9000 bilister er taget flere gange for at køre narkokørsel: 'Det er alarmerende'

Risikoen for store bøder og inddragelse af kørekortet har ikke været særlig afskrækkende for en del af de bilister, der er blevet sigtet for at køre narkokørsel.
9034 bilister er nemlig blevet sigtet mere end en gang for at køre narkokørsel herhjemme de seneste seks år. Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som Gjensidige Forsikring har fået udleveret.
Og det er ellers ikke fordi, det kan være svært at huske reglerne på området. Der er nemlig nul-tolerance for at køre med ulovlige stoffer i blodet. Og netop de klare retningslinjer gør, at tallene fra Rigspolitiet kan give indtrykket af manglende respekt om lovgivningen, lyder det fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.
Fuldstændig uholdbart
”Når du kører bil med euforiserende stoffer i blodet, er du ikke kun til fare for dig selv, du er det i høj grad også for dine medmennesker i trafikken. Det er blandt andet derfor, straffen er den samme, som hvis du kører spirituskørsel med 1,21 promille. Og når så mange tusinde mennesker alligevel fortsætter med at køre narkokørsel, så mangler der simpelthen respekt for de farer, der er forbundet med det,” siger han.
Han gør desuden opmærksom på, at man fra forsikringsselskabet side ofte vil holde føreren personligt ansvarligt økonomisk, hvis vedkommende er involveret i skader og uheld, mens de er narkopåvirket.
Hvis man alene isolerer tallene for bilister, der er blevet sigtet tre eller flere gange, lyder det på 4269 bilister. Og knap 1000 af dem er blevet sigtet seks gange eller flere, og det er 'alarmerende' mange, lyder det fra Henrik Sagild.
”Det er fuldstændig uholdbart, og det kan tyde på, det ikke er nok med informationskampagner og oplysning. Måske skal der også være skærpede muligheder for at fratage adgangen til at køre bil for dem, der gentagne gange kører narkopåvirket ” siger han.
Fakta om tallene:
For perioden 1/1/2015 til 3/3/2021 har politiet registreret 47.646 sigtelser for narkokørsel, fordelt på 27.874 personer.
I tabellen nedenfor er sigtelserne fordelt alt efter, hvor mange gange den enkelte person er blevet sigtet for narkokørsel i perioden.
- 1: 18.840
- 2: 4.765
- 3: 1.903
- 4: 972
- 5: 514
- 6 eller flere: 880
Straf for at overtræde nulgrænsen
Kører du med ulovlige, euforiserende stoffer i blodet, er straffen den samme, som hvis du kørte spirituskørsel med 1,21 promille.
Du får frakendt dit kørekort i 3 år og får en bøde*
Du skal desuden bestå en ny teori- og køreprøve og gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kr.
Læs mere om kurset her: www.antk.dk
Bliver du taget flere gange med ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen.
Kilde: Sikker Trafik
Nøgleord
Kontakter
Søren Moth FrederiksenKommunikationskonsulent
Tlf:41 77 50 18smf@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2019, mens forvaltningskapitalen udgjorde 112 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Charterferien fylder 75 og er stadig lige så populær15.7.2025 07:34:00 CEST | Pressemeddelelse
I år er det 75 år siden, at de første danskere satte sig i en charterbus mod sydens sol. Selvom der er sket meget med charterferien gennem de 75 år, er ferieformen stadig blandt danskernes fortrukne i dag.
Ny undersøgelse: Så mange danskere tisser i poolen12.7.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du er en af de tusindvis af danskere, der bruger din sommerferie på at flyde rundt i en pool for at blive afkølet, så bør du måske overveje at tage nogle forholdsregler. Flere end hver sjette dansker erkender nemlig, at de tisser i poolen. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.
Næsten dagligt er der optræk til en ulykke ved overskæringer på jernbanen9.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år er der registreret over 700 forløbere til ulykker ved overskæringer på jernbanenettet, hvor der har været ved at ske en kollision eller påkørsel. Det viser nye tal, som Trafikstyrelsen har udleveret til Gjensidige.
Bank og forsikringsselskab advarer mod dette på udlandsferien8.7.2025 14:31:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Sparekassen Kronjylland og Gjensidige, viser, at næsten hver tredje dansker foretrækker at betale med kontanter, når de er på ferie i udlandet. Det kan være en dårlig idé, advarer Sparekassen Kronjylland og Gjensidige.
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum