Boligkøber – sådan undgår du at blive brændt af

Øv, øv og atter øv..! Boligen var bare drømmen, men nu er den solgt til anden siden – og den lyserøde sky er pludselig forvandlet til en regntung vejrfront.
I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 37 %, at de har oplevet, at et hus eller rækkehus, de var interesserede i, blev solgt for næsen af dem. 16 % er gået glip af en lejlighed, de var interesserede i, mens otte % har måttet se et sommerhus blive solgt til anden side.
Blandt andet fordi udbuddet af boliger til salg nogle steder i landet er skrumpet, så der er færre boliger at vælge imellem, hvilket skærper konkurrencen.
Men også fordi der flere steder er mere gang i bolighandlerne - og i områder hvor de attraktive boliger ryger hurtigt, kan det være fristende bare at slå til og tænke bagefter. Men det er en dårlig taktik, mener ejendomsmæglerkæden Home.
”Det er svært ikke at lade sig rive med, og derfor er det også ekstra vigtigt, at boligkøberne er godt forberedte. At banken har givet sit stempel til købet – så det er muligt at købe uden unødig forsinkelse fra sagsbehandling i den afgørende købsfase. Og at køber har rådgivere, der kan afkode tilstandsrapporten, stå for forhandling af pris og vilkår og tjekke alle dokumenter og købsaftalen grundigt – så det bliver et trygt og godt køb, ” siger Mads Ellegaard, der er relationschef i Home, og opsummerer:
”Alt i alt er det afgørende, at man ikke forhaster sig i forhold til så stor en beslutning – det giver det bedste køb og salg for alle. ”
Home har køberrådgivere, der kan hjælpe med afklaring og forhandling – uden at det er på kompromis af trygheden. At det hele ruller og virker seriøst, kan også være med til at forhindre, at en anden køber smutter indenom lige inden målstregen.
”Men handlen er først bindende, når sælger også har underskrevet,” siger Mads Ellegaard.
Fakta om undersøgelsen: Boligsiden.dk stillede i perioden 9. – 17. maj 2016 spørgsmålet: ”Har du prøvet, at en bolig, som du var interesseret i, blev solgt til en anden for næsen af dig?” 1.135 svarede.
13 gode råd til ’køberfif’:
- Bliv godkendt til boligkøb – og få bank eller Sunday.dk til at regne på, hvad du har råd til.
- Snak med familien om, hvad der vægter højt på boligjagten.
Eks. er det et hyggeligt byhus eller en landejendom med loft til det blå? Er det gammelt eller nyt, parklignende have eller terrassekrog, plads til børneflok eller hobbies? - Søg på nettet og spor jer ind på, hvad I får for pengene. Opret søgeagenter.
- Kontakt de markedsledende ejendomsmæglere i byen, kom i køberkartoteket eller følg dem på Facebook. Det er ofte vejen til at spotte de nyeste boliger først.
- Tal allerede nu med en køberrådgiver der kan hjælpe dig under hele købet – det kan være en ejendomsmægler eller en advokat.
Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du får en køberrådgiver ved din side så tidligt i forløbet som muligt. Det koster selvfølgelig noget, men rådgiveren kan tjene sig hjem mange gange. - Tag på Åbent Hus.
Det føles mere uforpligtende og det er muligt at se flere boliger og besøge forskellige kvarterer eller byer samme dag. Det giver et bedre overblik over, hvad markedet kan byde på og de forskellige prisniveauer. - Tjek skolevejen, og hør om kommunen kan passe børnene. Er butikker, afstand til job og transportforhold vigtige?
Ændrer ønskerne sig…, så ret til. - Bestil fremvisning, se og mærk boligen, gå en tur i nabolaget.
Passer alt, så gå videre med købet. - Kig tilstandsrapporten grundigt igennem og få evt. en køberrådgiver, bygningsrådgiver eller håndværker til at se ejendommen med dig.
- Hold hovedet koldt, selv om det er svært ikke at blive revet med, når den rigtige bolig dukker op.
Træk på din(e) rådgiver(e), der kan spare dig for mange penge og mange ærgrelser i den afgørende fase. - Afgiv et købstilbud men vær forberedt på, at boligen kan gå din næse forbi.
Der er nogle gange flere købere til den samme bolig, og ejendomsmægleren kan ikke love dig boligen; det er helt op til sælger, hvem han eller hun vil sælge til. - Er der OK til alt, så er du klar til at skrive under på en købsaftale.
Handlen er først bindende, når sælger har skrevet under. Men husk at få taget forbehold for din banks og din rådgivers endelige godkendelse. - Du kan fortryde købet de næste seks hverdage – men det koster 1 % af købesummen at udnytte sin fortrydelsesret.– og fortrydelsesfristen er udløbet.
Kilde: Home
Yderligere oplysninger:
Mads Ellegaard, relationschef
Tlf. 5040 5040 - mael@home.dk
Nøgleord
Billeder
Information om home a/s
home-kæden - kort fortalt
home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.
Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.
- home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
- home blev stiftet den 1. august 1989
- home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
- home har ca. 870 ansatte
- home er en franchise-kæde
- home har ca. 130 franchisetagere
- home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
- homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
- home har særligt uddannede køberrådgivere
- home har tre servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.
Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.
Kom godt hjem!
* Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking
** maj 2024
Følg pressemeddelelser fra home a/s
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra home a/s
Flyttebarometer: Plads er den vigtigste grund til, at vi flytter24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pladshunger: Opsparet behov for flere kvadratmeter efter en periode med høje renter og inflation driver danskernes flytteplaner. ’Lyst til forandring’ og ønsket om en have er også udbredte årsager
Top 10-kommuner: Her er danmarksmesteren i boligsalg i årets start16.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Handelstallene stiger – se salgstallene i din kommune – 87 kommuner har flere handler i 1. kvartal
Danskerne holder af deres ’Corona-sommerhuse’15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Seks ud af syv har beholdt det sommerhus, de købte under Corona-nedlukningen. Dem, der har solgt, har tjent over en halv mio. kr.
To ud af tre sommerhuse til salg er forsvundet i flere kommuner11.4.2025 10:49:55 CEST | Pressemeddelelse
Til salg - topliste: Udbuddet af sommerhuse er stadig halveret på landsplan – se hvilke kommuner hvor det er nemmest at finde drømmehuset
Se prisskiltet: Markant forskel i stigning på sommerhuspriser9.4.2025 12:20:56 CEST | Pressemeddelelse
Mange har beholdt sommerhuset efter Corona – og ejerne kan gøre en god handel – se hvilke landsdele, der har fået den største gevinst
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum