Deloitte

21 millioner mennesker arbejder som slaver

Del

Moderne slaveri er stadig udbredt over store dele af verden

Helena Barton
Helena Barton

København, 17. november 2015

Fra børnesoldater til menneskehandel. Fra prostituerede til fabriksarbejdere, der holdes indespærret mod deres vilje. Moderne slaveri er stadig udbredt i store dele af verden, og antallet af slaver vokser. Det viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA. Brug for handling, siger ekspert i forretningsetik.

”Moderne slaveri er på mange måder stadig et overset fænomen. Vi har efterhånden fået opmærksomhed på børnearbejde, kvindehandel og tvungen prostitution. Men faktisk viser nye undersøgelser, at titusinder af mennesker lever indespærret på fabrikker. Her arbejder de op til 20 timer i døgnet uden mulighed for at slippe væk,” siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om ansvarlighed og etik.

De seneste estimater viser, at op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold. Hvert år tjener de mere end 150 milliarder dollars til deres bagmænd, der putter pengene direkte i lommen.

”Menneskehandel er den hurtigst voksende illegale industri i verden. Selvsagt er problemet størst i de lande, der har den svageste politiske og retsmæssige infrastruktur. Det er også grunden til, at det er så ekstremt svært at komme til livs,” siger Helena Barton.

Selv om problemet altså primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi danskere let komme at bidrage til slaveriet, uden at vi ved det, mener Helena Barton:

”Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uetiske arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan varer produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende i danskernes indkøbskurve. Det ville faktisk være utopisk at tro, at de ikke gør det,” siger hun.

Ifølge Helena Barton er der flere måder at bekæmpe slaveriet:

”Først og fremmest er der brug for at sætte fokus på problemet i de internationale politiske fora. Dernæst er der brug for penge. Globalt bruges mindre end en milliard kroner årligt på at bekæmpe slaveri. Til sammenligning bruges op mod 700 mia. kroner på at bekæmpe narkotika. Det siger noget om, hvor stort et efterslæb, der er,” siger hun.

Med indførelsen af ’The Modern Slavery Act 2015’ i Storbritannien er der allerede krav om, at danske virksomheder, som opererer i Storbritannien, og som har en global omsætning på mere end 400 millioner kr., fremover skal redegøre for deres indsats mod slaveri.

”Fremadrettet forventes store virksomheder i højere grad at skulle redegøre for, hvad de har gjort for at sikre, at slaveri og menneskehandel ikke finder sted i deres leverandørkæde eller i nogen del af deres virksomhed,” siger Helena Barton.

For virksomheder, der vil komme slaveriet til livs, er der hjælp at hente i eksempelvis FN’s ’Guiding Principles on Business and Human Rights’.

Fakta: Top 10 lande, hvor moderne slaveri er udbredt

1. Mauretanien

2. Usbekistan

3. Haiti

4. Qatar

5. Indien

6. Pakistan

7. Den Demokratiske Republik Congo

8. Sudan

9. Syrien

10. Den Centralafrikanske Republik

(Kilde: Global Slavery Index)

Om undersøgelsen:

Rapporten ”The Freedom Ecosystem” er lavet af Deloitte i samarbejde med organisationen Free The Slaves. Den er baseret på en lang række interviews samt tilgængelig statistik om moderne slaveri fra alle dele af verden.

Nøgleord

Kontakter

Helena Barton
Tlf. +45 30 93 68 13
hbarton@deloitte.dk

Billeder

Helena Barton
Helena Barton
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html
Helena Barton er partner i Deloitte Sustainability og rådgiver virksomheder om antikorruption, menneskerettigheder, leverandørstyring og miljø.

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum