Blå Kors DanmarkBlå Kors Danmark

25 år med genbrug på Kristrup Torv

Del

Mange ting har forandret sig siden 1995. Men én ting har ikke ændret sig; at der ligger en Blå Kors genbrugsbutik på Kristrup Torv. Og er der en, der ved noget om det, så er det Bitten Pedersen, der har været frivillig i butikken i alle 25 år.

Bitten Pedersen har været frivillig i Blå Kors' genbrugsbutik på Kristrup Torv i alle de 25 år, butikken har ligget der.
Bitten Pedersen har været frivillig i Blå Kors' genbrugsbutik på Kristrup Torv i alle de 25 år, butikken har ligget der.

Bitten Pedersen er 82 år. Har stadig et skarpt blik. En klar mening. Masser af energi – og fuldstændig styr på butikken og lageret på Kristrup Torv. Og så er det for øvrigt også hende, der for det meste laver butikkens facebookopslag.

”Det er jo med at holde sig i gang, så længe man kan. Og jeg gider ikke bruge al min tid på at gå og hive ukrudt op derhjemme,” siger Bitten Pedersen med et smil.

Bitten Pedersen arbejdede i mange år som bogholder på deltid i sin mands firma og havde derfor lyst til at lave noget frivilligt arbejde ved siden af.

”Jeg er uddannet butikselev og ville egentlig gerne have haft min egen butik. Det har jeg så på en måde fået i genbrugsbutikken her sammen med de andre frivillige,” siger Bitten Pedersen.

Og frivillige er der desværre blevet færre af med tiden. Engang var de 20-25 stykker, men i dag er de nede på seks frivillige, hvilket betyder, at butikken må nøjes med at holde åbent tre dage om ugen fra 13-17.

”Det er lidt trist, at vi ikke kan holde mere åbent, men det er svært at finde frivillige,” forklarer Bitten Pedersen, der til gengæld nyder fællesskabet med de frivillige, der er.

”Det er pga. fællesskabet, at jeg er blevet ved i alle 25 år. Vi har et godt fællesskab i butikken og mødes også privat. Dét, og så selvfølgelig fordi det går til et godt formål – ellers ville jeg ikke gøre det.”

Genbrug var anderledes for 25 år siden

For 25 år siden var der stort set ingen mobiltelefoner, musik var noget man hørte på CD eller kassettebånd og borgmesteren i Randers hed Keld Hüttel.

Meget har forandret sig siden da – både i Randers og Danmark. Men hvad med genbrug? Mange ting ligner sig selv og så alligevel ikke, fortæller Bitten Pedersen.

”Dengang var tøjet ikke så pænt som i dag. Vi havde meget tøj, der var fnulret og slidt. Det er der ikke nogen, der vil købe i dag. Butikken er også blevet pænere. I starten brugte vi bare de ting, vi lige kunne finde til at sætte tingene på. I dag er butikken meget flottere med hylder og reoler osv.,” fortæller Bitten Pedersen og peger på en anden forandring.

”Folk handler ikke længere kun i genbrug, fordi det er billigt. For 25 år siden var det primært for at spare penge, og så måtte man leve med, at det ikke var så pænt. Mange gør det stadig for at spare penge, men slet ikke lige så meget. Nu handler det lige så meget om klima og om at finde noget, man ikke kan finde andre steder.”

Trods 25 år i butikken mindes Bitten Pedersen ikke nogen direkte ubehagelige oplevelser.

”Men det hænder da, at der er nogle, der kommer til at putte tingene i lommerne i stedet for at betale. Vi havde også engang en mand, der kom ind i butikken i bare tæer, og som gik ud igen med sko på. Vi opdagede det først, da han var ude på vejen, og så ville vi altså ikke løbe efter ham. Han frøs jo nok om fødderne,” siger Bitten tørt.

Jubilæum med kaffe og rabatter

Markeringen af jubilæet kommer til at vare et par uger med 50 procent på mange varer.

Og på selve dagen, tirsdag den 1. september, er der gratis kaffe og snolder til alle, der kommer forbi, mens alle varer i butikken er sat ned med 50 procent.

Selvom der er begrænsninger på, hvor mange der må være i den lille hyggelige butik, håber Bitten Pedersen på mange kunder.

”Jeg håber, der er mange, der kigger forbi i løbet af dagen. Og måske også nogle nye frivillige, så vi kan holde åbent nogle flere dage om ugen.”

Kontakter

Billeder

Bitten Pedersen har været frivillig i Blå Kors' genbrugsbutik på Kristrup Torv i alle de 25 år, butikken har ligget der.
Bitten Pedersen har været frivillig i Blå Kors' genbrugsbutik på Kristrup Torv i alle de 25 år, butikken har ligget der.
Download

Information om Blå Kors Danmark

Blå Kors Danmark
Snaremosevej 23F
7000 Fredericia

86811500http://www.blaakors.dk/

Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum