Pollenallergi på kryds og tværs

De fleste pollenallergikere kan begynde at ånde lettet op, fordi pollensæsonen nærmer sig sin afslutning. Desværre er der malurt i bægeret for nogle allergikere, nemlig dem, der krydsreagerer med forskellige fødevarer. Det vil sige, at de får allergiske symptomer, når de spiser bestemte ting.
Er du fx allergisk overfor birk, kan det være, at du skal holde dig fra blommerne, der i øjeblikket er klar til at blive plukket fra blommetræerne. Senere kan det være æblerne, du skal holde dig fra, hvis du vil undgå allergiske symptomer.
Krydsallergi opstår, når kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden.
Ingen symptomer – bare spis løs
Er du allergisk overfor birk, er det kiwifrugter, æbler, hasselnødder og paranødder, der oftest er årsag til symptomer. Græsallergikere reagerer oftest på tomat, mens bynkeallergikere oftest reagerer på peberfrugt.
Men det er slet ikke sikkert, at du reagerer, så hvis du ikke oplever symptomer, kan du bare spise løs. Og har du krydsallergi, så stopper symptomerne typisk, når du lader være med at spise de fødevare, du ikke kan tåle.
De typiske symptomer, hvis man reagerer på fødevarer som krydsreagerer med pollen, er kløe og hævelse på læberne, i munden og i svælget. I sjældne tilfælde er symptomerne nældefeber, som er udslæt og kløe over hele eller dele af kroppen.
I det fleste tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen dog begrænsede. Hvis du oplever kraftige reaktioner, er det vigtigt at tale med lægen.
Ring til vores rådgivning på 43 43 42 99, hvis du har du spørgsmål om astma, allergi, høfeber eller eksem. Hverdage fra 9.00 til 12.00 onsdag også fra 16.00 til 18.00.
Nøgleord
Kontakter
Har du spørgsmål eller brug for yderligere informationer, er du naturligvis velkommen til at kontakte vores rådgivningschef Betina Hjorth på telefon 43 43 59 11.
Billeder

Links
Information om Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark arbejder for, at alle berørt af astma, allergi, høfeber og eksem får en bedre hverdag.
Det gør vi blandt andet ved at:
- give råd og vejledning til mennesker berørt af astma, allergi, høfeber og eksem
- indsamle viden om, hvordan hverdagen ser ud for patienter og pårørende
- følge med i forskningen
- blande os i debatten og sætte politisk fokus på området
Vi arbejder også på at styrke forebyggelsen. I dag er omkring 1,5 millioner danskere berørt af astma, allergi eller anden overfølsomhedssygdom, og tallet er stigende.
Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark
Nu er sæsonen for birkepollen i gang7.4.2025 08:03:47 CEST | Pressemeddelelse
Nu begynder en af årets værste pollenplager: birkepollensæsonen. Sæsonen starter tidligere og er blevet mere intens med årene. Den kommende tids vejr bliver afgørende for, hvor slem sæsonen bliver for landets 500.000 danskere med birkepollenallergi.
Nu er pollensæsonen for elm i gang20.3.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det lune vejr sætter skub i blomstringen af elmetræers blomster, og derfor skyder Astma-Allergi Danmark pollensæsonen for elm i gang og udsender fra i dag Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for elm.
Ny test: 88 procent af håndcremer er allergifremkaldende13.3.2025 08:31:00 CET | Pressemeddelelse
Det er højsæson for tørre, smertende hænder og fede håndcremer. Men størstedelen af cremerne indeholder allergifremkaldende stoffer, der kan forværre hændernes tilstand og føre til livslang allergi.
Nu begynder årets pollensæson6.2.2025 08:03:57 CET | Pressemeddelelse
1 million danskere kan godt begynde at gøre sig klar, for Astma-Allergi Danmark skyder nu årets pollensæson i gang og begynder at udsende Dagens Pollental.
Pollen plager også i julen: Sådan skaber du en julemiddag fri for krydsreaktioner19.12.2024 07:50:00 CET | Pressemeddelelse
For mange mennesker med pollenallergi kan julemaden ende ud i kløe og hævelser rundt om eller i munden. Bare rolig, det er ikke i sig selv farligt. Det er en krydsreaktion. Og der er måder, du kan sørge for at skabe en julemiddag, der er fri for ubehag i munden for dig selv eller dine gæster. Se listen over fødevarer, som kan give krydsreaktioner her.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum