Vejdirektoratet

70 tons affald efterladt langs de store midt- og vestjyske veje i 2020

Del

Alt for meget affald ender i vejkanterne rundt om i Danmark, og langs de store midt- og vestjyske veje bliver mængden af opsamlet affald målt i tons – mange tons. Med en simpel ’tak’ forsøger Vejdirektoratet at få bilisterne til at tænke over deres adfærd.

Vejdirektoratet er ansvarlige for at drive og vedligeholde de danske statsveje og rastepladser, så trafikanterne kan komme nemt og sikkert frem.

En del af arbejdet er at sikre, at der ikke ligger for meget affald og flyder i grøftekanter og vejrabatter. En opgave som vejer tungt i Midt- og Vestjylland. Ja, helt præcis vejer den 70 tons – for så omfattende er den mængde affald, der blev opsamlet uden for skraldespandene i 2020.

”Der blev sidste år samlet 70 tons affald årligt langs vejene i Midt- og Vestjylland, og det kan vi gøre bedre. Jeg er overbevist om, at Vejdirektoratets kampagne har været med til at gøre bilister bevidste om, at cigaretskod, madpapir og kaffekopper altså ikke forsvinder af sig selv, når det ryger ud af sideruden. Det er derimod Vejdirektoratets vejmænd, der sørger for, at vejkanten ikke er fyldt med skrald til skade for natur og dyr. Jeg håber, vi fremover vil opleve, at mere affald ender i skraldespanden og ikke i naturen,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Ifølge Ingo Graversen fra NCC, som varetager affaldsopsamlingen i Midt- og Vestjylland, er affaldet ofte mademballage, som trafikanterne måske tænker forgår i naturen.

”Ud over dåser fra øl og sodavand er affaldet langs vejene tom emballage fra junkfood, poser fra bagerbrød og cigaretpakker. Folk kan ikke se, hvad der egentlig sker med det affald, de smider ud ad bilvinduet. De tror sikkert, at papiret bare bliver nedbrudt i græsset. Men det er affald, som skal samles op, så det ikke ligger og flyder i naturen,” siger Ingo Graversen.  

Det henkastede affald er til stor belastning for miljø, dyr- og planteliv. For eksempel er cigaretskod den type affald, der smides allermest af, og ét cigaretskod er op til fem år om at blive nedbrudt i naturen.

Tak for ingenting … i vejkanten

Det er dog ikke kun i Midt- og Vestjylland, at bilisterne har for vane at rulle bilvinduet ned og dumpe deres affald i vejkanten. Hvert år opsamler Vejdirektoratet omkring 700 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser. En opgave der årligt koster samfundet mere end 11 millioner kroner.

”Mængden af affald, vi opsamler, har ligget på nogenlunde samme niveau de seneste fem år, og det står særligt slemt til i nærheden af de større byer, hvor trafikintensiteten er højere. Det koster mange penge i renhold – penge der kunne bruges på noget andet, hvis vi alle blev lidt bedre til at rydde op efter os selv,” siger Michael Ebbesen, som er områdechef for drift og vedligeholdelse i Vejdirektoratet.

For at komme problemet til livs har Vejdirektoratet siden januar kørt en kampagne under sloganet ’Tak for ingenting … i vejkanten’. En kampagne der skal få danskerne til at tænke over deres adfærd.

”Kampagnen rummer et vigtigt budskab, som vi helt sikkert kommer til at gentage i de kommende år. For vi skal have nedbragt affaldet i vejkanterne, både for trafikanternes, samfundets og miljøets skyld,” siger Michael Ebbesen.

Trafikanterne kan blandt andet møde kampagnen på skilte langs tilkørselsramper til motorvejen, på plakater på landets rastepladser, i radioen samt online i form af bannerannoncer og på de sociale medier.

Fakta om affald langs statsvejene

  • Hvert år opsamles omkring 700 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser
  • Vejdirektoratet bruger årligt mere end 11 millioner kroner på opsamling af affald
  • Cigaretskod er den type affald, der smides allermest af. Ét cigaretskod er op til fem år om at nedbryde
  • Andre typer af affald, der typisk bliver fundet i vejkanten, er take-away emballage, øl- og sodavandsdåser og plastikposer.
  • Flere end 90 procent af danskerne mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen.
  • Alligevel svarer 11 procent, at de har smidt affald på gaden, i naturen eller vejkanten. 

Mængder af opsamlet affald langs statsvejnettet fra 2016-2020 (ton)

Område – se grafik

2016

2017

2018

2019

2020

Nordjylland (grøn)

121

120

130

127

129

Midt- og Vestjylland (rød)

104

100

59

56

70

Syddanmark (gul)

289

261

278

235

240

Sjælland + sydhavsøerne (blå)

66

76

76

124

135

Hovedstaden (lilla)

136

81

139

169

146

I alt

716

638

682

711

720

Fakta om kampagnen

Vejdirektoratets kampagne 'Tak for ingenting ... i vejkanten' løber til og med påske 2021 og er blandt andet synlig på skilte langs udvalgte tilkørselsramper til motorvejen, på plakater på rastepladser, i radioen samt på bannerannoncer online og outdoor.

Derudover kan man møde kampagnens budskaber samt gode råd og fakta om affald på Vejdirektoratets Facebook og Twitter samt på www.vejdirektoratet.dk/takforingenting.

Se de øvrige regionale pressemeddelelser her: via.ritzau.dk/nyhedsrum/vejdirektoratet

Nøgleord

Kontakter

Områdechef i Vejdirektoratet, Michael Ebbesen, tlf. 7244 2409, mail: mie@vd.dk
Pressechef i Vejdirektoratet, Martin Østergaard-Nielsen, tlf. 7244 3032, mail: man@vd.dk
Pressechef for transportministeren, Martin Hein. Tlf. 41851483, mail: mhi@trm.dk

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt i år19.4.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I de kommende måneder udlægger Vejdirektoratet mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt på strækninger af motorveje og hovedlandeveje over hele landet. Udlægningen sker i forlængelse af Vejdirektoratets løbende vedligeholdelse af statsvejnettet. At der anvendes klimavenlig asfalt, skyldes regeringens beslutning om, at al ny asfalt på det overordnede vejnet som udgangspunkt skal være klimavenlig. ”Det er vigtigt, at vores veje og vores vejtrafik bliver langt mere klimavenlig, end det er tilfældet i dag. Det er derfor en rigtig god og positiv nyhed, at Vejdirektoratet kan lægge mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt på statsvejene over hele landet i løbet af i år. Det vil komme bilisterne til gavn, for det betyder, de vil skulle bruge mindre brændstof, når de kører på de klimavenlige veje – og det vil dermed også komme vores miljø og samfund til gavn, at vi på den måde kan reducere vores CO2-udledning. Så det er bestemt noget, der vil bidrage til at gøre vores vejtransport endnu grøn

Udbud af midlertidig erstatningshavn i København klar12.4.2021 10:52:48 CEST | Pressemeddelelse

Nu udbyder Vejdirektoratet opgaven med anlæg af en midlertidig erstatningshavn i Færgehavn Nord i København. Erstatningshavnen skal give plads til omkring 600 både fra Svanemøllehavnen og blandt andet indeholde klubfaciliteter og parkering i perioden, hvor Nordhavnstunnellen anlægges. Erstatningshavnen er en forudsætning for, at tunnelentreprenøren kan ”rydde” og anlægge en tunnel i en del af havnebassinet i Svanemøllehavnen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum