Deloitte

42 pct. lader hotellet opbevare deres pas

Del

Selv om det er lovligt, er der god grund til at protestere, mener dataekspert

København, 18. juli 2016

”Please leave your passport at the reception”. Den besked møder tusindvis af ferieglade danskere, når de lige nu tjekker ind på hoteller og campingpladser rundt omkring i verden. Og mange nikker ja, viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her siger 42 pct., at de uden videre lader receptionisten opbevare passet, mens blot 18 pct. vil nægte. Praksissen med pasopbevaring er både lovlig og helt almindelig. Alligevel er der mange gode grunde til at passe på.

- Det er sjældent et problem at give sit pas fra sig på et stort, veldrevent hotel, hvor der er styr på sikkerheden. Men står man på et mystisk, lille hotel uden for lands lov og ret, bør man klart tænke sig om, inden man giver personalet lov til at opbevare passet, også selv om det bare er en enkelt nat, siger sikkerhedsekspert i Deloitte Kim Schlyter.

Det er hverken ulovligt for hoteller at fotokopiere pas eller bede gæsterne om at deponere dem. Ifølge EU-lovgivningen skal man dog opbevare data fortroligt og sikkert, hvilket ikke er tilfældet, hvis et pas fx efterlades i en ulåst skuffe. Alligevel kan det være svært at protestere, mener Kim Schlyter:

- Selv hvis man fornemmer, at der ikke er styr på sikkerheden, kræver det altså ret meget viljestyrke at stille spørgsmål ved hotellets praksis. Måske har man heller ikke lyst til at miste sit værelse eller kaste sig ud i en større diskussion på et fremmed sprog. Derfor indvilger de fleste i at lade personalet opbevare passet, men det er absolut noget, der frarådes, med mindre man stoler 100 pct. på hotellets sikkerhed.

Med et pas i hånden er der frit spil for cyberkriminelle, der er ude på at stjæle følsomme oplysninger.

- Pas indeholder jo både navn og personnummer samt andre personlige data, som helst skulle forblive personlige. Hvis hotellet samtidig har kreditkortoplysninger liggende, hvad de jo typisk har, er der stort set frit spil for cyberkriminelle, der er ude på at stjæle ens identitet, siger Kim Schlyter.

Med vedtagelsen af en ny databeskyttelsesforordning har EU lagt op til, at reglerne for datahåndtering strammes betragteligt. Og det er der hårdt brug for, mener Kim Schlyter:

- I 2016 har vi allerede set en bølge af datatyverier over hele Europa: Fra passwordlæk og svindelmails til decideret identitetstyveri gennem listige svindelnumre. Uanset om det gælder pas eller kreditkort, bør man altid have dem inden for synsvidde. Ellers risikerer man at gøre sig ekstra sårbar.

Blot 27 pct. af danskerne vil spørge til sikkerheden, hvis de bliver bedt om at aflevere deres pas.

Fakta

Hvad gør du, hvis du i løbet af sommerferien tjekker ind på et hotel og receptionisten fortæller dig, at det er hotellets praksis at opbevare dit pas under opholdet?

Jeg vil sandsynligvis give dem mit pas: 42 pct.

Jeg vil stille spørgsmål til sikkerheden: 27 pct.

Jeg vil nægte at aflevere mit pas: 18 pct.

Ved ikke: 13 pct.

Tallene er baseret på i alt 1000 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Kim Schlyter
Tlf. +45 30 93 44 92
kschlyter@deloitte.dk

Billeder

Download
Kim Schlyter
Kim Schlyter
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data-, it- og cybersikkerhed.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum