Fra barnebrud til aktivist

Men hun kan ikke få en dommer til at anerkende, at hun går fra den mand, som hun aldrig har villet have, aldrig har brudt sig om, og som begyndte at mishandle hende tidligt i ægteskabet. De har fået seks børn, den ældste er 17 og den yngste blot et år. Familien bor i en landsby i bjergene, 250 km. fra Casablanca. Jalila fik på et tidspunkt en symaskine, som i dag er er familiens vigtigste indtægtskilde.
Frustration bliver til handlekraft
Sidste år fik Jalila kontakt til organisationen Droit et Justice (Rettighed og retfærdighed), en af KVINFOs partnerorganisationer, der blandt arbejder for at forbyde børneægteskaber i Marokko, og sikre at kvinder har samme adgang til at blive skilt som mænd. Al den vold og frustration, som Jalila har oplevet gennem sit ægteskab har hun nu givet en stemme. Hun har kastet sin energi ind i at være aktivist – og taler med piger og kvinder om at stoppe børneægteskaber og vold og sende pigerne i skole.
”Jeg vil dø for den sag” siger Jalila Sadik fra scenen i Bella Center. Den har kostet hende dyrt, manden er rasende, og de andre kvinder i landsbyen holder sig fra hende. Men Jalila er ligeglad.
I disse dage er hun for første gang nogensinde udenfor Marokko. KVINFO har inviteret hende til at fortælle om sit eget liv, og de mange piger og kvinder, hun deler skæbne med og arbejder for.
Blev gift bort som 16 årig - mod sin vilje
”Jeg var 16 år, da min far tog mig ud af skolen for at give mig væk til min mand. Jeg gjorde alt for at stoppe det, jeg ville begå selvmord. Men i min verden er det almindeligt at gifte sig ung, det er en tradition, og derfor ville ingen hjælpe mig. Som 16-årig bliver man opfattet som gifteklar, og pigens familie tænker også, at der ikke kan være en ekstra, voksen kvinde i hjemmet foruden moderen. Så vanen tro man sender de store piger væk på denne måde, forklarede Jalila Sadik.
Nyt fænomen er en katastrofe for unge piger
Med på scenen til KVINFOs tidlige morgenarrangement i Bella Center er også Sofia Rais fra organisationen Droit & Justice (rettighed og retfærdighed), som fandt Jalila Sadik i landsbyen på en kampagnetur sidste år. Foruden at fortælle om det vigtige arbejde med børneægteskaber, sætter hun fokus på et relativt nyt fænomen, som er stigende. Nemlig kortvarige, uformelle ægteskaber, som mænd indgår, mens de for eksempel er i Marokko på ferie – typisk marokkanere, der bor i Spanien eller rige mænd fra andre arabiske lande. Da der ikke bliver indgået formelle ægteskaber, kan kvinderne heller ikke blive skilt, og måske er de gravide. Det er en katastrofe for pigerne, og de penge familien får for pigen, er relativt små.
Shipra Jha, som er senioranalytiker i organisationen, Girls Not Brides pointerer, at en ung piger bliver giftet hvert andet sekund. Det er 15 millioner børnebrude om året. Børneægteskaberne antager forskellige former, afhængig af de lokale traditioner i Asien, Afrika, USA, Europa og de arabiske lande.
Piger ses som en byrde
Men årsagerne ligner hinanden. ”Ulighed er det største problem – pigerne er simpelthen mindre værd end drenge. Og så er fattigdom vigtigt. Pigerne bliver ikke set som en resurse i familien, men som en byrde der øger fattigdommen. Og endelig så forbinder man piger med familiens ære, og deres seksualitet er en regulær fare. Hvis de bliver gift er problemet løst, set fra familiens synspunkt, forklarer Shipra Jha.
Jalila kæmper med næb og klør for alle Marokkos piger. ”Jeg slås for at min egen datter kan gå i skole og få et bedre liv end mig,” siger Jalila.
Nøgleord
Kontakter
Niels Bak Henriksen
Communication & Programme Adviser
Email: niels.bak.henriksen@kvinfo.dk
Direct tel: +45 50 76 33 82
Billeder
Information om KVINFO
KVINFO er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. KVINFO omsætter viden til forandring ved at udvikle redskaber og løsninger på konkrete udfordringer, der vedrører køn og ligestilling nationalt og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra KVINFO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KVINFO
Erfaren profil på rettigheder nationalt og internationalt bliver ny bestyrelsesleder i KVINFO31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag tager KVINFO afsked med afgående bestyrelsesleder, Camilla Hersom, og byder velkommen til Birgitte Qvist-Sørensen, der fremover vil lede bestyrelsen.
Viden, kultur og fællesskab: KVINFO inviterer til ny 8. marts-fejring7.2.2025 09:04:00 CET | Pressemeddelelse
Mens misinformation og polarisering stiger, har vi mere end nogensinde brug for en samfundsdebat baseret på viden – også når det handler om køn, ligestilling og rettigheder. Derfor sætter KVINFO viden i centrum for årets fejring af kvindernes internationale kampdag på Nørrebro Teater.
Mændenes Internationale Dag: KVINFOs forslag til løsninger på mænd og drenges ligestillingsudfordringer19.11.2024 07:03:00 CET | Pressemeddelelse
Der er stadig mange ligestillingsudfordringer, som særligt påvirker og begrænser drenge og mænd. Her er hvad vi kan gøre ved dem.
Mændenes Internationale Dag 2024: Maskulinitetsidealer under forandring18.11.2024 06:58:00 CET | Pressemeddelelse
Ligestilling, maskulinitetsidealer og mænds rolle i samfundet, i familien og på chefgangene er på dagsordenen, når KVINFO i morgen markerer Mændenes Internationale Dag.
Viden, forståelse og dialog skal skabe fælles handling mod sexisme i musikbranchen23.10.2024 06:23:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt projekt skal dokumentere og arbejde med den strukturelle sexisme i musikbranchen og samle musikere, live-aktører, brancheorganisationer, virksomheder og andre centrale aktører i branchen om at udvikle fælles tiltag mod sexisme
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum