3F

3F: Beløbsordningen er sund fornuft

Del
Der er fortsat masser af arbejdskraft at hente blandt vores egne ledige, i Europa og hos seniorerne. Virksomhederne må sørge for godt arbejdsmiljø og ordentlige løn- og arbejdsvilkår, hvis de vil have mere arbejdskraft, mener 3F.

Den nuværende beløbsordning for at hente arbejdskraft i lande uden for EU og EØS forhindrer ikke virksomhederne i at hente arbejdskraft til Danmark.

- Virksomhederne kan hente masser af arbejdskraft både i Europa, uden for Europa og herhjemme, og de gør det i stor stil. Der er ingen grund til at lempe på reglerne for at sikre nemmere adgang til arbejdskraft, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

Den nuværende beløbsordning betyder, at virksomhederne kan hente arbejdskraft i 3. verdens lande, hvis de betaler en årsløn på 448.000 kroner inklusiv feriepenge og pension - hvilket nogenlunde svarer til en faglært håndværkers løn i Danmark. Virksomhederne kan tillige benytte Positivlisten, hvis der i særlige brancher er mangel på folk. Betingelserne i Positivlisten er ikke en årsløn på 448.000 kroner, men at løn- og arbejdsvilkår følger det normale på fagområdet i Danmark.

- Det synes jeg er helt rimeligt og fair og en god sikring mod løndumping og social dumping. Der er i dag masser af muligheder for at hente arbejdskraft, hvilket statistikken jo også dokumenterer, siger Søren Heisel.

Folketinget stemte onsdag eftermiddag om to forskellige forslag til at lempe reglerne omkring beløbsordningen og derved gøre det billigere for virksomhederne at hente arbejdskraft i lande uden for EU og EØS. Ingen af forslagene kunne dog samle flertal, og derfor fortsætter de nuværende regler på området.

- Jeg glad for, at det ikke lykkedes politikerne at ændre de nuværende regler omkring udenlandsk arbejdskraft. De nuværende regler er helt rimelige og sikrer, at danske lønmodtagere ikke udkonkurreres af billig udenlandsk arbejdskraft med meget dårlige arbejdsvilkår. Vi skal værne om det danske arbejdsmarked og de danske lønmodtagere, der har skabt det økonomiske opsving, vi har set efter Covid 19 krisen. Danmark skal også i fremtiden have et godt arbejdsmarked, hvor lønmodtagere trives og produktiviteten er høj. Det kan den nuværende beløbsordning være med til at sikre, siger Søren Heisel.

Søren Heisel understreger, at virksomhederne kan hente arbejdskraft i Europa, hvor der er over 13 millioner ledige, og at der fortsat er 70.000 ledige herhjemme at tage af.

- Virksomhederne og deres organisationer har i mere end syv år advaret mod manglen på arbejdskraft. Men i samme periode er beskæftigelsen herhjemme steget med mere end 350.000. Og udlændingene er strømmet hertil på de nuværende ordninger. Alene i 2021 kom 28.000 personer fra EU og EØS til Danmark for at arbejde – det er rekordhøjt. Samtidig står vi over for de første indikationer på, at opsvinget er ved at klinge af, hvilket betyder, at efterspørgslen efter arbejdskraft langsomt vil blive mindre. På den baggrund er det godt for Danmark, at de nuværende regler omkring import af udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU og EØS fastholdes, siger 3F’s forbundssekretær Søren Heisel.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum