6 borgmestre og regionsrådsformanden: Udflytningen af statslige arbejdspladser skaber ikke mere vækst

Del

Borgmestre fra 6 kommuner i hovedstadsområdet er gået sammen med regionsrådsformanden i Region Hovedstaden om at sætte fokus på det problematiske ved udflytningen af statslige arbejdspladser. Det er et politisk paradenummer, som ikke løser udfordringen med at skabe vækst i hele Danmark.

Regeringen har med udspillet: ”Bedre balance. Statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder” planlagt at flytte 3.900 arbejdspladser fra Region Hovedstaden til andre dele af landet med det formål at skabe vækst i hele Danmark. Men løsningen er ikke at flytte rundt på eksisterende arbejdspladser, påpeger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen:

”Vi er bekymrede for, at udflytningen ikke skaber mere vækst. Regeringen burde bruge kræfterne på en fælles vækstdagsorden, der samler land og by, og som skaber nye arbejdspladser i de private virksomheder. Det vil være til gavn for hele landet”.

Dyr løsning uden garanti for succes
Regeringen har afsat 400 mio. kr. til udflytningen, men både danske erfaringer med udflytningen af Sikkerhedsstyrelsen og erfaringer fra Norge og Sverige viser, at det kan ende med at blive langt dyrere.

”Udflytningen af statslige arbejdspladser er en rigtig dyr løsning, som hele Danmark kommer til at betale for. Uden at vi ved, om vi får pengene igen gennem øget vækst” siger Michael Ziegler (C) borgmester i Høje Taastrup kommune ”Samtidig risikerer vi at miste en masse kompetencer og erfaringer, som er nødvendige for at kunne løse opgaverne tilfredsstillende”.

Borgmestrene i de seks kommuner bakker sammen med regionsformanden op om ønsket om, at skabe vækst i hele Danmark. Erfaringer fra bl.a. Norge og England viser dog, at udflytningen af offentlige arbejdspladser har ingen eller meget lille effekt på den øvrige jobskabelse og vækst i et område.

”Hvis vi skal have vækst i hele Danmark, skal vi have flere private arbejdspladser, og de følger ikke automatisk efter, når man flytter offentlige arbejdspladser. Det vil være langt bedre at bruge pengene på anden vis” understreger John Engelhardt (V), borgmester i Glostrup kommune.

Udflytningen mindsker ikke ledigheden
Udflytningen berører knap 4.000 borgere og deres familier. De skal nu overveje, om de vil rykke deres familie op med rode og flytte til en anden del af landet, eller forsøge at finde nyt arbejde, der hvor de bor. En undersøgelse offentliggjort af DJØF, som organiserer en stor del af de berørte borgere, viser, at det er de færreste, der forventer at flytte med.

”Det er meget nemt at pege fingre af dem, der ikke bare lige flytter med arbejdspladsen” siger Steen Christiansen (A) borgmester i Albertslund kommune: ”Men virkeligheden er jo, at det ikke bare er en enkelt person men en hel familie, som bliver berørt af flytningen”.
Konsekvensen kan være, at der i nogen kommuner bliver flere ledige, mens der i andre kommuner er en mangel på arbejdskraft med bestemte kompetencer.


Konference om Vækst i hovedstadsområdet
Mandag d.9. november 2015 er de 6 borgmestre sammen med regionsrådsformanden værter ved konferencen: Farvel til 3.900 jobs. Vækst i hovedstadsområdet: Udligning, udflytning og udvikling. Konferencen finder sted kl. 9.30-12.30 i Landstingssalen på Christiansborg, og alle er velkomne. Tilmelding skal ske til Marie Louise Lunderød på mail: mue@albertslund.dk eller telefon: 43 68 30 91 senest fredag d. 6. november. 

Nøgleord

Kontakter

Sophie Hæstorp Andersen (A) tlf.: 20 31 46 31
Steen Christiansen (A) Albertslund Kommune, tlf.: 40 50 85 07
John Schmidt Andersen (V), Frederikssund Kommune, tlf.: 40 93 06 22
Thomas Gyldal Petersen (A), Herlev Kommune tlf.: 21 29 17 19
Erik Nielsen (A), Rødovre Kommune, tlf.: 40 14 94 11
John Engelhardt (V), Glostrup Kommune, tlf.: 24 34 19 67
Michael Ziegler (C), Høje Taastrup, tlf.: 40 92 91 35

Vedhæftede filer

Information om Samarbejde mellem regionsrådsformanden i Region Hovedstaden og 6 borgmestre i hovedstadsområdet

Samarbejde mellem regionsrådsformanden i Region Hovedstaden og 6 borgmestre i hovedstadsområdetSamarbejdet består af: Steen Christiansen (A), Borgmester Albertslund Kommune | John Schmidt Andersen (V), Borgmester Frederikssund Kommune | Thomas Gyldal Petersen (A), Borgmester Herlev Kommune | Erik Nielsen (A), Borgmester Rødovre Kommune | John Engelhardt (V), Borgmester Glostrup Kommune | Michael Ziegler (C), Borgmester Høje Taastrup Kommune | Sophie Hæstorp Andersen (A), Regionsrådsformand Region Hovedstaden

Følg pressemeddelelser fra Samarbejde mellem regionsrådsformanden i Region Hovedstaden og 6 borgmestre i hovedstadsområdet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.