Privatiseret lønudbetaling fejler i kommunerne
Resultaterne af, at kommunerne har ladet private firmaer stå for lønnen til de ansatte, har overvejende været dårlige. Det viser en ny 114 sider lang analyse fra Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Ud af de syv kommuner, der har forsøgt sig med at udlicitere den kommunale lønadministration, og som indgår i Rådets analyse, har fem kommuner oplevet dårligere kvalitet efter udbuddet (Albertslund, Odder, Lemvig, Syddjurs og Odense), mens to kommuner (Frederiksberg og Greve) tilsyneladende har haft bedre erfaringer, viser analysen.
Blandt de fem kommuner, der har oplevet en ringere kvalitet efter privatiseringen, har fire oven i købet fået flere omkostninger. Desuden peger analysen på, at der er tabt kommunal lønviden i alle syv kommuner efter udbuddene.
I HK/Kommunal, der organiserer de kommunale lønmedarbejdere, er næstformand Mads Samsing langt fra overrasket over analysens resultater.
- Igennem de seneste ti år, hvor flere kommuner har privatiseret lønopgaven, har vi med jævne mellemrum fået meldinger om, hvordan vores tilbageværende, kommunale medarbejdere har måttet investere hundreder af arbejdstimer på at rede trådene ud i det lønkoks, der ofte er resultatet af en udlicitering, siger Mads Samsing.
Han vurderer, at den kommunale lønadministration over en bred kam er veldreven og effektiv, mens den privatiserede lønadministration ofte har været både dyrere og dårligere, end hvis opgaven havde ligget i kommunalt regi.
- Med forkerte udbetalinger, løn, der lader vente på sig, og løn, der overhovedet ikke kommer ind på de ansattes bankkonto, har vi været vidne til et voldsomt ressourcespild i hovedparten af de kommuner, der har forsøgt sig med at privatisere lønudbetalingen, lyder det fra HK/Kommunals næstformand.
Mads Samsing advarer i det hele taget mod at betragte udliciteringer som den universelle løsning på udfordringerne i den offentlige sektor.
- Hvad enten det drejer sig om beskæftigelsesindsatsen, den nære borgerservice, lønadministrationen eller noget helt fjerde er resultatet af en udlicitering jo også, at områderne bevæger sig uden for den demokratiske kontrol, som borgerne burde genkende i det repræsentative demokrati, siger Mads Samsing.
Han tilføjer, at borgernes retssikkerhed kan blive alvorligt udfordret, når bestemte ydelser bliver placeret uden for det offentlige myndighedsområde.
Kontakter
Næstformand i HK/Kommunal Mads Samsing, tlf. 21366747
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum