Kræftens Bekæmpelse

Kræftpakker presses af stigende antal patienter

Del
Kræftpakkerne giver hurtigere behandling til danske kræftpatienter, men ikke hurtig nok. Det viser en netop offentliggjort rapport fra Statens Serum Institut. Et stigende antal kræftpatienter i fremtiden vil kun presse kræftpakkerne yderligere. Det forudser direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen. Allerede nu er der store problemer i forhold til prostata- og blærekræft, viser rapporten.

Det er svært at komme i mål med de tidsfrister, der er beskrevet i kræftpakkerne. Det viser en netop offentliggjort årsrapport over forløbstiderne i pakkeforløbene i 2015. Kræftpakkerne blev indført i 2009 med et ønske om, at kræftpatienterne skulle sikres hurtigere og mere effektiv behandling. Den første årsrapport blev udgivet i 2013, hvor det var 72 pct. af forløbene, som blev gennemført inden for den fastlagte tid. I 2014 var det tal 77 pct. og i 2015 79 pct. Målet er 90 pct. 

- Det går den rigtige vej, men målet er ikke nået, og der er ikke meget fart på udviklingen, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Han forudser, at det kan blive vanskeligt for kræftafdelingerne at leve op til de fastsatte forløbstider i de kommende år, hvis der ikke i tide tages højde for, at langt flere vil få kræft i fremtiden.

- Tallene viser, at der allerede er alt for lange forløbstider på det urologiske område. Antallet af patienter er steget, og desværre ved vi, at det vil ske inden for en lang række kræftsygdomme. Både fordi vi bliver ældre, og fordi flere overlever. Det er helt afgørende, at der bliver taget fat på de kapacitetsproblemer, som allerede nu presser mange afdelinger, og som kun bliver værre i de kommende år, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han opfordrer til, at politikerne retter et skarpt fokus på netop kapacitetsudfordringerne, når arbejdet med Kræftplan IV i den kommende tid intensiveres.

Hænger i bremsen

Det urologiske område dækker blandt andet prostata- og blærekræft, og her er det under 40 pct. af patienterne, som kommer i behandling til den tid, der er fastlagt ud fra en lægefaglig begrundelse. For prostatakræft er det kun få procentpoint mere end i 2013, mens det for blærekræft er gået stejlt ned. Mens det i 2013 var 57 pct., der kom i behandling inden for den fastsatte tid, var det i 2015 kun 37 pct.

Michael Borre, professor og overlæge på urinvejskirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, forklarer de lange forløbstider med manglende ressourcer:

- Vi står i en umulig situation. Der er i blandt andet urologien ikke tilstrækkelige ressourcer til at løfte den pålagte opgave, og det har der i virkeligheden aldrig været. Og problemet bliver med tiden desværre blot værre, fordi antallet af patienter tager voldsomt til. Det er specielt patienter med andre sygdomme end kræft, der må betale prisen, siger Michael Borre.



Om kræftpakkerne
Tidsfristerne for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne. De beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra en patient bliver henvist fra den praktiserende læge med mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling. En overskridelse af forløbstiden kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.

Kontakter

Claus Fahrendorff, pressechef i Kræftens Bekæmpelse, 3525 7206 / 5194 1234

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye