3,7 millioner kr. i støtte til forskning og formidling inden for kultur og kommunikation

Det er Danmarks frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation, der har uddelt midlerne til de seks eksplorative netværk og syv videnskabelige tidsskrifter.
De seks modtagere af midler til eksplorative netværk er:
Geoffrey Paul Hunt fra Aarhus Universitet vil undersøge forholdet mellem seksuel krænkelse, køn, seksualitet og forskellige ruskulturer blandt unge voksne på tværs af Skandinavien.
Anja Overgaard Thomassen fra Aalborg Universitet ser på tværfaglighed inden for ældreplejen. Ældreplejen er presset af økonomiske, teknologiske og demografiske årsager. Projektet fokuserer på systematisk at udforske nye tværfaglige forskningsspørgsmål, der er relevante i bestræbelserne på at løse de store problemer inden for ældreplejen.
Daniel Gross fra Museum Lolland-Falster samler europæiske eksperter i forhistorie og naturvidenskabelige tilgange til arkæologisk materiale for at analysere det ekstraordinære materiale, der er kommet frem i forbindelse med Danmarks hidtil største udgravningsprojekt – Femern-projektet.
Christian Benne fra Københavns Universitet vil udforske den historiske rolle af udveksling af viden på tværs af sproglige, disciplinære og politiske grænser i Europa. Målet er at skabe et robust videnskabeligt grundlag for en mere kompleks tilgang til europæisk intellektuel historie.
Katrine Schepelern Johansen fra Psykiatrisk Center Sct. Hans vil etablere et forskningsnetværk af innovative tænkere, praktikere og forskere for at udvikle en ramme for et kombineret praksis- og forskningsprogram, som bevæger sig ud over programmatiske erklæringer og ren teoretisering.
Ane Hejlskov Jacobsen fra Aarhus Universitet vil lave et skandinavisk museumforskningsnetværk for at udveksle erfaringer og viden om, hvordan museer spiller en vigtig rolle for et samfunds kulturelle bæredygtighed.
Læs uddybende beskrivelser af de seks bevillinger til eksplorative netværk her.
Formålet med virkemidlerne til eksplorative netværk er at styrke et bredt funderet samarbejde mellem forskelligartede danske og gerne internationale forskningsmiljøer. De nyetablerede netværk skal udforske nye muligheder på tværs af institutioner, forskningstraditioner og videnskaber, men med hovedvægt inden for fagområderne Kultur og Kommunikation. Samtidig lægges der vægt på idegrundlagets originalitet og netværkets potentiale til videnskabelig nytænkning.
Støttekroner til tidsskrifter inden for humanistisk forskning
Formålet med virkemidlet til tidsskrifter er at støtte udbredelsen af humanistisk forskning gennem videnskabelige tidsskrifter, der udgives digitalt. Tidsskriftet skal være gratis og frit tilgængeligt på internettet.
De syv modtagere af i alt knap 800.000 kr. til tidsskrifter er:
Michael Nebeling Petersen for Tidsskriftet Kvinder, Køn & Forskning
Thomas Brandt Fibiger for Tidsskrift for Islamforskning (TIFO) - Scandinavian Journal of Islamic Studies
Rikke Sand Andersen for Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund
Janne Hedegaard Hansen for Research and Change
Thomas Rosendal Nielsen for Peripeti - tidsskrift for dramaturgiske studier
Jonas Ross Kjærgård for K&K - Kultur og klasse
Kasper Tang Vangkilde for Journal of Business Anthropology
Læs uddybende beskrivelser af de syv bevillinger til tidsskrifter her.
Kontakter
Berit Bader LemmingPresse og kommunikation
Tlf:72319508bbl@ufm.dkLisbeth Eilersgaard ChristensenOmrådeleder
Tlf:+45 72 31 84 17lec@ufm.dkBilleder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
31 millioner kroner skal styrke yngre forskeres internationale mobilitet4.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
15 forskere har netop modtaget samlet 31,7 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet ’DFF-International Postdoc’. Forskerne får mulighed for at udvikle en selvstændig faglig profil ved forskellige forskningsinstitutioner i udlandet inden for bl.a. kvanteteknologi og behandling af opioidafhængighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum