Vækstfonden

300 danske iværksættere har fået lån fra Vækstfonden

Del

Vækstfonden har nu ydet lån til mere end 300 danske iværksættere for over 1 mia. kr. Analyse af de 300 virksomheder viser, at det er afgørende for succes, at man kommer hurtigt i gang på markedet og sammensætter en bestyrelse med branchekendskab.

Vækstfonden har siden 2014 kunnet finansiere nystartede virksomheder med et særligt lån til iværksættere. I dag har over 300 iværksættervirksomheder benyttet sig af muligheden og fået en samlet lånefinansiering for over 1 mia. kr.

”Iværksættere er med til at skabe fremtidens vækst og arbejdspladser. Derfor er det vigtigt, at de har adgang til kapital, så de kan udvikle deres forretning, og at den kapital er til rådighed i hele landet. Jeg er rigtig glad for, at iværksættere i hele landet har taget godt imod lånemuligheden,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

I Danmark etableres der årligt ca. 30.000 virksomheder, hvoraf kun lidt over halvdelen overlever de første tre år. Men hvad er afgørende for, at iværksættervirksomhederne klarer sig godt? Det peger Vækstfonden nu på, på baggrund af en analyse af de virksomheder, fonden har finansieret. 

Fra porteføljen er iværksættervirksomheder kan man se, at de unge virksomheder skal komme hurtigt ud på markedet og få gang i en omsætning, fremfor at bruge lange perioder på at udvikle produktet.

”Det lyder indlysende, at iværksættere, der hurtigt får en omsætning, også klarer sig godt. Men det er faktisk en vigtig pointe til dem, at de skal hurtigt ud på markedet for at få testet produktet og få feedbacken fra de første kunder, i stedet for at blive længe i laboratoriet og forfine produktet,” siger Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden.

Vækstfonden har analyseret porteføljen af iværksættervirksomheder for at finde mønstre i, hvad der skal til for at klare sig godt som iværksætter.

Fra Vækstfondens analyse står det desuden klart, at ledelseskraften er afgørende. De iværksættere, der tidligere har prøvet at starte en virksomhed op, klarer sig bedre.

”Erfaring betyder meget, når du starter op. Vi ser hos iværksættervirksomhederne – ligesom hos store og etablerede virksomheder – at ledelseskraften er uhyre vigtig. Hvis du har prøvet at starte en virksomhed op før, kender du mange af faldgruberne, og tør måske også satse mere. Det skal selvsagt ikke være hovedløst, men der er ikke grund til at være så bange for at begå fejl undervejs. Fejltrinene kan også være en værdifuld læring,” siger Rolf Kjærgaard fra Vækstfonden.

Fakta

Ca. 30.000 virksomheder etableres hvert år i Danmark. Kun omtrent halvdelene af alle nystartede virksomheder eksisterer efter tre år.

Vækstfonden introducerede et Vækstlån til iværksættere i 2014 og har siden finansieret 301 iværksættervirksomheder med lånet for over 1 mia. kr.

Iværksætteres korte historik kan betyde, at de ikke har sikkerheder nok til at opnå almindelig bankfinansiering, så de kan accelerere væksten i virksomheden.

Vækstlån til iværksættere er et supplement til iværksætterens øvrige finansiering. En forudsætning for lånet er, at iværksætteren opnår mindst 50 procent privat medfinansiering.

Vækstfondens iværksætterportefølje 2014-2017 er spredt i hele landet. 10 procent i Nordjylland, 25 procent i Midtjylland, 16 procent i Syddanmark, 6 procent på Sjælland og 43 procent i Hovedstadsområdet.

Kontakter

Linea Søgaard-Lidell
Senior kommunikationsrådgiver
lsl@vf.dk / 2213 5855

Vedhæftede filer

Information om Vækstfonden

Vækstfonden
Vækstfonden
Strandvejen 104A
2900 Hellerup

35 29 86 00http://www.vf.dk/

Vækstfonden er statens finansieringsfond. Vi er en uafhængig fond med en selvstændig lov og bestyrelse. Loven om Vækstfonden siger, at fonden skal fremme vækst og fornyelse i små og mellemstore virksomheder for på den måde at opnå større samfundsøkonomisk afkast. Vi medvirker til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer til rådighed. I samarbejde med private investorer har fonden siden 1992 medfinansieret vækst i over 7.300 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 22,5 mia. kr. Vækstfonden investerer med egenkapital i partnerskab med private investorer og finansierer med lån og kautioner i samarbejde med danske finansieringsinstitutter. De virksomheder vi har medfinansieret siden 1992 havde i 2017 tilsammen mere end 63.500 ansatte.

Følg pressemeddelelser fra Vækstfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vækstfonden

Aftale mellem EIF og Vækstfonden sikrer risikovillig kapital til kreative og kulturelle erhverv28.2.2019 14:32:17 CETPressemeddelelse

En ny aftale mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond, EIF, skal bidrage til at sikre yderligere kapital til kommercielle danske virksomheder inden for de kreative og kulturelle erhverv. Samlet giver aftalen mulighed for finansieringer for op til 300 mio. kr., hvilket vil betyde lån til op mod 80 virksomheder. Netop øget adgang til risikovillig kapital var blandt anbefalingerne fra Vækstteam for kreative erhverv til regeringen i oktober 2018.

Lovende dansk startup henter millioner til ny droneteknologi16.1.2019 10:55:07 CETPressemeddelelse

Den danske iværksættervirksomhed QuadSAT har udviklet en revolutionerende droneteknologi til sikring af højhastighedsinternet, der er fundamental for satellitkommunikationen i bl.a. sø- og luftfartsindustrierne. Med over 5 mio. kr. i seed-kapital fra Vækstfonden, den engelske venturefond Seraphim Capital og eksisterende investorer kan iværksætterne fortsætte udviklingen af teknologien, der har globalt potentiale.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum