3F

3F: Forenet i mangfoldighed, Ursula

Del

3F anerkender gode intentioner i Ursula von der Leyen's tale om Unionens tilstand, men advarer skarpt imod ideen om europæisk mindsteløn

3Fs EU-politisk ansvarlige Peter Kaae Holm er tilfreds med EU-Kommissionens ønske om et mere fair europæisk arbejdsmarked og et værdigt arbejdsliv, som kommissionsformand Ursula von der Leyen understregede i sin første tale om Unionens tilstand i dag.

”Det er rigtig godt, at denne EU-Kommission har fokus på helt almindelige europæiske lønmodtagere, og vi deler fuldt ud målet om et mere fair EU. Men ikke al medicin, man i den forbindelse peger på, glider lige nemt ned hos os. Og slet ikke ideen om en europæisk mindsteløn, der vil være direkte ødelæggende for vores succesrige danske model på arbejdsmarkedet,” siger Peter Kaae Holm, som minder EU-Kommissionen om dens traktatmæssige løfte om at respektere medlemsstaternes kompetence på beskæftigelsesområdet, der er tydeliggjort i EU’s eget motto ”forenet i mangfoldighed.”

”Alle skal have en ordentlig løn, som de kan leve af. Det kæmper vi i 3F for hver eneste dag både i det lokale, nationale og internationale arbejde. Men der skal være klokkeklar respekt for, at vi i EU har 27 grundlæggende forskellige og historisk forankrede arbejdsmarkedsmodeller, som man ikke kan hive en enkelt snuptagsløsning ned over,” siger Peter Kaae Holm.

Han understreger, at kritikken ikke er udtryk for manglende solidaritet med de lavestlønnede i EU, men af en grundlæggende bekymring for, at en fælles europæisk mindsteløn vil undergrave den danske arbejdsmarkedsmodel – og for den sags skyld også den svenske, finske, italienske, cypriotiske og østrigske: ”3F siger nej til initiativer, der undergraver den danske model. Både i dag og i morgen. Og selvom von der Leyen lover respekt for nationale aftalemodeller, har vi endnu ikke set hvordan i al verden man vil gøre det i et fælles EU initiativ til mindsteløn”.

Corona raser fortsat i Europa, hvorfor Ursula von der Leyen i talen adresserede den økonomiske, klimamæssige og sociale krise. Flere og flere lande melder om større smittestigninger, hvilket ifølge Peter Kaae Holm bør få alle til at arbejde endnu hårdere for en fair genopretning, hvor de europæiske lønmodtagere er allerhøjest oppe på prioritetslisten:

”Det er afgørende, at EU’s hjælpetiltag kommer både lønmodtagere, virksomheder og de europæiske samfund til gode. På den måde kommer vi alle styrkede ud af krisen. Og her er det igen vigtigt at huske på balancen mellem, hvad der er EU’s ansvar, og hvad der er medlemsstaternes ansvar”.

EU-Kommissionens formand lagde i sin første tale om Unionens tilstand også vægt på den grønne og digitale omstilling, Europa står over for. ”Omstillingen kan sikre EU’s næsten 250 mio. lønmodtagere mange nye, grønne jobmuligheder,” siger Peter Kaae Holm, ”hvis den gennemføres socialt forsvarligt og fair. I EU skal vi også sikre, at de nye digitale former for ansættelser bliver på ordnede vilkår og ikke undergraver allerede tilkæmpede rettigheder og vilkår for lønmodtagerne.”

”3F vil arbejde benhårdt på at holde EU-Kommissionen op på de fine løfter i von der Leyens tale og bidrage til reelle resultater for de europæiske lønmodtagere – i den sociale, grønne og digitale omstilling – med klokkeklar respekt for medlemsstaternes mangfoldighed – især sidstnævnte,” siger Peter Kaae Holm, som udover at være 3Fs EU-politisk ansvarlige også er formand for 3Fs grønne gruppe.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 8892 8892

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum