
Ny forsyningsstrategi kan komme til at koste forbrugerne 21 mia. kroner

”Der er dog lige et par ting omkring finansieringen, vi gerne vil gøre opmærksom på. For det kan blive dyrt, endda meget dyrt, at følge strategien, som lover effektiviseringsgevinster for omkring tre mia. kroner alene på vandområdet”, siger Allan Weirup, som er direktør i brancheorganisationen Danske Vandværker.
Vand som spekulationsobjekt
Det lyder fint, når regeringen siger, at de vil give en familie 2.800 kroner mere om året, men både Danske Vandværker, en række eksperter og KL stiller spørgsmålstegn ved de store tal.
”Vi frygter, at forbrugerne kommer til at betale en høj pris, hvis planerne gennemføres. Gør man vores drikkevand til et spekulationsobjekt og ophæver både hvile i sig selv-princippet og stoploven i kommunerne, som vil gøre det muligt for dem at sælge deres forsyningsselskaber, så har danskernes virkelig grund til at føle sig utrygge”, fastslår Allan Weirup og fortsætter:
”Strategien vil have den konsekvens, at de samfundsvigtige opgaver, som løses på forsyningsområdet, fremover skal drives som en almindelig forretning. Og så skal der altså for alvor tjenes penge, for hvorfor skulle nogen ellers ville investere på området”, spørger Allan Weirup retorisk.
Gevinster ædes af finansieringsomkostninger
Minister og regering har flere gange udtalt, at de ikke vil blande sig i, hvem der ejer vandselskaberne, men strategien skaber rammerne for, at investorer vil kunne komme til at tjene penge på vand. Og sådan en kommercialisering af vandet vil efter al sandsynlighed betyde, at kommunerne ikke længere vil kunne stille garanti for vandværkernes låntagning til investeringer, og så kan vandværkerne ikke låne til billige penge hos KommuneKredit.
”Men ud over at det vil betyde dyrere lån, skal der også kunne ske en forrentning af egenkapitalen, som også skal kunne trækkes ud af selskabet, hvilket helt forståeligt vil kunne friste en økonomisk trængt kommune. Danske Vandværker har lavet en foreløbig analyse af finansieringsomkostningerne, som vil lande på omkring 21 mia. kroner, for det er store værdier, som skal refinansieres. Det vil altså koste 21 mia. kroner at opnå effektiviseringer for 3,2 mia. Gevinsten ved effektiviseringer bliver med andre ord ædt op mange gange af øgede renter. Det er der vel ingen, som synes, er en særlig god forretning, og samtidig kan man vel kun gå ud fra, at det blive forbrugerne, som skal betale den regning”, slutter Allan Weirup.
Nøgleord
Kontakter
Allan Weirup, Direktør
Mobil 40 20 92 42
Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 5613 0332
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Danske Vandværker - Old
Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.
Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker - Old
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker - Old
En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker22.11.2018 15:21:33 CET | Pressemeddelelse
Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Det betyder mindre bureaukrati og færre omkostninger på vandværkerne. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performance benchmarkingen, som blandt andet viser, hvor godt vandværket drives.
Samarbejde om grundvand til fjernvarme12.10.2018 08:17:26 CEST | Pressemeddelelse
Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme har aftalt et fælles princip for etablering af varmepumper med grundvand som varmekilde, uden at adgangen til og kvaliteten af vores drikkevand påvirkes.
Regeringen vil hjælpe landets forbrugerejede vandværker13.9.2018 14:58:59 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være let at drive vandværk, vi skal have fjernet alt bøvl og bureaukrati, og så skal vi sikre lave priser til glæde for forbrugerne. Nogenlunde sådan lyder et udspil fra to af regeringens ministre. Et forslag, der vækker stor glæde hos Danske Vandværker.
Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46:01 CEST | Pressemeddelelse
I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.
Fuld stop for brug af pesticider i BNBO’erne23.8.2018 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Miljø- og Fødevareudvalget på samrådet i dag den 23. august sætter pesticider på menuen, er budskabet fra Danske Vandværker krystal klart: Danskerne skal kunne blive ved med at tappe sig et rent glas vand fra hanen. I lyset af den seneste tids mange fund af pesticider er det på tide at stoppe med at bruge sprøjtemidler i de boringsnære områder og få sat turbo på overvågningen af vores grundvand.