40 kilometers daglig robottransport giver Vestfrost Solutions sundere jobs og færre flaskehalse
At producere hårde hvidevarer i et land som Danmark med relativt høje lønninger og sælge dem til professionelle kunder i hele verden er en kunstart, der kræver sans for optimering. Derfor har automatisering høj prioritet i Vestfrost Solutions, og ledelsen investerer målrettet i at optimere sine processer med nye teknologier. Nu er tre mobile robotter fra MiR i Odense i drift i Esbjergfirmaets fabrik.
Vi har fået et klart bedre flow i vores produktion med automatiseringen af interne transportopgaver. Først kortlagde vores lagerchef sammen produktionsmedarbejderne, hvilke varer der skal være tilgængelige hvor og hvornår. Nu pakker vores lageransvarlige vogne til MiR-robotterne i god tid med komponenter og dele til det, vi skal producere i dag og i morgen, så varerne er tilgængelige på rette tid og sted. Medarbejderne trykker på skærm og bestiller levering af det, de snart skal bruge, og så kommer det automatisk med robotten. Den længste tur, vores robot kører, er små 500 meter, så det bliver til rigtig mange robot-ture dagligt. Det forklarer Jens Gadgaard, projektleder hos Vestfrost Solutions.
Genbruger vogne og indretning
Før foregik den interne transport hos Vestfrost Solutions meget mere ad hoc, hvor medarbejdere afbrød montage og produktion for at gå hen til plukkecentret efter varer.
Nu er 80 vogne i cirkulation mellem 40 stoppesteder på hvidevarefabrikken i Esbjerg. Nogle trækkes som anhænger til en robot monteret med MiRHook, mens andre vogne kobles på robotten ved, at den kører ind under vognen og løfter den op ”på ryggen af robotten”. Hovedparten af vognene er de samme, som Vestfrost Solutions førhen brugte til manuel transport. De har blot fået påsat QR-koder, som MiR-robotterne kan aflæse. Indretningen af fabrikken er stort set heller ikke ændret.
Der er er opsat lys og programmeret lydsignaler, som adviserer truckførere om, at der er en robot på vej: Selvom MiR-robotterne scanner deres omgivelser og automatisk holder tilbage og kører uden om forhindringer, køretøjer og mennesker, så kan en truck i princippet godt komme til at påkøre en lille lav mobil robot på grund af truckens blinde vinkler. Signalerne skaber derfor en ekstra sikkerhed og tryghed for truckførerne.
Robotterne tjent hjem på to år
Ny teknologi har altid forandret måden, vi arbejder på og ændret vores arbejdsopgaver. For Vestfrost Solutions var det dog magtpåliggende at betrygge medarbejderne i, at robotterne ikke skal erstatte nogen, men assistere ved at overtage monotone opgaver og frigøre tid til de mere komplekse. Jens Gadgaard prioriterede derfor at kommunikere tydeligt til sine kolleger: Projektets formål var at bruge medarbejderressourcer på de opgaver, der tilfører værdi til produkterne.
Der er ingen tvivl om, at det har kostet meget tid at køre 40 km om dagen på kryds og tværs af vores fabrik. Det slipper de for nu, og det betyder noget for lønsomheden og ouputtet i vores produktion. Derfor tjener de MiR-robotterne sig helt klart hjem. Tilbagebetalingstiden er to år, konkluderer Jens Gadgaard.
Erfaringen er, at vellykket robotintegration handler lige så meget om mennesker som om teknologi. Der skal lyttes til spørgsmål, betænkeligheder og gode indspark fra de mennesker, som samarbejder med robotterne.
Vi involverede bl.a. en af vores meget erfarne produktionsmedarbejdere. Først var han temmelig skeptisk. Nu har han virkelig fået automatisering ind under huden, så nu kommer han med mange ideer til forbedringer, som vi implementerer, konstaterer Jens Gadgaard.
Her er er det en stor fordel, at Vestfrost Solutions selv kan omprogrammere MiR-robotterne. Selve installationen af robotterne er sket i tæt samarbejde med Baytech.
Sundere, sjovere og sikrere arbejdsmiljø
Dansk produktion af varer til eksport kræver en høj grad af automation for at være konkurrencedygtig på verdensmarkedet. Sidegevinsten ved robotter som hjælpere er, at arbejdspladsen bliver mere attraktiv, både for yngre og ældre medarbejdere. Det har betydning i en tid med voksende mangel på arbejdskraft i industrien, som også mærkes hos Vestfrost Solutions.
Vi skal også kæmpe for at få og beholde de folk, vi skal bruge. Men det at vi bruger robotter gør en forskel. Folk gider godt at arbejde hos os, fordi teknologien gør noget ved arbejdsforholdene og giver nogle mere spændende opgaver, som også motiverer de unge, fortæller Jens Gadgaard.
Generelt er han glad for at iagttage, hvordan indførelsen af mobile robotter markant har forandret fabrikkens arbejdsmiljø:
Da jeg blev ansat i virksomheden for tre år siden, var trafikken meget voldsom med et virvar af larmende trucks og gående medarbejdere, der skubbede vogne på op til 200 kilo. Nu er det blevet anderledes roligt, fastslår projektlederen.
Livsvigtig produktkvalitet ved vaccineopbevaring
Vestfrost Solutions producerer et bredt udvalg af køleskabe og frysere til professionelle i medicinal og fødevareindustrien og detail- og restaurationsbranchen. Under covid-19 pandemien har efterspørgslen på pålidelig fryserkapacitet skabt travlhed hos Esbjerg-virksomheden. I produktionsteknisk afdeling i Vestfrost Solutions er Jens Gadgaard og kollegerne i fuld gang med flere robotprojekter.
Det, vi konkurrerer på, er kvalitet og driftssikkerhed i produkterne. Vi skal automatisere endnu mere for at kunne blive ved med at hamle op med konkurrenterne globalt, og der er helt klart potentiale for at automatisere meget mere i vores produktion. Vi har gang i forskellige udviklingsprojekter, som bl.a. handler om at automatisere kvalitetssikring af vores komponenter og produkter. Vi ser også på lagerautomater, hvor vi kan plukke dele direkte fra automaten. Det kan også spare meget tid på et plukkelager med mere end 10.000 dele til vores 500 produktvarianter, siger Jens Gadgaard.
Robotflåden udvides til palletransport
Robotflåden hos Vestfrost Solutions bliver også snart udvidet med yderligere to MiR-robotter.
Vi transporterer stadig paller med truck, men her vil vi også automatisere med en mobil robot. Det kræver, at vi tilføjer en model med endnu større bæreevne, end de modeller vi har nu. Desuden har vi brug for en ekstra MiR-robot med trækkrog, fordi vores nuværende robot udstyret med krogen MiRHook har rigtigt mange vogne at køre med. Vi vælger MiR-robotter igen, for når man først har investeret i én MiR-robot, så ville det være besværligt at køre et nyt system ind, siger Jens Gadgaard.
Vestfrost blev grundlagt i 1963. Siden har virksomheden produceret mere end 18 millioner hvidevareprodukter.
Nøgleord
Kontakter
Virksomhedskontaktpersoner:
Mobile Industrial Robots A/S:
Denise Innocenti Guldbrandsen, Global Marketing, din@mir-robots.com, +45 2030 7447
Pressekontaktperson:
Malene Grouleff, CEO, Grouleff Communications, malene@grouleff.it, +45 28915809
Billeder
Links
Information om Mobile Industrial Robots
Emil Neckelmanns Vej 15F
5220 Odense SØ
+45 20 377 577http://www.mobile-industrial-robots.com
Mobile Industrial Robots (MiR) udvikler og markedsfører branchens mest avancerede sortiment af kollaborative og sikre mobile autonome robotter (AMR'er), der hurtigt, nemt og omkostningseffektivt kan styre intern logistik, så medarbejdere frigøres og kan udføre aktiviteter med en højere værdi. Hundredvis af mellemstore og store multinationale virksomheder og logistikcentre, foruden flere hospitaler verden over, har installeret MiR’s innovative robotter. Som globalt markedsførende har MiR et globalt distributionsnetværk i over 60 lande og har regionskontorer i New York, San Diego, Singapore, Frankfurt, Barcelona, Tokyo og Shanghai. MiR er vokset hurtigt siden starten i 2013, og omsætningen vokser betydeligt hvert år. MiR er grundlagt af erfarne fagfolk fra den danske robotindustri og har hovedkvarter i Odense. I 2018 blev MiR opkøbt af Teradyne, der er førende inden for levering af automatiseret testudstyr. Der er flere oplysninger på www.mobile-industrial-robots.com.
Følg pressemeddelelser fra Mobile Industrial Robots
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mobile Industrial Robots
Mobile roboter er en viktig ingrediens i møbelfabrikkens vekstoppskrift19.12.2022 06:33:00 CET | Pressemeddelelse
En skandinavisk møbelprodusent kunne ikke lenger bare fortsette som de hadde gjort. Konkurransen på det internasjonale markedet ble bare hardere og hardere. Med store investeringer i digitalisering og automatisering mangedobler Haugstad Møbler nå omsetningen.
Mobile robotter er en vigtig ingrediens i møbelfabrikkens vækstopskrift19.12.2022 06:32:00 CET | Pressemeddelelse
En skandinavisk møbelproducent kunne ikke længere bare gøre, som de plejede. Konkurrencen på det internationale marked blev hårdere og hårdere. Med store investeringer i digitalisering og automatisering mangedobler Haugstad Møbel nu sin omsætning.
Seks danske MiR-robotter har nu gennemført 500.000 missioner i Texas14.12.2022 07:07:00 CET | Pressemeddelelse
Før brugte seks medarbejdere 60 % af deres arbejdsdag på at transportere vogne rundt manuelt, og de tilbagelagde op mod 20 km hver. Nu aflaster dansk robotteknologi fra MiR de ansatte, som har fået et sundere job med større variation. Deres arbejdsgiver er den multinationale producent af bildele DENSO, der nu bruger MiR-robotter på i alt otte af sine fabrikker i Europa og USA.
Turen går til robotland: En rejseguide for lager- og logistikansvarlige25.10.2022 05:03:00 CEST | Pressemeddelelse
At bevæge sig rundt og flytte ting fra sted til sted. At lede efter ting og papirer. Det er dyrt og besværligt. For tid er penge. I Danmark er tid endda rigtig mange penge på grund af vores relativt høje lønniveau. Derfor er det de mest digitaliserede og automatiserede, der placerer sig i overhalingsbanen. Der hvor man kan give konkurrenterne baghjul.
Danske MiR og amerikanske AutoGuide fusionerer for at udvikle verdens stærkeste AMR-flåde5.10.2022 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det globale marked for intern logistik kalder på komplette løsninger, der kan automatisere transport af både små og store emner gennem hele værdikæden. Derfor bliver Mobile Industrial Robots og AutoGuide Mobile Robots nu samlet til én unik leverandør af autonome mobile robotter (AMR) som skal kunne styres af samme software. Selskaberne, der i dag begge er en del af koncernen Teradyne, får navnet Mobile Industrial Robots (MiR), og hovedkontoret placeres i Odense.