208 undersøgelser blandt danske kræftpatienter: Markant social ulighed i alle aspekter af kræftforløbet
Der er social ulighed i hele kræftforløbet. Det viser en opdateret udgave af Kræftens Bekæmpelses hvidbog ’Social ulighed i kræft i Danmark’. – Det er godt, at regeringen i den kommende Kræftplan V har fokus på ulighed i kræft, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Hvis du har en kort uddannelse, lav indkomst, eller bor du alene, har du større sandsynlighed for at klare dig dårligere igennem et kræftforløb end bedre stillede kræftpatienter.
Det viste den første hvidbog om social ulighed i kræft i Danmark, som Kræftens Bekæmpelse udgav i 2019. I en ny, opdateret udgave af ’Social Ulighed i kræft i Danmark’, der inkluderer 74 nye undersøgelser, bliver der slået en stor streg under konklusionen. Der er ulighed i alle aspekter af et kræftforløb.
Desuden viser den nye version af hvidbogen, at der stadig er huller i vores viden om social ulighed i kræft. Blandt andet er der kun få undersøgelser, der belyser social ulighed inden for sjældne kræftformer. Der mangler også viden om social ulighed i tiden fra første symptom på kræft og frem til diagnosen.
- Der et stort behov for en mere systematisk overvågning af, hvilke grupper af patienter der bruger og har gavn af sundhedstiltag. Man kan bedst sætte ind og rette op, når vi ved, hvordan uligheden kommer til udtryk og har gode data på det, siger forskningschef i Kræftens Bekæmpelse professor Mads Melbye.
Hvidbogen er den eneste udgivelse, der samler viden og data om ulighed i kræft i Danmark. Det fremgår af den, at der er behov for opdateret viden. Den viden, vi har, er hullet og forældet.
- Undersøgelserne af f.eks. palliation og rehabilitering er basereret på patienter, som modtog palliation eller rehabilitering for 10-15 år siden. Det er et problem, fordi den viden nok ikke længere afspejler virkeligheden, siger Mads Melbye.
Kræftplan V har fokus på ulighed
Regeringen fremlagde tirsdag en stor sundhedspakke, og som led i den igangsættes arbejdet med den næste kræftplan, Kræftplan V. Det faglige oplæg til kræftplanen skal bl.a. have fokus på ulighed i kræft.
Det er positivt, at regeringen har ambitioner om at gøre op med ulighed i kræft, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
- Hvis uligheden skal mindskes, må man give endnu mere hjælp til dem, der i dag får mindst hjælp, nemlig de mest sårbare patienter, siger Jesper Fisker.
Og selvom der mangler viden og data på området, er der allerede nu en del, der kan sættes i værk, for at mindske uligheden i kræft.
- Der er brug for mere proaktive og strukturerede indsatser på tværs af egen læge, kommunen og hospitalet. Tilbud om forebyggelse og mere sundhed skal nå ud til alle dem, der ikke selv opsøger tilbuddene, siger Jesper Fisker.
Han understreger, at Kræftens Bekæmpelse gerne bidrager til arbejdet med den kommende Kræftplan V.
Læs mere:
Det mener Kræftens Bekæmpelse om ulighed i kræft
Kræftens Bekæmpelse: Ny sundhedspakke giver håb til patienter
Om Hvidbogen og Responsum
Undersøgelserne i den nye udgave af hvidbogen stammer fra 2008-2022. Viden fra i alt 208 undersøgelser bliver beskrevet i hvidbogen, heraf er 74 nye i forhold til 1. udgave.
I forbindelse med 2. udgave af hvidbogen har professor emeritus Finn Diderichsen skrevet et responsum. Han fremhæver ligeledes, at det svære i arbejdet med at mindske uligheden både handler om at identificere tiltag, der kan mindske uligheden, men også om at sikre forudsætningen for, at disse tiltag kan implementeres.
Hvidbogen kan downloades på www.cancer.dk/hvidbog2 og Finn Diderichsens responsum kan downloades på www.cancer.dk/hvidbog2-responsum
Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed
Kræftens Bekæmpelse er stiftende partner i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed. Alliancen har mere end 100 partnere, der arbejder sammen om at skabe større lighed i sundhed.
24. maj holder alliancen partnermøde, hvor den opdaterede hvidbog bliver lanceret.
Læs mere om Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed:
Nøgleord
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressevagt
Tlf:35 25 74 00presse@cancer.dkFølg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse: Ny sundhedspakke giver håb til patienter23.5.2023 10:06:49 CEST | Pressemeddelelse
Kræftplan V, flere penge til kræftområdet, tilskud til behandling af tandskader efter kræft og et pilotprojekt om screening for lungekræft. Det er blandt initiativerne i regeringens sundhedspakke, som får stor ros af Kræftens Bekæmpelse.
Historisk lave tal: Kræftpatienter venter for længe på behandling22.5.2023 13:43:54 CEST | Pressemeddelelse
Andelen af kræftpatienter, der blev behandlet til tiden i 2022, er det laveste, siden man begyndte at måle på det i 2013, viser ny årsrapport. Det er foruroligende, og der skal investeres massivt på kræftområdet for at rette op, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kræftpolitisk Forum: Sådan sikrer vi god hjælp til alle kræftoverlevere med senfølger17.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Senfølger efter kræft er et stort og stigende problem, men hjælpen er ikke god nok. Derfor fremlægger Kræftens Bekæmpelse, kræftforskere og sundhedsfaglige for første gang anbefalinger til en bedre senfølgeindsats. Det sker i dag til Kræftpolitisk Forum.
Ny forskning: Protein kan måske forudsige effekten af immunterapi10.5.2023 08:21:17 CEST | Pressemeddelelse
Et protein kan måske forudsige, hvilke patienter med modermærkekræft der har gavn af immunterapi. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Nu tages første spadestik til ny Kræftrådgivning i Odense8.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nye kræftrådgivning skal ligge på nabogrund til det nye Odense Universitetshospital. Arrangementet finder sted mandag 15. maj 2023 kl. 13.00.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum