3F

3F Byggegruppens medlemmer stemte JA til OK21 med Dansk Håndværk

Del

Byggegruppens medlemmer har sagt klart ja til den nye overenskomst med Dansk Håndværk, som netop har været til afstemning. Lidt over 35 pct. af de stemmeberettigede medlemmer valgte at bruge deres ret til at stemme om overenskomstfornyelsen. 83,48 pct. har stemt ja og 16,52 stemte nej. Det glæder gruppeformand Claus von Elling:

”Det er dejligt, at så markant stort flertal af vores medlemmer har sagt ja til aftalen. Det er også en god aftale fuld af forbedringer til medlemmerne. Ikke mindst på områder som barsel, ligestilling og uddannelse.”

Den nye OK21-aftale giver blandt andet medlemmerne store forbedringer på barselsområdet. Mødre får med aftalen i hånden mulighed for fuld løn under graviditetsorlov og barsel. Og også kommende fædre kan se frem til forbedringer, idet de fremover får fuld løn i de to ugers fædreorlov.

Claus von Elling er meget glad for den oprustning for kommende forældre:

"Det er en væsentlig forbedring for ligestilling for gravide, fædre og mødre, når de ønsker at gøre brug af deres muligheder for graviditetsorlov, barsel, fædreorlov og forældreorlov. Med denne nye aftale sikres der fuld løn under de forskellige orlovstyper. Tidligere ville gravide kvinder på barsel eller graviditetsorlov og mænd på fædreorlov opleve en stor lønnedgang, når de gik fra på orlov. Det får vi nu udjævnet. Dette initiativ er også tænkt som et led i indsatsen for at få flere kvinder ind i byggebranchen og vil forhåbentlig gøre en forskel, når kvinder fremover skal vælge, om de skal tage en erhvervsuddannelse eller gå en anden vej."

Claus von Elling er også meget tilfreds med, at aftalen rummer initiativer, der skal være med til at styrke indsatsen mod social dumping.

"Vi har oplevet stor samarbejdsvilje fra Dansk Håndværk undervejs i forhandlingerne, også når det handler om at hindre social dumping og dårlige vilkår for både ansatte og virksomheder i byggeriet. Vi er fx enige om en fælles opfordring til, at der indføres ID-kort ved lovgivning, så det omfatter alle i byggebranchen. Og vi er også nået til enighed om en samarbejdsaftale om "fair play byggeri", der sætter rammerne for et fælles ønske om at bekæmpe kriminalitet, menneskehandel, tvangsarbejde, sort arbejde, og organisationsforfølgelse, som vi desværre oplever i stigende grad i byggeriet. Vi er enige om, at kriminalitet ikke hører hjemme i byggebranchen. Og enige om, at vi bør værne om den danske model - ikke mindst den respekt der er for ligeværdighed mellem virksomhed og ansatte."

Med aftalen udvides medarbejdernes mulighed for efteruddannelse og opkvalificering blandt andet ved, at medarbejderne nu har ret til uddannelse ved opsigelse, samt ret til at få en erhvervs- eller kontraktuddannelse inden for det område, virksomheden beskæftiger sig med, hvis medarbejdere har været ansat i virksomheden i 12 måneder.

Den økonomiske ramme er identisk fra forårets private overenskomstforhandlinger, dog med en lille regulering af akkordafsavnstillægget pr. den 1. marts 2023.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum