HK: Mindsteløn skal aftales på virksomhederne - ikke på Christiansborg
Arbejdsmarkedets parter aftaler løn og arbejdsvilkår. Sådan fungerer den danske model, og det skal den blive ved med. Mindstelønnen skal ikke fastsættes ved lov.
Det mener HK-formand Kim Simonsen på baggrund FTF-formand Bente Sorgenfreys åbning i dagens Berlingske Tidende for lov om mindsteløn.
- På HK området vil lov om mindsteløn betyde én ting: Mindstelønnen vil automatisk blive den mindste løn, især inden for detail- og lagerområdet, og det vil blive nærmest umuligt at aftale en højere løn end mindstelønnen, siger Kim Simonsen og fortsætter:
- Lønnen aftaler vi mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det gælder for både butiksansatte, murere og skolelærere. Og sådan skal det blive ved med at være. Det er grundstenen i den danske model.
Han mener, at FTF-formanden har lagt sig i et helt forkert spor på spørgsmålet om mindstelønnen.
- Hvis mindstelønnen ophæves til lov, så er overtrædelser pludselig lagt over til domstole og politi. Løn og arbejdsvilkår hører hjemme i overenskomsterne og i det arbejdsretlige system, siger han.
Bente Sorgenfrey åbner for en diskussion om lov om mindsteløn på baggrund af den større udbredelse af udenlandsk arbejdskraft fra blandt andet Østeuropa i Danmark.
- Vi skal selvfølgelig løse problemerne med social dumping og kæmpe for lige arbejdsvilkår for alle. Én ting er, at man kan tage en debat, men vi skal passe på ikke at smide barnet ud med badevandet, siger Kim Simonsen.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum