3F

3F: Nyt udspil er utilstrækkeligt

Del

Ny seniorpension: Forbundsformand i 3F, Per Christensen, kalder udspillet et skridt i en rigtig retning, men vurderer, at det samlet er utilstrækkeligt. 3F opfordrer politikerne til fortsat at arbejde aktivt for at sikre en ret til tidligere pension til de relevante lønmodtagere.

Mens regeringsudspillet om en ny seniorpension rummer positive forbedringer, savner 3F løsning for de mange – tusindvis af danskere – der er slidt op efter et langt arbejdsliv, men ikke får glæde af den nye ordning.

”Det er et skridt i den rigtige retning, men desværre helt utilstrækkeligt i forhold til at hjælpe de mange, mange mennesker, der er slidt op efter et langt og hårdt arbejdsliv, men falder udenfor den nye løsning,” siger Per Christensen, forbundsformand i 3F.

Mange nedslidte blandt 3F’s medlemmer vil ikke opfylde regeringens krav om, at du kun må have 6 år tilbage til folkepensionen og skal have en såkaldt restarbejdsevne på 15 timer om ugen. De har også krav på en værdig alderdom, mener forbundsformanden for 3F:

”Udspillet hjælper fx ikke den 55-årige tømrer, der blev sygemeldt i efteråret, fordi knæene er slidt op efter 37 års hårdt arbejde. Og det hjælper ikke ham på 58 år, der startede som 18-årig, og i dag er nedslidt.”

Det nye udspil skal finansieres for 1,2 milliarder kroner årligt frem mod 2025. Heraf går kun 650 millioner kroner til den nye seniorordning. Finansieringens størrelse vækker undren i 3F. Her vurderer man ikke, at finansieringen rækker til at hjælpe tusindvis af slidte lønmodtagere, som regeringen lægger op til.

Bruges Finansministeriets ”tommelfingerregel for nedslidning” – som regeringen har brugt i forhold til, hvor mange nedslidte, der kunne reddes i puljen til differentieret pensionsalder - så sikrer det nye udspil for 650 millioner kroner kun hjælp til samlet 1.850 fuldtidspersoner fra beskæftigelse. Målt over de 6 år, ordningen skal gælde, svarer det til godt 300 pr. årgang.

”Det er også direkte pinligt, at man ikke har fundet en løsning på visitationsproblemet. Vi ønsker klare, objektive kriterier, fordi den nuværende visitationsmodel har vist sig alt for vilkårlig,” siger Per Christensen.

Han understreger, at der stadig er et stort behov for differentieret pension, så de mennesker, der bliver slidt af deres arbejde, får ret til at trække sig tilbage før mennesker, der ikke bliver nedslidt af deres arbejde.

”Derfor mener 3F, at den nye seniorpension skal suppleres med en ret til tidligere pension til de relevante lønmodtagere, der i dag betaler prisen for, at den daværende VK-regering, DF og De Radikale de facto afskaffede efterlønnen i 2011,” siger Per Christensen.

Blandt de positive tiltag peger han bl.a. på, at arbejdsevnen fremover skal vurderes ud fra en persons seneste job, samt at regeringen vil fjerne barrierer for de såkaldte fastholdelsesfleksjob.

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Klaus Lange, 3161 2787
3Fs pressetelefon, 8892 8892

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum