Teknologisk Institut

3D-print skal bredt ud til danske virksomheder

Del

Nyt demonstrations- og videncenter for industriel 3D-print i metal skal gøre det attraktivt for mindre danske virksomheder at anvende 3D-print i deres produktion. Innovationsfonden investerer 35 mio. kr. i projektet.

3D-print giver blandt andet mulighed for at skabe komponenter med større designfrihed, lettere vægt og kortere produktionstid. Foto: Teknologisk Institut.
3D-print giver blandt andet mulighed for at skabe komponenter med større designfrihed, lettere vægt og kortere produktionstid. Foto: Teknologisk Institut.

Open labs, workshops og industribesøg hos virksomheder, som allerede har 3D-print under huden er nogle af de initiativer, som AM-LINE-projektet igangsætter fra Teknologisk Institut. Formålet er at brede 3D-print ud til flere danske virksomheder, og med partnere som Grundfos og Danfoss vil centeret fokusere på åben innovation og invitere virksomhederne indenfor. Målgruppen er særligt gruppen af SMV’er, som kan have stort udbytte af at bruge 3D-print i deres produktudvikling og produktion.

- Industriel 3D-print har vundet indpas hos flere danske virksomheder gennem de seneste år, men potentialet er stadig meget stort. Især små og mellemstore virksomheder går glip af de konkurrencefordele, 3D-print giver. Teknologien er nu så moden, at også små virksomheder med stor fordel kan udnytte det store potentiale, der er i 3D-print, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

3D-print giver blandt andet mulighed for at skabe komponenter med større designfrihed, lettere vægt og kortere produktionstid.  

Når AM-LINE-centeret åbner i foråret 2018, vil virksomheder få adgang til fire metalprintere, flere plastprint- teknologier, efterbehandlingsfaciliteter inden for blandt andet varme- og overfladebehandling samt moderne kvalitetssikringsudstyr som CT-scanning.

- Centeret vil udgøre en fuld produktionsfacilitet, hvor virksomheder kan udvikle og printe produkter, som de bagefter kan implementere direkte i deres egne produktionslinjer, fortæller Jeppe Skinnerup Byskov.

Udover produktionsfaciliteterne, tilbyder AM-LINE også uddannelse og træning af virksomheder i 3D-printteknologien, samt rådgivning i forhold til fremtidige investeringer i 3D-print.

- For virksomheder, der er nye indenfor 3D-print, vil vi kunne tilbyde en lang række tilpassede opkvalificeringsforløb fra kortere inspirations-workshops til længerevarende forløb med de enkelte virksomheder. For de virksomheder, som er langt fremme i brugen af 3D-print, vil vi desuden stå til rådighed og vejlede dem f.eks. i indkøb af deres egne 3D-printere eller valg af underleverandører til at opskalere deres produktion, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Innovationsfondens investering: 35 mio. kr.

Samlet projektbudget: 88 mio. kr.

Varighed af projektet: 4 år (1/1-2018 – 31/12-2021)

Projektets officielle titel: AM-LINE 4.0

Fakta:

  • Navn: AM-LINE - navnet henviser til den engelske betegnelse på 3D-print; Additive Manufacturing (AM) og ambitionen om at bruge AM i produktionslinjerne.
  • Centeret bygges videre på de eksisterende 3D-printfaciliteter på Teknologisk Institut i Aarhus.
  • Teknologisk Institut fik installeret sin første 3D-printer i 1989 og har siden da arbejdet kontinuerligt med teknologien. De sidste ti år har Teknologisk Institut også printet i metal, som har et stort potentiale for produktionen i danske virksomheder.
  • Forrige år viste en stor undersøgelse at kun 4% af små- og mellemstore danske virksomheder benytter 3D-print.

Om partnerne:

Teknologisk Institut: Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Teknologisk Institut er projektleder af AM-LINE og står for opbygning og drift af en produktionslinje i metal 3D-print. Teknologisk Institut skal desuden sikre, at industriel 3D-print bliver udbredt til hele den danske fremstillingsindustri.

Grundfos: Grundfos er globalt førende inden for avancerede pumpeløsninger og trendsætter inden for vandteknologi. Grundfos har mere end 10 års erfaring med metal 3D-print og en klar strategi om indenfor en kort årrække at anvende 3D-print til produktion af pumpedele. I AM-LINE vil Grundfos være ansvarlig for kvalitetssikring og certificering af printede emner, og vil desuden bidrage med flere gode business cases baseret på 3D-print af deres produkter.

Danfoss: Danfoss er globalt førende inden for forskning, produktion og udvikling af mekaniske og elektroniske komponenter samt systemløsninger. Danfoss er i gang med en stor strategisk indsats for at implementere 3D-print i virksomheden og har netop åbnet et ADM Center i Nordborg med yderligere to i henholdsvis Asien og Nordamerika på vej. I AM-LINE er Danfoss ansvarlig for identificering og optimering af produkter til 3D-print samt udvikling af business cases baseret på 3D-print.

DTU: DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. DTU’s mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. DTU’s hovedansvar i AM-LINE er udvikling af Digitale Tvilling af den fysiske produktionslinje. Den Digitale Tvilling er et simuleringsværktøj som vil sikre at 3D-print produktion i Danmark har den nødvendige fleksibilitet som danske virksomheder efterspørger.

Adimant: Adimant tilbyder såvel software som services til industriel 3D-print. Adimant er i den absolutte verdensklasse indenfor topologioptimering til 3D-print, hvorved de hjælper virksomheder med at få fuldt udbytte af mulighederne med 3D-print. I AM-LINE er Adimant ansvarlig for optimering af virksomheders produkter til 3D-print.

Scada Minds: Scada Minds skaber værdifulde løsninger for deres kunder gennem intelligent og kreativ brug af data. Scada Minds har stor erfaring med at indsamle Big Data fra vindmølleindustrien og omsætte til et overskueligt og brugbart produkt. I AM-LINE er Scada Minds linket mellem den fysiske og digitale produktionslinje. Scada Minds står for monitorering og dataopsamling fra produktionslinjen samt sikrer at denne data inkorporeres i den Digitale Tvilling.

Niras: Med et bredt felt af ekspertiser inden for procesanlæg, industri og byggeri over energi, miljø, vand & forsyning til infrastruktur, udviklingsbistand og byplanlægning bidrager NIRAS til løsninger på en lang række af de største samfundsudfordringer. I AM-LINE har NIRAS fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø på 3D-print produktionslinjen. Da brug af 3D-print til produktion er forholdsvist nyt, findes der stadig mange ukendte arbejdsmiljøfaktorer, som det er vigtigt at kortlægge, før 3D-print-produktion kommer bredere ud.

MADE: Danmark skal være verdens førende produktionsland gennem forskning, innovation og uddannelse. Derfor er industrien, fonde, foreninger og forskningsmiljøer gået sammen og har skabt MADE - Manufacturing Academy of Denmark. I AM-LINE skal MADE dels sikre at de resultater der udvikles i MADE regi implementeres i AM-LINE, dels sikre en bred opkvalificering af danske virksomheder indenfor 3D-print gennem deres store netværk.

TWI: TWI er en af verdens førende forskning og udviklings-organisationer indenfor materiale sammenføjning og har stor erfaring med metal 3D-print. I AM-LINE skal TWI sikre at der trækkes på den nyeste viden således at AM-LINE bygger videre på tidligere resultater og kommer hurtigere og bedre fra start. 

Kontakt: 

Teknologisk Institut, Sektionsleder Industriel 3D-print: Jeppe Byskov, +45 7220 2865

Danfoss, Global Head of Additive Design & Manufacturing: Werner Stapela, +49 1621038411 

Grundfos, Manager Additive Manufacturing: Thorsten Hyldgaard Otte, +45 41826565

DTU, Sektionsleder/Professor: Jesper Henri Hattel, +45 51801499

Adimant, Administrerende Direktør: Anders Clausen, +45 60536723

Scada Minds, Stifter/Partner: Helge Jensen, +45 60355070

Niras, Markeds- og Projektchef: Per Tybjerg Aldrich, +45 23728991.

MADE, Direktør: Nigel Edmondson, +45 21434678

TWI: Welding Systems Manager: Darren Williams, +44 (0)7718 961 105.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

3D-print giver blandt andet mulighed for at skabe komponenter med større designfrihed, lettere vægt og kortere produktionstid. Foto: Teknologisk Institut.
3D-print giver blandt andet mulighed for at skabe komponenter med større designfrihed, lettere vægt og kortere produktionstid. Foto: Teknologisk Institut.
Download
AM-LINE bygges videre på de eksisterende 3D-print faciliteter på Teknologisk Institut, Kongsvang Alle, Aarhus. Foto: Teknologisk Institut.
AM-LINE bygges videre på de eksisterende 3D-print faciliteter på Teknologisk Institut, Kongsvang Alle, Aarhus. Foto: Teknologisk Institut.
Download
Når AM-LINE-centeret åbner i foråret 2018, vil virksomheder bl.a. få adgang til fire metalprintere. Foto: Teknologisk Institut.
Når AM-LINE-centeret åbner i foråret 2018, vil virksomheder bl.a. få adgang til fire metalprintere. Foto: Teknologisk Institut.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Juan Farré overtager posten som administrerende direktør for Teknologisk Institut30.6.2020 13:38:21 CESTPressemeddelelse

Teknologisk Institut, Danmarks førende innovationsinstitut med 1100 medarbejdere, har meddelt, at Søren Stjernqvist i efteråret ønsker at fratræde som administrerende direktør efter 20 år i stillingen og 39 år i organisationen. Søren Stjernqvist fortsætter på posten, indtil Juan Farré tiltræder som ny administrerende direktør den 1. oktober 2020. Juan Farré kommer fra en stilling som CTO i FORCE Technology. Han er kommercielt orienteret, politisk vidende, international i sit virke og har dybdegående indsigt i GTS-systemet, som er Teknologisk Instituts DNA. Ud over jobbet som Group CTO hos FORCE Technology har Juan Farré tidligere været CEO hos Delta, Ernitec og NKT, samt Vice-President for Global Sales hos NetTest. Juan Farré har desuden en PhD fra DTU i Optical Communication Systems. Teknologisk Institut har igennem mere end 100 år styrket danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og medarbejdernes faglige ekspertise. Gennem innovative resultater skaber Teknologisk Ins

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum