
Lykkeberg Sild fra 1899 vandt i år prisen som Årets Fiskeprodukt

Fakta boks:
- Markedet for sild i Danmark er på ca. 715 mio. kr. om året.
- 35% af salget hos Lykkebergs Sild foregår op til jul (nov-dec).
- Påske er den anden lidt større salgsperiode, men sild spises også hele året.
- Gammeldags modnede sild er en særlig fremstillingsform. som kun få sildeproducenter idag udfører.
Her bringes et interview med den karismatiske direktør Susanne Folmer, der er den fjerde direktør siden 1899 – og som nu leder familiefirmaet, som et skib igennem isen.
Hvorfor smager jeres sild bedre end de andre fiskeprodukter i 2014 ?
Susanne Folmer, der er en lyshåret, aktiv, ældre-ung kvinde svarer:
“De bedste sild laves hjemme i køkkenet – men det kræver ekspertise og tid. Derfor har Lykkeberg gjort det, at vi har formået at lave en sild, der smager som ’mors egen hjemmelavede’! I gamle dage var det sådan, at når man havde en god sildeopskrift, så var man ’konge’ – og alle prøvede at lokke hemmeligheden ud af den heldige, der havde opskriften. Lykkebergs gammeldags modnede sild er lavet netop efter sådan en gammel familieopskrift, som alle elskede – og den har vi holdt os til i rigtig mange år. Med vores sild sparer forbrugerne de minimum tre døgn, der går, når de skal lave deres egne marinerede sild. Og så kan sildeelskerne i stedet koncentrere sig om selv at sætte deres præg på den færdige sild – med f.eks. tilsætning af deres yndlingskrydderi. Eller de kan lave min’ yndlings-’jams’ (hjemmelavet karrysalat med hakkede æg, æbler og løg) – jf. foto eller vores hjemmeside sildeelsker.dk – eller bruge den i en sildelagkage. Det er min flotteste opskrift, som også børn elsker. Der er faktisk ingen grænser for fantasien hos en, der er vokset op med sild.”
Hvordan startede Lykkeberg?
“Lykkeberg er Danmarks ældste sildeproducent og blev grundlagt i 1899 af Peter Lykkeberg. Vi var tæt på at gå ned i 197o’ernes sildekrise. Men vi overlevede og fokuserer nu som altid på at fremstille kvalitetssild. Vi plejer at sige, at vi producerer alle slags sild – bortset fra dårlige – og vi får mange forbrugerhenvendelser, der viser at sildeelskerne godt kan mærke, at vi gør os umage!,” svarer Susanne Folmer med skjult stolthed.
Hvad er en gammeldags modnet sild?
“For at en sild må kaldes gammeldags modnet, kræves det, at modningsprocessen ikke er blevet kunstigt speedet op, som man ser det ved i mange billige produkter. Den skal – ligesom vin – modne naturligt via sine egne iboende egenskaber. En gammeldags modnet sild må ikke fileteres, før modningsprocessen er afsluttet – og den skal minimum modnes i seks måneder i tønden tilsat salt og krydderier, før den fileteres og kommes på glas”.
Susanne Folmer fortsætter med begejstret og respektfulde øjne: “Det er os, der har ’opfundet’ hele begrebet ’gammeldags modnet sild’ og Fødevaremyndighederne har gjort dette til en beskyttet betegnelse. Det betyder, at Danmark er det eneste land i Skandinavien, der virkelig har bevaret traditionen omkring gammeldags modnede kvalitetssild”.
Hvorfor henter I sild fra Island?
Den største sildestamme er den atlanto-skandiske. Den svømmer i Atlanterhavet mellem Island og Norge. Nordmændene kalder den ‘norsk vårgydende sild’ – med sand norsk ejer holdning. Men silden er helt sin egen – og kender ikke geografien, så den svømmer hen, hvor den kan lide at være – og det ændrer sig med jævne mellemrum. Den sild er så fantastisk, fordi den er så stor og fed – og danskerne har altid elsket store sild. Hvorfor? Fordi det var, hvad vi fik fra Island i gamle dage, da Island var en dansk koloni. De islandsk fangede sild var allerede på et tidligt tidspunkt under meget omhyggelig kontrol. Man havde et såkaldt ‘vragesystem’, hvor alle tønder blev kontrolleret af en objektiv kontrollør – og ingen ringe sild derfor fik mulighed for at forlade Island. Derfor fik den islandske sild så godt et ry – og fordi den var så flot og fed.
Gør I andet, som konkurrenterne ikke gør?
Vi sætter en ære i at tale sildens sag hos forbrugerne – og vinde kampen om deres gunst!
Kan du give en original opskrift?
På vores hjemmeside har vi lagt opskriften på vor originale ‘jams’ og andre ting fra familiens køkken: http://sildeelsker.dk/
Nøgleord
Kontakter
Susanne Folmer
LYKKEBERG A/S
Kattegatvej 75
DK- 2150 Nordhavn
Phone (45) 39169200 Direct (45) 39169202
Mobile (45) 40964902
Billeder
Links
Information om VNR TV
Følg pressemeddelelser fra VNR TV
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VNR TV
Vestegnens Kulturuge – Programmet for 2014 er på gaden13.8.2014 09:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Hvad siger du til at opleve Copenhagen Art Run i Ishøj, Oplevelsesrummet Generation Grøn i Hvidovre, Battle of the Beats i Glostrup, Wild Vest i Vallensbæk, Høst- og Havemarked i Rødovre, en udendørs nyfortolkning af Romeo og Julie i Albertslund eller Vestegnens Fortællekreds i Høje-Taastrup? Du kan også glæde dig til nycirkusforestillingen Camping Delight, Aeronautisk dag, seniorsatiren Halløj på Falderebet, magiske Stjernestøv – En Stedsans, naturskønne Mosens Dag, smuk Kor-Koncert i Rundkirkerne og underholdning Under Træet.
Vestegnens Kulturuge – Programmet for 2014 er på gaden13.8.2014 09:44:14 CEST | Pressemeddelelse
Hvad siger du til at opleve Copenhagen Art Run i Ishøj, Oplevelsesrummet Generation Grøn i Hvidovre, Battle of the Beats i Glostrup, Wild Vest i Vallensbæk, Høst- og Havemarked i Rødovre, en udendørs nyfortolkning af Romeo og Julie i Albertslund eller Vestegnens Fortællekreds i Høje-Taastrup? Du kan også glæde dig til nycirkusforestillingen Camping Delight, Aeronautisk dag, seniorsatiren Halløj på Falderebet, magiske Stjernestøv – En Stedsans, naturskønne Mosens Dag, smuk Kor-Koncert i Rundkirkerne og underholdning Under Træet.