Flere børn kommer til skade på trampolinen

Foreløbige opgørelser fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital (OUH) viser, at der i perioden 1. januar til 13. november 2015 var 7.900 tilskadekomne efter et uheld på trampolinen. Selvom tallene for 2015 ikke er endeligt opgjort endnu, er det allerede en stigning på 10 % i forhold til året før. De fleste uheld ender med mindre knubs, men for nogle børn kan det betyde alvorligere skader.
”Vi har set en stigning i antallet af ulykker, der formentligt skyldes, at flere danskere får trampolin i haven. Men desværre ser vi også, at nogle ulykker ender med et knoglebrud. Og det kan have alvorlige konsekvenser. Hvis et mindre barn får knoglebrud i nærheden af et led, kan det give varige gener” siger Overlæge Christian Færgemann fra Odense Universitetshospital (OUH).
Pas godt på de mindste
Det er især børn i alderen 5-9 år, der kommer galt afsted. Her endte hver fjerde ulykke med et knoglebrud. Ifølge generalsekretær i Børneulykkesfonden Henriette Madsen viser det, at det stadig er vigtigt med et fokus på gode trampolinregler.
”I langt de fleste tilfælde er det ikke produktet, men børnenes adfærd, der medfører ulykker. Derfor er det vigtigt, at forældrene laver nogle fælles regler med børnene, der kan sikre en forsvarlig adfærd på trampolinen”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.
En god hovedregel er at følge de 5 gode trampolinråd, som Forbrugerrådet Tænk, Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen sammen har udarbejdet. De tre samarbejdspartnere har i flere år kørt kampagnen ”Hop med hovedet”, som netop sætter børns sikkerhed på dagsordenen. Det er nemlig vigtigt, at forældrene fortsat har øje for børnenes adfærd, når de leger på trampolinen.
”Børn i alderen 5-9 år vil gerne prøve grænser af, og når de begynder at have legeaftaler med andre børn, er de gode til at udfordre hinanden. Derfor er det en god idé at holde særligt øje, når de mindste hopper,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.
Giv trampolinen et sikkerhedstjek
Små ting som en rusten fjeder, en mørnet kantpude eller et hullet sikkerhedsnet kan også gøre det farligt for dine børn at lege på trampolinen. Derfor er det en god idé jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.
”Vi anbefaler, at forældrene giver trampolinen et grundigt sikkerhedstjek, inden børnene tager det første hop. Det gælder både, hvis trampolinen har stået ude over vinteren og hvis den har været gemt væk i skuret” siger Mette Cramon, Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.
Hun opfordrer forældrene til at læse fabrikanternes anvisninger om vedligeholdelse og anvendelse grundigt, da der er forskellige sikkerhedsforhold fra produkt til produkt.
FAKTA 1:
5 gode trampolinråd
- Hop altid én ad gangen
- Brug sikkerhedsnettet
- Slå aldrig saltomortaler
- Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen
- Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek
FAKTA 2:
Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek
- Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
- Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
- Skift rustne fjedre og tjek at dugen er uden huller eller revner.
- Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.
- Undersøg om underlaget er jævnt og blødt (fx græs).
FAKTA 3:
Fakta om trampolinulykker
- I perioden januar til 13. november 2015 kom 7.900 børn på skadestuen efter et uheld på trampolinen.
- 40 % var mellem 5-9 år (ca. 3.180 børn).
- 70 % blev afsluttet på skadestuen
- 23 % endte med et knoglebrud
Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen (Perioden 2005–13. november 2015)
Se mere på www.hopmedhovedet.dk
Nøgleord
Kontakter
For yderligere spørgsmål eller kommentarer, kontakt:
• Mette Cramon, Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen. Tlf. 25 43 16 53.
• Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden. Tlf. 30 37 77 22.
• Helen Amundsen, Seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk. Tlf. 27 15 74 31.
• Christian Færgemann, Overlæge på Odense Universitetshospital (OUH). Tlf. 65 41 22 83.
Billeder

Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum