Udenrigsministeriet

50 mio. kr. til beskyttelse af flygtninge og forebyggelse af irregulær migration i Afrika

Del

Minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, er i dag i Berlin for bl.a. at drøfte Afrika og migration. I den anledning annoncerer han et nyt bidrag på 50 mio. kr. til EU’s Trustfond for Afrika, hvor både Danmark og Tyskland er blandt de allerstørste donorer.

Bidraget skal være med til at imødegå grundlæggende årsager til irregulær migration og fordrivelse, sikre bedre håndtering af migration, støtte beskyttelsesindsatser i nærområderne samt styrke samarbejdet på tilbagetagelsesområdet. Under sit besøg i Berlin mødes ministeren bl.a. med tyske parlamentarikere og regeringsrepræsentanter. Møderne handler om potentialet for samarbejde om et løft af Afrika, både gennem EU og bilateralt, med fokus på migration, klima, beskæftigelse og investeringer.

”Vi skal tage fat i årsagerne til, at mennesker migrerer irregulært - og samtidig styrke beskyttelsen, så færre udsættes for overgreb og misbrug undervejs. Med det nye bidrag til EU’s Trustfond for Afrika på 50 mio. kr. er Danmark med til at sikre beskyttelse af irregulære migranter og flygtninge i Libyen og arbejde for en stabilisering af Sahel-regionen. Bidraget understøtter regeringens store europapolitiske prioritet om et retfærdigt og humant asylsystem, hvor vi kan hjælpe flere i nærområderne og langs migrationsruterne,” siger Rasmus Prehn.

”Regeringen arbejder for en markant prioritering af Afrika i EU, og i den sammenhæng er Tyskland en helt afgørende samarbejdspartner. Jeg vil særligt bruge mit besøg til at fortælle om den danske regerings arbejde på migration, klima og udvikling samt undersøge mulighederne for øget samarbejde på de dagsordener.

Baggrund

Med et nyt bidrag på 50 mio. kr. til EU’s Trustfond for Afrika understreger regeringen sit engagement i EU’s bestræbelser på at finde fælles løsninger på udfordringerne på migrationsområdet. Konkret er det danske bidrag øremærket FN’s beskyttelsesindsatser for irregulære migranter og flygtninge i Libyen, nødevakuering af flygtninge fra de libyske detentionscentre til Rwanda, samt stabiliseringsindsatser i Sahel-regionen, hvor øget stabilitet og sikkerhed vil være med til at forebygge nye migrations- og flygtningestrømme mod Europa.

Kontakter

For yderligere presse:
Presserådgiver Laura Sørensen Topp
Mail: lautop@um.dk
Telefon: +45 6197 9241

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med