Novo Nordisk Fonden

45 mio. kr. uddeles til endokrinologiske samarbejdsprojekter

Del
Det er første gang, Novo Nordisk Fonden uddeler midler målrettet samarbejdsprojekter inden for ikke-diabetisk klinisk endokrinologi i Danmark.

For at styrke den del af endokrinologien, som ikke drejer sig om diabetes, har Novo Nordisk Fonden målrettet to nye typer af forskningsbevillinger til kliniske samarbejdsprojekter på tværs af landet. De første midler er netop blevet uddelt, og 45 mio. kroner er blevet fordelt til tre forskellige forskningsprojekter.

Den største samlede bevilling på 25 mio. kroner er blevet uddelt til et femårigt nationalt forskningsprojekt, som ledes af professor Jens Otto Lunde Jørgensen fra Aarhus Universitetshospital. Projektet skal generere viden om, hvordan vi finder og mindsker uønskede effekter ved glukokortikoidbehandling, som anvendes hyppigt i behandlingen af blandt andet lungesygdomme og gigtsygdomme. Projektet vil blive udført i samarbejde med Odense Universitetshospital, Rigshospitalet samt University of Leeds.

”Cirka 3 % af befolkningen er i løbet af et år i behandling med glukokortikoid, som er en syntetisk version af det naturlige binyrebarkhormon. Behandlingen i sig selv medfører betydelige bivirkninger, ligesom ophør med behandlingen kan udløse symptomer på nedsat binyrebarkhormon. Trods næsten 75 års brug af glukokortikoidbehandling eksisterer der ikke dedikerede studier af dens bivirkninger. Vores projekt vil inkludere data fra danske helbredsregistre og gennemførelse af behandlingsstudier og skal munde ud i de første evidensbaserede retningslinjer for diagnostik og behandling af bivirkninger til glukokortikoidbehandling,” siger Jens Otto Lunde Jørgensen.

Desuden er der uddelt knapt 20 mio. kr. til yderligere to samarbejdsprojekter. Den ene bevilling på knapt 10 mio. kr. er gået til et projekt, som ledes af professor Caroline Kistorp fra Rigshospitalet, som vil undersøge de negative sundhedseffekter af misbrug af anabole steroider, samt hvordan man bedre kan forebygge og behandle disse. Projektet laves i samarbejde med Odense Universitetshospital, Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet.

Den anden bevilling på ligeledes knapt 10 mio. kr. er uddelt til et projekt, som ledes af speciallæge Morten Frost fra Odense Universitetshospital, som vil forske i sikkerhed og effektivitet ved brug af det forebyggende middel alendronat mod knogleskørhed. Dette projekt laves i samarbejde med Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Holbæk Sygehus og Hvidovre Hospital.

”Der er en række sygdomme inden for endokrinologien, som berører mange mennesker og er vigtige at udvikle nye og bedre behandlinger imod, samt begrænse eventuelle negative effekter af. Med disse bevillinger ønsker vi at være med til at løfte forskningen og styrke samarbejder på tværs af landet inden for disse sygdomme med det mål at opnå en mere personaliseret behandling til gavn for patienterne,” siger Martin Ridderstråle, der er Senior Vice President for Patient Care i Novo Nordisk Fonden.

De næste ansøgningsrunder åbner i februar 2021.

Nøgleord

Kontakter

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye