Deloitte

60 pct. tror på mindre velfærd i fremtiden

Del

Ringe tillid til, at vi kan opretholde det nuværende niveau

Mette Lindgaard
Mette Lindgaard

København, 30. august 2016

Danmark er netop blevet kåret som det tredje bedste land i verden til at omsætte økonomisk rigdom til social velstand. Alligevel har få danskere tillid til, at vi kan opretholde det nuværende velfærdsniveau. Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte. Her siger 60 pct., at de forventer, at der fremover vil være færre penge til velfærd, mens kun 11 pct. tror, at der bliver flere.

- Der er rigtig mange ting, der fungerer godt i det danske velfærdssystem, men det er også tydeligt, at økonomien kommer mere og mere under pres. Uanset om vi taler sundhedssystemet, ældreplejen, integrationen eller de mange udsatte familier, er vi nødt til at finde nye, bedre løsninger, hvis vi skal opretholde niveauet, siger partner i Deloitte Mette Lindgaard.

En del af løsningen er ifølge Mette Lindgaard at være bedre til at frasortere de indsatser, der ikke giver værdi for pengene:

- Generelt er socialområdet præget af en udbredt mangel på viden om, hvad der virker. Det gælder for integrationen, for de udsatte voksne og i særdeleshed for de børn og unge, der har det svært. Derfor ender vi ofte med at smide gode penge efter dårlige løsninger, ligesom vi i årevis tilbyder sociale indsatser, der reelt ikke har nogen effekt.

En lang række TV-programmer satte i foråret fokus på de sociale skel, der stadig hersker i Danmark. En vigtig debat, mener Mette Lindgaard:

- TV-programmerne er med til at vise en del af Danmark, som mange glemmer, eksisterer. De her mennesker kommer jo netop ikke i uddannelse, de får ikke får et job, de kan ikke forsørge sig selv, og de er mere syge end andre. Her er et tydeligt behov for at stoppe effektløse indsatser, hvis vi som samfund skal bryde den sociale arv.

Derfor overrasker det heller ikke Mette Lindgaard, at så mange danskere er pessimistiske, når det gælder fremtiden:

- Enhver kan se, at vi bliver flere og flere ældre, og at vi stadig står over for store udfordringer, når det gælder de mange udsatte familier. Skal vi opretholde velfærden eller ligefrem forbedre den, er vi nødt til at indsamle langt mere viden om, hvad der virker og ikke virker, så vi bruger pengene, hvor de giver størst mulig værdi.

Københavnerne er de mindst optimistiske, når det gælder fremtidens samfund. Her forventer 68 pct., at der bliver færre penge til velfærd.

Fakta:

Sådan tror danskerne, at vores velfærdssystem vil se ud om 20 år

60 pct. tror, at der vil være færre penge til velfærd pr. borger

12 pct. tror, at der vil være samme velfærd som i dag

11 pct. tror, at der vil være flere penge til velfærd pr. borger

17 pct. svarer ved ikke

Tallene er baseret på i alt 1004 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Organisationen Social Progress Imperative har netop kåret Danmark som det tredje bedste land i verden til at omsætte økonomisk rigdom til social velstand. Læs mere her: http://www.socialprogressimperative.org/global-index/

Nøgleord

Kontakter

Mette Lindgaard
Tlf. +45 25 24 00 37
mlindgaard@deloitte.dk

Billeder

Mette Lindgaard
Mette Lindgaard
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Mette Lindgaard er ansvarlig for Deloittes ydelser på velfærdsområdet, både i Danmark og globalt.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum