Flexboligen bliver mere attraktiv med ny lovændring
Af Pernille Marott
Rødgrød med fløde i dansk landidyl og zorba i det græske øhav kan nu forenes i en og samme familieøkonomi. Det sørger flexboligordningen for.
”Med en flexbolig giver vi en ny mulighed for at få en unik fritidsbolig til billige penge. Samtidig skaber vi ekstra liv i landdistrikterne, når boligerne skal sættes i stand, og de nye ejere eller turister bor der. Det er på alle måder godt,” siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).
En flexbolig er et helårshus, som ejeren har fået personlig tilladelse af kommunen til at anvende som fritidsbolig. Fra et mæglersynspunkt er der kun positive ord over for ordningen, der rummer ca. 33.000 potentielle flexboliger på landsplan.
Hus til det halve
”Flexboligordningen er et godt produkt. Uden den ville vi have boliger, der aldrig blev solgt,” fastslår Nils Kofod Egestad fra danbolig Møn, hvor flexboliger udgør mellem 25-30 procent af alle salg.
Hos danbolig i Nakskov og Maribo bliver over halvdelen af boligerne, der sælges uden for byerne, solgt som flexboliger. Det er en god forretning for både køber og lokalområdet.
”Jeg har netop handlet en helt igennem indflytningsklar flexbolig til en kontantpris på 350.000 kr. Det er altså nu, man skal slå til, hvis man vil have en billig flexbolig såvel i byerne som på landet,” siger Karsten Sønderhøj, danbolig Nakskov og Maribo.
Natur i metermål
Præcis som hos Nils Kofod Egestad i Stege oplever Karsten Sønderhøj, at køberne går målrettet efter natur i metermål og luft – både på matriklen og i økonomien. Deres traditionelle flexboligkøber tager typisk lidt længere end de gennemsnitlige 53 kilometer, som er afstanden mellem den faste bolig og fritidshuset i følge Center for Landdistriktsforskning.
”Typisk kommer køberne fra hovedstadsområdet nord for Køge og søger efter store vidder og højt til himlen. De bliver tit overrasket over, hvor meget vi har at tilbyde. I starten bliver flexboligen brugt som feriebolig, men jo stærkere relationen bliver til området, jo større bliver lysten til at flytte permanent ind i flexboligen,” fortæller Karsten Sønderhøj.
Flexbolig for evigt
Med den nuværende lovgivning søger køber kommunen om tilladelse til at få flexboligstatus på helårskøbet. Tilladelsen følger ejeren ifølge den nuværende lovgivning. En forventet justering af loven her i foråret betyder, at flexboligtilladelsen fremover følger boligen.
Nils Kofod Egestad hilser den kommende lovændring velkommen.
”Det betyder, at køberen opnår sikkerhed for at kunne videresælge boligen med ret til fortsat at benytte helårsboligen som fritidsbolig. Det skaber tryghed,” siger mægleren.
Billedtekst: (illustration over hvor i landet, der er flexboliger)
Kommunerne afgør, hvilke huse der kan få flexboligstatus. I alt anslås det, at der findes 33.000 potentielle flexboliger i Danmark. Fordelingen af dem er opgjort af Feriehusudlejernes Brancheforening.
FAKTABOKSE
Fakta om flexbolig
Flexboligordningen blev indført i 2013 for at udnytte de mange gode huse i landdistrikterne, der risikerer at stå tomme.Det sker ved, at helårsboliger med en enkel kommunal ansøgning kan benyttes som fritidshus uden bopælspligt. Dermed kan flere familier få råd til sommerhus alene ved at vælge et hus placeret i landområder, hvor udbuddet er større end efterspørgslen, og man derfor får meget for pengene.
Lovændring i sigte
Som køber af en flexbolig skal man søge kommunen om tilladelse til at bruge boligen som flexbolig. Flexboligstatus giver mulighed for at benytte et helårshus som fritidshus, og skulle man med tiden få lyst til at bo permanent i huset, er det muligt. I dag er den kommunale tilladelse knyttet til ejeren. Et lovforslag, der forventes at blive vedtaget om få måneder betyder, at en flexboligtilladelse fremover følger huset.
Fordele ved flexboligen
Flexboligordningen er en del af regeringens vækstplan og skal sikre, at huse i Danmarks yderområder bliver solgt i stedet for at forfalde. Fordelene ved flexboligen er også til at få øje på. De taler både til hoved og følelser:
- Ifølge lovgivningen må du benytte sommerhuset alt det, du vil fra april til oktober, men i vinterhalvåret kun i kortere perioder. En flexbolig må du selv bestemme, hvor ofte du vil benytte.
- Flexboligen har generelt en billigere kvadratmeterpris end sommerhuset
- En flexbolig er oftest isoleret bedre end det gængse sommerhus.
- 90 procent af alle sommerboliger ligger i et sommerhuskvarter. En flexbolig har masser af luft omkring sig, hvor skov, vand og strand ofte indgår.
- En del flexboliger ligger i landzoner. Det betyder, at det er lettere at få byggetilladelse.
- Flexboliger kan belånes med op til 80 procent. I praksis er realkreditinstitutterne dog forbeholdne, da der i realiteten er tale om et fritidshus. På den baggrund ydes der i langt de fleste tilfælde kun 60 pct. realkreditbelåning.
Yderligere oplysninger, kommentarer eller cases til nyheden kan fås ved henvendelse til kommunikationskonsulent Signe Poulsen på 31 10 20 29 eller signe.poulsen@danbolig.dk.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent Signe Poulsen på telefon 31 10 20 29 eller mail signe.poulsen@danbolig.dk.
Billeder
Links
Information om danbolig
Følg pressemeddelelser fra danbolig
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.