Gymnasieelever taber ved at komme til eksamen i naturvidenskabelige højniveaufag
Gymnasieelever får i gennemsnit højere årskarakterer i naturvidenskabelige højniveaufag, end de kan leve op til ved eksamen, med undtagelse af i mundtlig biologi. Derimod tegner der sig et billede af, at årskarakterer og eksamenskarakterer i højere grad flugter i fagene dansk, engelsk og samfundsfag. Det viser en ny registeranalyse af forskelle mellem årskarakterer og eksamenskarakterer på de ni største højniveaufag for stx-studenter i årene 2008-2014. De ni største højniveaufag er fysik, biologi, musik, matematik, tysk, engelsk, samfundsfag, dansk og spansk.
I gennemsnit får eleverne til skriftlig eksamen i fysik, biologi og matematik hhv. 1,29, 1,11 og 0,88 karakterpoint under de skriftlige årskarakterer. Faktisk dumper mere end hver 10. til skriftlig eksamen i matematik og fysik. Til skriftlig eksamen i fag som samfundsfag, engelsk og dansk får eleverne derimod kun hhv. 0,69 0,77 og 0,68 karakterpoint under de skriftlige årskarakterer.
Mindre forskel på de mundtlige end på de skriftlige års- og eksamenskarakterer
På de mundtlige karakterer er forskellen mellem årskarakterer og eksamenskarakterer generelt mindre. Den største forskel er i biologi, hvor de mundtlige prøvekarakterer ligger 0,97 karakterpoint over de mundtlige årskarakterer. I fysik og matematik ligger de mundtlige eksamenskarakterer hhv. 0,47 og 0,42 karakterpoint under de mundtlige årskarakterer, hvorimod eksamenskaraktererne i fag som dansk og engelsk blot ligger hhv. 0,32 og 0,30 karakterpoint over årskaraktererne. Ifølge evalueringskonsulent hos EVA Sarah Richardt Schoop skal årskarakterer og eksamenskarakterer ikke nødvendigvis være ens, men forskellen bør ikke være for stor, da det skaber tvivl om, hvorvidt karaktergivningen er valid:
”Der findes ikke nogen formel rettesnor for, hvor store forskellene mellem årskarakterer og eksamenskarakterer må være, og årskarakterer og eksamen måler også forskellige ting og har forskellige pædagogiske formål. Men det er klart, at når der er så store udsving, som vi ser i de naturvidenskabelige fag, hvor eleverne bliver stillet dårligere karaktermæssigt ved at komme til eksamen, så bør det give anledning til eftertanke; Er der den ønskede sammenhæng mellem undervisning og eksamen, så eksamen afspejler de mål og kompetencer, der er sat for faget?” udtaler Sarah Richardt Schoop.
Resultaterne tegner et andet billede af karaktergivningen end lærerne selv oplever. En tidligere EVA-undersøgelse har vist, at lærerne opfatter bedømmelseskriterierne i de naturvidenskabelige fag mere eksakte og håndgribelige, mens de er langt mere usikre ift. karaktergivningen i humanistiske og samfundsvidenskabelige fag.
For yderligere oplysninger kontakt
Kommunikationskonsulent Emilie Welcher-Ulholm, 9356 4364, ewu@eva.dk
Om datagrundlaget
Notatet bygger på registerdata om karakterer for de ni største højniveaufag på gymnasieområdet for samtlige elever, der er blevet studenter i perioden 2008-2014. Notatet ser dels på mundtlige og skriftlige års- og prøvekarakterer i de ni største A-niveaufag med både en mundtlig og skriftlig dimension (dansk, matematik, engelsk, fysik, samfundsfag, biologi, spansk, tysk – fortsætter og musik). Dels på mundtlige års- og prøvekarakterer i samtlige fag på A-, B- og C-niveau.
Hent udgivelsen Årskarakterer og prøvekarakterer i det almene gymnasium
Nøgleord
Kontakter
Emilie Welcher-UlholmKommunikationskonsulent
Tlf:9356 4364ewu@eva.dkInformation om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum