Grå stær er ikke en sygdom

Engang var jorden flad – i dag er den rund. Ligeledes har de fleste hidtil anskuet grå stær som en sygdom, men nu er det på tide at se, hvad der egentlig er tale om – en naturlig udvikling af øjets linse, efterhånden som vi bliver ældre. Vi kalder det alders- eller gammelmandssyn, når vi i fyrrerne begynder at have vanskeligt ved at læse en bog eller se teksten på vores telefon. Presbyopi, som fagtermen lyder, er en del af øjenlinsens uundgåelige aldringsproces, og den almindelige aldersbetingede grå stær er et sent stadie i øjets gradvise degenerering. Linsen ændrer sig fra barnsben, og forringelserne af øjets evner sætter typisk ind i 40-årsalderen. Her får mange behov for en læsebrille og mere lys for at læse.
– Øjets linse udvikler sig gennem hele livet, og når den svigter, kaldes det dysfunktionelt linsesyndrom. Der bliver aflejret affaldsstoffer, og der sker en binding af proteiner, som gør, at linsens lysegenskaber ændres over tid. Linsen begynder at filtrere flere blå nuancer fra billedet og bryde lyset mere. Det gør, at kontrasterne bliver svagere, og det bliver sværere at læse en avis uden læsebriller, forklarer Jannik Boberg-Ans, øjenkirurg og cheflæge hos øjenklinikken EuroEyes.
I 50- og 60-årsalderen oplever mange, at synet forringes på både korte og lange afstande.
– Den optiske kvalitet af linsen forringes og skaber et fordrejet og uskarpt billede. Samtidig bliver linsen mindre elastisk, og evnen til at ændre styrke – at ændre form fra rund til flad – forsvinder. Musklerne trækker, men linsen ændrer sig ikke i form eller position, siger Jannik Boberg-Ans.
Lad os afdramatisere grå stær
Man har grå stær – katarakt – hvis linsen i øjet er uklar, og den helt almindelige aldersbetingede grå stær får alle med tiden, hvis de ellers lever længe nok. Efterhånden som cellerne i øjenlinsen vokser, ophobes der mere uklart materiale, hvilket giver linsen en grålig eller brunlig farve. I USA er man for nylig begyndt at bruge termen ’dysfunctional lens syndrome’ om linsens aldringsproces fra den unge, elastiske linse til den uklare grå stær-linse.
– De fleste danskere ser det som en sygdom, fordi vi først omtaler det som grå stær, når øjet er meget svækket af denne proces. Men vi kan godt afdramatisere, for grå stær er i virkeligheden ikke mere en sygdom, end grå hårpragt og rynker er, forklarer Jannik Boberg-Ans og peger på en mulig løsning:
– Grå stær – og udviklingen op til – er yderst generende, men heldigvis kan vi nemt og effektivt udskifte øjets naturlige linse med en såkaldt trifokal linse, der genskaber et klart syn på alle afstande. Fra 45-årsalderen begynder mange at døje med synet, og allerede her – inden linsen for alvor er dårlig – er det en fordel at udskifte den, så man kan nyde et brillefrit syn i mange år og samtidig fjerne risikoen for senere at få grå stær.
Nøgleord
Kontakter
Jannik Boberg-Ans
Øjenkirurg, EuroEyes
(+45) 20 73 15 24
Jba@euroeyes.dk
Billeder
Links
Information om EuroEyes
EuroEyes består af 23 klinikker i Danmark, Kina og Tyskland, som korrigerer synsfejl med linseudskiftning samt nyeste laserteknologi. Klinikkerne har behandlet over 300.000 patienter for alle grader af nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og grå stær. Desuden opereres stadig flere for alderssyn for at undgå brug af læsebriller.
Følg pressemeddelelser fra EuroEyes
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EuroEyes
Guide: Hvilken øjenoperation er den rigtige for dig?16.8.2017 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Øjenoperationer er populære som aldrig før, og udviklingen gennem de seneste årtier har givet briller og kontaktlinser kamp til stregen. Bliv klogere på, om en øjenoperation er noget for dig.
Danske øjenkirurger giver 259 blinde myanmarer synet tilbage4.7.2017 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Øjenkirurger og assistenter fra den danske øjenklinik EuroEyes brugte fem feriedage i foråret på at give svagtseende myanmarer synet tilbage. Hospitalet i Myanmar fortæller nu, at alle operationer er forløbet fejlfrit.
Øjenoperation gav kendt radiovært friheden igen10.5.2017 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mai-Britt Vingsøe gennemgik for nylig en operation, hvor hun fik udskiftet sine naturlige øjenlinser. Dagen efter operationen var hun tilbage som morgenvært på GO’NOVA med et nyt syn på livet.
Kendt radiovært fortæller om sine nye øjenlinser i Søborg21.4.2017 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når EuroEyes den 24. april holder en gratis infoaften på Gyngemose Parkvej i Søborg, kan alle interesserede få indblik i, hvordan de, ligesom radioværten Mai-Britt Vingsøe, kan blive fri for briller og kontaktlinser.
Forsvindende få bliver opereret i udlandet med offentlig støtte29.3.2017 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Blot 80 danskere benyttede i 2015 muligheden for at springe ventelisten over og blive opereret i et andet EU-land med støtte fra det offentlige. Patientforening beskylder regionerne for manglende rådgivning.