillige indsamler 35,5 mio. til kræftsagen11.4.2025 13:40:33 CEST | Pressemeddelelse
Resultatet af Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, der løb af stablen søndag den 6. april – og derefter fortsatte digitalt en lille uges tid – er landet på 35,5 millioner kroner.
H.M. Dronningen besøger Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Herlev10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To kræftramte familier delte deres oplevelser og udfordringer med H.M. Dronningen under besøget.
Tusindvis samlede ind til mennesker ramt af kræft: - Det er rørende6.4.2025 16:23:51 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, og formand, Helen Bernt Andersen, takker de tusindvis af frivillige - og alle, der donerede - ved årets Landsindsamling. Du kan stadig nå at støtte digitalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum