333 millioner kroner til grøn omstilling

Den grønne omstilling er en af tidens helt stores samfundsmæssige udfordringer. Derfor giver Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) nu 333 millioner kroner til 65 forskningsprojekter inden for netop den grønne omstilling. Midlerne skal bruges til at hjælpe talentfulde forskere på vej og på den måde sikre nye, originale idéer og forskningsmæssige gennembrud inden for blandt andet klima, natur og miljø.
DFF har modtaget i alt 452 ansøgninger fra alle dele af den danske forskningsverden, og de 65 projekter, der er kommet gennem nåleøjet, omfatter et bredt spektrum af forskning inden for den grønne omstilling. Det glæder Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:
- Jeg er glad for at se alle idéerne og den store interesse, der har været for forskning i grøn omstilling i de udvalgte projekter. Det er godt at se, at de grønne forskningsmidler, vi fra Christiansborg har afsat, nu er ude at leve i konkrete projekter. Jeg vil også gerne rose, hvordan hele den danske forskningsverden byder ind. Der er brug for et bredt, tværgående blik, hvis vi skal kunne løse klimaudfordringerne, udtaler ministeren.
Se de 65 grønne forskningsprojekter her
Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.
Tredje år med tematisk forskning
Forskningsprojekterne finansieres af tematiske forskningsmidler, dvs. temaer, som der politisk er valgt at prioritere midler til. Danmarks Frie Forskningsfond udmøntede tematiske forskningsmidler for første gang i 2018. Årets udmøntning af midlerne til grøn omstilling på 333 millioner kroner er den hidtil største tematiske pulje i DFF-regi, og bestyrelsesformand, David Dreyer Lassen, erklærer sig også godt tilfreds med det mangfoldige ansøgningsfelt:
- Det tyder på, at vi har ramt et fornuftigt leje med det bredt formulerede tematiske opslag om grøn omstilling. Det viser netop den frie forsknings styrke, når projekter baseres på forskernes egne idéer; det danner grobund for nye og uopdyrkede muligheder, konstaterer han.
Tidligere år har tematiske midler gået til forskning i f.eks. tidlig indsats for børn, digitale teknologier samt læring og uddannelseskvalitet. Læs mere om de tematiske midler her.
Projekter om grøn adfærd og lagring af energi
De 333 millioner kroner er uddelt af et tematisk udvalg bestående af førende danske og internationale forskere på det grønne område:
- Når man tænker på grøn omstilling, tænker man ofte på en teknologisk løsning, men vi har faktisk mange projekter, der forholder sig til adfærd, der kan fremme den grønne omstilling og er det, man kan kalde borgernær forskning, siger Søren Rud Keiding, der er professor og formand for det tematiske råd for grøn omstilling.
De 65 projekter modtager mellem 2,5 og 11 millioner kroner hver og vil løbe over 3-6 år.
Flere af projekterne arbejder med forskellige former for lagring af energi. F.eks. undersøger professor Peter Christian Kjærgaard Vesborg fra DTU, i projektet Stored solar (STORSOL), om solernergi kan lagres i batterier.
Nikolaj Elf fra Syddansk Universitet skal med projektet “Green Transition in Lower-Secondary Education: A Mixed-Methods Study of Quality Teaching in Danish Schools” forsøge at udvikle nye kvalitetskriterier for undervisning i grøn omstilling. Det gøres ved blandt andet at målrette undervisning mod mellemtrin-niveauet i folkeskolen, hvor lærere og ledere skal klædes bedre på i forhold til det uddannelsesmæssige aspekt ved grøn omstilling.
Offentlige institutioner er i søgelyset i projektet “Public Actors’ Capacities in the Governance of Green Transitions (CAPACITOR)”, som ledes af Susana Borras Alomar fra Copenhagen Business School. Projektet skal bidrage til en teori om offentlige aktørers kapacitet til grønomstilling og samtidig identificere, hvor der er mangler på området.
Nøgleord
Kontakter
Bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen, tlf. 5133 9713, e-mail: david.dreyer.lassen@sodas.ku.dk
Formand for DFF | Tematisk forskning – Grøn omstilling (2020), Søren Rud Keiding, tlf. 2899 2061, e-mail: keiding@aias.au.dk
Chefkonsulent, Lisbeth Eilersgaard Christensen, tlf. 7231 8417, e-mail: lec@ufm.dk
Presse- og kommunikationskonsulent, Karen Marie Bjørnstrup Vølund, tlf. 7231 8931, e-mail: kmbv@ufm.dk
Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum