37 nye MUDP-projekter skal bane vejen for nye miljøteknologiske løsninger
MUDP har bevilget ca. 81 mio. kr. til 37 nye projekter, som står klar med deres bud på fremtidens miljøteknologi til at løse natur- og klimakrisen.
Teknologi der vasker jetmotorers luftforurening væk fra startbaner i lufthavne, en skimmer, der opsamler spild af olie fra skibe og en enhed, der modvirker mugdannelse og dræber bakterier samt corona-vira på emballage – er blot et lille udpluk og en forsmag på, hvad fremtiden kan bringe af ny miljøteknologi.
Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) understøtter dels den bredere miljødagsorden, herunder rent vand, ren luft og sikker kemi, men også regeringens målsætninger inden for klima, natur og cirkulær økonomi. Midlerne kommer fra en bevilling på finansloven og fra Forskningsreserven, som bliver fordelt hvert år.
- Vores natur er i krise, og vi står over for store klima- og miljøudfordringer. Hvis vi skal nå regeringens ambitiøse målsætninger for vores klima og natur, så kræver det nye løsninger, og alle redskaber skal i brug. De danske virksomheder er heldigvis i verdensklasse, når det handler om at udvikle grøn teknologi. Og MUDP er et vigtigt værktøj til at omsætte ideer til handling i de kommende år. Jeg glæder mig allerede til de mange banebrydende resultater, siger miljøminister Lea Wermelin.
Hård prioritering
Ud af 112 ansøgninger til almindelig runde er 37 kommet gennem nåleøjet, herunder 16 ETV-projekter (Enviromental Technology Verification) og forprojekter, som fik støtte tidligere på året. Samlet er der ansøgt om ca. 284 mio. kr. og selv om MUDP i 2021 har en rekordbevilling på 146 mio. kr., har bestyrelsen måtte foretage en hård prioritering mellem de mange kvalificerede ansøgninger.
-Igen i år oplever vi stor interesse for at få del i midlerne fra MUDP, og vi har modtaget ansøgninger til langt over beløbet, vi har til rådighed. Det vidner om, at vi i Danmark er på forkant med udviklingen af fremtidens miljøteknologi, siger MUDP's bestyrelsesformand Malou Aamund og fortsætter:
- Derfor er vi glade for, at små som store virksomheder, der mangler det sidste skub på vejen for at realisere deres idéer, søger MUDP-støtte og hjælper os et skridt tættere på at løse fremtidens miljø- og klimaudfordringer.
I prioriteringen er der blandt andet lagt vægt på projekternes potentiale til at understøtte implementeringen af klimaloven, klimahandlingsplanen og den grønne forskningsstrategi.
Fyrtårnsprojekter i vente
MUDP har i alt 140 mio. kr. til uddelingen i 2021. Cirka halvdelen af puljen er reserveret til fyrtårnsprojekter, som demonstrerer nye miljøteknologiske løsninger i fuld skala, og dermed fungerer som pejlemærke for fremtidens nye teknologier til gavn for miljø og klima.
Bestyrelsen for MUDP vil på sit møde den 2. november 2021 beslutte, hvilke fyrtårnsprojekter der skal støttes. Listen over nye fyrtårnsprojekter vil blive offentliggjort i slutningen af november 2021.
Kontakter
Lisa Ryge Ioannou, presserådgiver i Miljøministeriet, tlf. 24 77 12 26, mail. liryi@mim.dk for yderligere oplysninger
Information om Miljøministeriet
Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet
Mere liv under havets overflade: Nye stenrev i Lillebælt, Kattegat og Øresund29.6.2022 13:34:08 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et politisk flertal har besluttet den konkrete placering af fem stenrev i de danske farvande. De skal ligge i Køge Bugt, ved Nivå Strandpark, nord for Hundested og i Lillebælt ved både Helnæshoved Flak og Lyø W Flak. De skal beskytte livet på havbunden og styrke biodiversiteten.
EU-miljøministre klar med strenge produktregler for at komme skovrydning til livs28.6.2022 16:53:39 CEST | Pressemeddelelse
En ny forordning stiller skærpede krav til produkter forbundet med skovrydning, før de må sælges på EU’s indre marked eller eksporteres. - Et vigtigt skridt for klima og biodiversitet, siger miljøminister Lea Wermelin.
Ny kortlægning: Her er udfordringer for det danske grundvand24.6.2022 11:11:54 CEST | Pressemeddelelse
Selv om det danske drikkevand er noget af verdens bedste, så er der stadig en række udfordringer. Ny kortlægning afklarer, hvilke udfordringer der er tale om, så de bedre kan håndteres.
Presseinvitation: Hvordan kommer vi global skovrydning til livs? Danmark er vært for Amsterdam Declarations Partnership22.6.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder, lokalbefolkning og politikere fra ind- og udland deltager i debat om skovrydning og bæredygtige investeringer.
Danske kommuner er nu klar med VILDE biodiversitetsprojekter9.6.2022 09:29:56 CEST | Pressemeddelelse
Nu præsenterer kommuner deres bud på det bedste, største og mest kreative biodiversitetsprojekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum