TUBA

75 unge fra familier ramt af misbrug får fælles frirum på højskole i Svendborg i uge 28

Del

11. juli-15. juli mødes 75 unge ml. 18-35 år fra familier ramt af misbrug på TUBAs sommerhøjskole i Svendborg. Det er 6. gang, at TUBA, der hjælper unge med at bearbejde senfølger efter en barndom med forældre med alkoholproblemer eller stofmisbrug, afholder højskolen. "Når jeg er sammen med andre fra samme baggrund som mig, kan jeg mærke, hvordan det styrker mit selvværd og min tro på, at jeg er god nok, som jeg er," siger en af deltagerne.

Det betyder alverden at finde ud af, at man ikke er alene. Det ved nonprofitorganisationen TUBA, der hvert år hjælper ca. 4000 unge mellem 14-35 år med at bearbejde senfølger efter en barndom med forældre med alkoholproblemer eller stofmisbrug.

Derfor afholder TUBA for 6. gang en sommerhøjskole, der er for unge mellem 18 og 35 år, som er i behandling i TUBA, og for de 1200 unge, der lige nu venter på at komme i behandling. I uge 28 mødes de 75 unge på Svendborg Efterskole, hvor sommerhøjskolen bliver afholdt med støtte fra Augustinus Fonden.

På TUBAs sommerhøjskole oplevede jeg for første gang på krop og sjæl, at jeg ikke var alene; alene med mine tanker, alene med mine følelser, alene med mine oplevelser. Jeg har næsten altid været bekymret for, at man på lang afstand kunne se, at jeg kommer fra en dysfunktionel familie - som et slags stempel i panden. Det har skabt en følelse af at være anderledes, at være forkert. Men fællesskabet på TUBAs sommerhøjskole har vist mig, at der intet er forkert ved os, fordi vi kommer med den baggrund, livet har givet os. Når jeg er sammen med andre fra samme baggrund som mig, kan jeg mærke, hvordan det styrker mit selvværd og min tro på, at jeg er god nok, som jeg er,” siger Brian Theodor Løcke, der deltog i TUBAs sommerhøjskole for første gang i 2021.

Sommerhøjskolen er et fælles frirum til at være

Under højskoleopholdet får de unge ud over at indgå i konkrete workshops og aktiviteter også mulighed for at blive set og forstået uden at skulle forklare sig. Og det gør en forskel. I en undersøgelse foretaget blandt de unge, der går i TUBA, siger 46% af de adspurgte, at de aldrig har talt med nogen om deres forældres misbrug.

Det er helt normalt, at man som barn af en forælder, der drikker for meget eller har et stofmisbrug, har en tendens til at tilsidesætte sine behov og føle sig isoleret. På sommerhøjskolen er de unge sammen med andre unge, der har en tilsvarende baggrund. Det giver dem et frirum, hvor de ikke behøver forklare sig, hvor de kan slippe kontrollen og ansvaret for en stund og mærke, at de ikke er alene. De kan være sammen om aktiviteter på workshops, der kan have en terapeutisk effekt, men som de også bare kan nyde,” siger regionsleder i TUBA, psykoterapeut Jeppe Berg Sandvej.

Sommerhøjskolen gav mig en mulighed for at tale åbent og frit uden at bekymre mig om, hvordan andre mon tænker om mig, når jeg kommer med sådan en bagage. Det har givet mig mod og styrke til, at jeg efter sommerhøjskolen har åbnet op og talt frit med venner, familie og kollegaer om mine erfaringer. Det har givet mig en følelse af, at jeg faktisk er helt OK, siger Brian Theodor Løcke, der er med igen i år på sommerhøjskolen.

Sommerhøjskolen er et vigtigt plaster på såret

Sommerhøjskolen gør en forskel, men det er desværre også kun et plaster på såret for de unge, der venter på at komme i behandling. Børn af mennesker med alkoholproblemer eller stofmisbrug har kun begrænset ret til behandling, når de er fyldt 18 år. Det er på trods af, at angst, depression og PTSD er overrepræsenteret i denne gruppe, og at det er meget, meget dyrere at behandle end at forebygge. For 30% af de børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug, er risikoen for selv at ende i misbrug desuden forhøjet,” siger landsleder i TUBA Henrik Appel.

Unge mellem 18-25 år, der er vokset op i familier ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug, har i praksis kun ret til behandling, hvis der er afsat statslige midler til at honorere efterspørgslen. For de 40%, der først rækker ud efter TUBAs hjælp, når de er fyldt 25 år, kan de komme i behandling i TUBA i de 32 kommuner, som har valgt at finansiere terapi til denne gruppe. Lige nu afventer 1200 unge en ledig behandlingsplads i TUBA.


TUBAs sommerhøjskole, 11. til 15. juli 2022 på Svendborg Efterskole, Skårupøre Strandvej 3, 5700 Svendborg

Nøgleord

Kontakter

For interview og besøg på sommerhøjskolen kontakt:
 

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

Om TUBA Danmark

TUBA er en landsdækkende nonprofitorganisation, der tilbyder gratis terapi til børn og unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. TUBA har afdelinger i 34 kommuner i Danmark og en onlinerådgivning på tuba.dk. I 2021 var 3600 unge ml. 14 og 35 år i behandling i TUBA. 

Om børn og unge i familier med alkohol- eller stofproblemer

  • Børn, der er vokset op med forældre ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug, plages som ung eller voksen af flere psykiske problemer som fx ensomhed, lavt selvværd og nervøsitet, end børn hvis forældre ikke har misbrugsproblemer. De kæmper ofte med senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker.
  • 122.000 børn og unge under 18 år vokser op i familier med alkoholmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. 
  • 46% af de unge, der går i TUBA, har ikke talt med nogen om deres forældres alkoholproblemer eller stofmisbrug, før de starter i TUBA. 
  • 30% af de børn og unge, der vokser op i familier ramt af misbrug, har som ung og voksen en forhøjet risiko for selv at få et misbrug.

Kilde: Helle Lindgaard, Sundhedsstyrelsen, TUBA

 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

100 forældrepar får hjælp til at bryde den negative sociale arv17.8.2022 10:35:14 CEST | Pressemeddelelse

Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 5,1 millioner kroner til en specialiseret indsats, der skal styrke 100 unge forældrepars individuelle og relationelle kompetencer. Indsatsen har fokus på forældrepar, hvor den ene eller begge er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. Målet er, at erfaringerne skal munde ud i et målrettet kursusforløb, der kan komme mange flere forældrepar til gavn i fremtiden.