765 km langt kabel skal optimere anvendelsen af vedvarende energi i Danmark og Storbritannien
Viking Link er navnet på den 765 km lange transmissionslinje mellem Danmark og Storbritannien, som EKF har bidraget til finansieringen af sammen med BNP Paribas Fortis og en række andre eksportkreditinstitutter. Den nye transmissionslinje danner forbindelse mellem højspændingsstationen Revsing i det sydlige Jylland og Bicker Fen i Lincolnshire i England. Den har en kapacitet på 1.400 MW baseret på jævnstrøm (HVDC) mellem det britiske og danske el-transmissionssystem.
”Det er et virkelig spændende projekt, især i disse tider, hvor forsyningssikkerhed er endnu mere vigtigt end tidligere, siger Thomas Hovard,” CCO i EKF.
Projektet indebærer opsætning af transformerstationer samt omformerstationer i hvert land. Desuden lægges der sø- og landkabler mellem de to omformerstationer. Alle land - og søkabler på forbindelsen graves ned, og der er dermed ingen kabler, der er forbundet via tårne.
Delt ejerskab
Viking Link-projektet er blevet udviklet af danske Energinet og britiske National Grid og ejes ligeligt mellem de to parter.
Lånet har BNP Paribas Fortis som agent.
“Efter vellykket financial close i 2020 på et ”Green Loan” afdækket af SACE og Euler Hermes til National Grid ifm. Viking Link-projektet, er vi stolte over at have etableret yderligere finansiering til projektet ved at være agent på et EKF-garanteret ”Green Loan” med National Grid som låntager. Sammen med en anden nordisk ECA-facilitet, fuldender EKF-faciliteten pakken af omkostningseffektive finansieringsløsninger, der er struktureret af BNP Paribas og ECA'erne, der supporterer denne cross-boarder infrastruktur, som er endnu mere strategisk vigtig end nogensinde for den grønne omstilling i Europa. Særligt i lyset af de udfordringer, som vores kontinent står over for,” siger Yasser Henda, BNP Paribas’ Global Head of Export Finance. .
I Danmark betyder Viking Link, at vindkraftens værdi forøges, eftersom forbindelsen giver bedre muligheder for at handle el på tværs af grænserne og dermed udvider markedet for dansk vindenergi. Derudover vil forbindelsen også bidrage til lavere engrospriser på el i Storbritannien. Forbindelsen vil således være en samfundsøkonomisk fordel for både Danmark og Storbritannien.
Projektet er i øvrigt på EU’s prioriterede PCI-liste over vigtige infrastrukturprojekter, der bidrager til sammenkoblingen af de europæiske elnet, de såkaldte ”Projects of Common Interest”.
Faktaboks
Forbindelsen består af disse hovedkomponenter:
Nordsøen
- 625 km søkabler baseret på jævnstrøm (HVDC) mellem Storbritannien og Danmark. Søkablerne bliver gravet eller spulet ned i havbunden.
Danmark
- Landkabel (76 km) baseret på jævnstrøm (HVDC) fra kysten i det vestlige Danmark til den nuværende 400 kV station i Revsing nær Vejen.
- Omformerstation i Revsing, der ændrer strømmen mellem jævnstrøm og vekselstrøm.
- Nyt udstyr på den eksisterende 400 kV station i Revsing.
Storbritannien
- Landkabel (66,5 km) baseret på jævnstrøm (HVDC) fra den engelske kyst til en omformerstation.
- Omformerstation, der ændrer strømmen mellem jævnstrøm og vekselstrøm.
- Landkabel baseret på vekselstrøm (HVAC) fra omformerstationen til National Grids eksisterende transformerstation i Bicker Fen i Lincolnshire.
- Nyt udstyr på den eksisterende transformerstation.
Det samlede projekt er på EUR 1,6 mia., men det er udelukkende National Grids andel af projektet, der finansieres.
Finansieringen er som nævnt struktureret af BNP Paribas Fortis som ledende arrangør med deltagelse af en række europæiske eksportkreditinstitutter. Herunder SACE fra Italien, Euler Hermes fra Tyskland, EKN og SEK fra Sverige samt EKF.Finansieringen kategoriseres som et Green Loan i overensstemmelse med de internationalt opstillede principper.
Der er danske leverancer til Viking Link-projektet fra en lang række danske eksportører.
Anlægsarbejdet på projektet skrider planmæssigt fremad og forventes færdiggjort i løbet af 2023, så der kan foretages endelige tests og idriftsættelse af projektet i december 2023.
Kontakter
Ina BjerregaardPresseansvarligDanmarks Eksport - og Investeringsfond
Tlf:20652114Tlf:20652114ibc@ekf.dkInformation om Danmarks Eksport- og Investeringsfond
Om Danmarks Eksport- og Investeringsfond
Som Danmarks nationale erhvervsfremmende bank og officielle eksportkreditinstitut arbejder EIFO for at åbne døre for global forretning, skubbe på den grønne omstilling, løfte innovative teknologier og bidrage til Danmarks sikkerhed.
Med et samlet engagement på over 170 mia. kr. og aktiviteter i mere end 100 lande tilbyder EIFO finansielle løsninger til danske virksomheder og deres globale partnere.
EIFO er derudover Danmarks største ventureinvestor og investerer i startups og fonde. I 2024 investerede EIFO 78 gange i selskaber og 16 gange i fonde. Læs mere på www.eifo.dk
Læs mere på www.eifo.dk
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond
EIFO investerer i maritime forsvarsdroner – og trækker selskab til Danmark13.5.2025 09:17:39 CEST | Pressemeddelelse
EIFO indgår strategisk samarbejde med den maritime dronevirksomhed Saildrone, som placerer sit europæiske hovedkontor i Danmark.
EIFO lancerer nyt forbedret kautionsprodukt1.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny EIFO-kaution erstatter og samler de nuværende produkter Eksportkaution, Klimakaution og Kaution for anlægslån i et simplificeret kautionsprodukt.
EIFO og Novo Holdings investerer knap 360 mio. kr. i life science-fond24.4.2025 11:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Investeringen skal være med til at opretholde og udbygge Danmarks position som en global leder inden for life science.
Nyt forsvarsprogram skal skabe fremtidens danske forsvarsvirksomheder11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tre danske fonde går nu sammen om at skabe en ny generation af danske forsvarsvirksomheder. Med forventet 200 mio. kr. og plads til 72 virksomheder etableres et nyt program med tiltag målrettet danske iværksættere og SMV’ere inden for forsvarsområdet. Bag initiativet står Industriens Fond, Innovationsfonden og EIFO.
EIFO finansierer endnu en vindmøllepark i Taiwan28.3.2025 14:20:00 CET | Pressemeddelelse
EIFO yder en projektfinansieringsgaranti på EUR 150 mio. (DKK 1,119 mia.) til vindmølleparken Fengmiao I i Taiwan. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) står via sin flagskibsfond CI V bag projektet, der får en kapacitet på 495 MW. Vestas leverer møllerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum