2022 sætter dansk rekord i vind og sol

2022 bliver et rekordår, når det gælder produktion af elektricitet via vindmøller og solceller i Danmark: Elproduktion fra vind og sol svarede i 2022 til 59,3 procent af det samlede danske elforbrug. Det er en stigning på 11,9 procentpoint fra 47,4 procent i 2021.
Året er ikke helt forbi endnu, og der kan blive flyttet lidt på decimalerne i de sidste decemberdage. Men de foreløbige tal fra Energinet, opgjort pr. 29. december, er så tydelige, at konklusionen er klar allerede nu: Danmark har i 2022 taget endnu et stort skridt i den grønne omstilling af elsystemet.
Stor stigning i solenergi
Relativt set har solenergi taget det største hop: Andelen af elproduktion fra sol i forhold til elforbrug steg fra 3,6 procent i 2021 til 6,2 procent i 2022. Primært på grund af rekordhøj ny solkapacitet.
Samtidig steg vindandelen markant fra 43,7 procent i 2021 til 53,2 procent i 2022. Især fordi havmølleparken Kriegers Flak i Østersøen havde sit første fulde produktionsår i 2022 – og på grund af et langt bedre vindår end i 2021: Vindressourcen i 2021 var godt 10 procent lavere end et normalår, men 2022 tegner til at blive på niveau med et normalår, ifølge vindstat.dk.
Når man ser på produktionen fra vedvarende energikilder fra måned til måned, bliver det tydeligt, at fremtidens elsystem stiller nye krav til balancering. For det er et system, hvor elektricitet ikke som tidligere bliver produceret, når der er brug for den, men kommer som vinden blæser, og som solen skinner.
2022 er således det første år, hvor Danmarks samlede elproduktion fra vind og sol udgjorde over 70 procent af elforbruget i gennemsnit over en måned. Det skete endda i hele tre måneder: Februar, juli og november. Til gengæld er andelen i marts og august helt nede på godt 44 procent og knap 38 procent af elforbruget.
Store forskelle mellem kommuner
Et kig på sol- og vindenergiens danske geografi antyder en anden konsekvens af den grønne omstilling af vores energisystem. Vind- og solandelen varierer nemlig meget fra kommune til kommune, og det er især i kommuner i udkanten af Danmarkskortet, der produceres grøn strøm.
Topscorere er kommunerne Norddjurs, Lolland, Lemvig, Jammerbugt, Esbjerg og Guldborgsund, hvor elproduktionen fra vind og sol er på mere end 200 procent af kommunernes eget elforbrug. Typisk på grund af store land- og havvindmølleparker, som er placeret i disse kommuner.
Omvendt er andelen af grøn elproduktion i 32 kommuner i hovedstadsområdet og andre bykommuner under 5 procent af den enkelte kommunes forbrug.
Det betyder alt i alt, at elnettet skal ’vendes på hovedet’. Tidligere blev strømmen produceret på kraftværker nær de store byer. Men den grønne strøm produceres på havet eller i dele af landet, hvor elforbruget traditionelt har været lavere. Derfor skal eltransmissionsnettet udbygges mange steder i disse år.
Tallene for vind- og solandelen i kommunerne er opgjort pr. 30. november.
Nøgleord
Kontakter
Spørgsmål til data, målemetoder osv.:
Jesper Kronborg Jensen
Seniorforretningsudvikler
Data og Forretningsinnovation
2492 6957
JGN@energinet.dk
Spørgsmål til pressemeddelelsen:
Per Falborg
Seniorkonsulent, Presse og SoMe
Kommunikation og kultur
2179 1789
PEF@energinet.dk
OBS: Dataark vedhæftet.
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Gaslager i Lille Torup gør plads til brint23.3.2023 12:45:23 CET | Pressemeddelelse
Lille Torup nord for Viborg kan blive et knudepunkt i fremtidens grønne el- og brintsystem.
Energinet præsenterede planer for omformerstation på Bornholm21.3.2023 10:01:03 CET | Pressemeddelelse
Til et velbesøgt møde i Møbelfabrikken i Nexø præsenterede Energinet mandag aften principperne for udformning og indpasning af den kommende omformerstation syd for Aakirkeby.
Den sydlige del af vigtig højspændingsforbindelse i Jylland sendes i høring9.2.2023 15:23:03 CET | Pressemeddelelse
Myndighederne sætter gang i anden offentlige høringsfase til den kommende 400 kilovolt forbindelse mellem Endrup og den dansk/tyske grænse den 14. februar 2023. Energinet holder i forbindelse med høringsperioden to informationsmøder for at klæde borgere og andre interessenter bedst muligt på til processen.
Anlægsarbejde i forbindelse med tilslutning af Thor Havvindmøllepark går i gang31.1.2023 13:28:33 CET | Pressemeddelelse
Energinet skal etablere nye 220 kV højspændingsstationer ved Idomlund tæt på Holstebro og ved Volder Mark tæt på kysten. Stationerne skal sikre, at grøn strøm ledes videre ud til de danske el-forbrugere. Anlægsarbejdet går nu i gang.
Syv nye gasanlæg til 773 mio. kroner vil booste dansk biogas og forhindre ”biogaslommer”23.1.2023 10:49:10 CET | Pressemeddelelse
Klima-, Energi- og Forsyningsministeren har godkendt, at Energinet bygger syv nye anlæg i gastransmissionssystemet. De skal sikre, at lokalt produceret biogas kan løftes op og transporteres rundt i landet. Uden de nye anlæg, vil der i perioder kunne opstå behov for at neddrosle biogasproduktion eller brænde overskudsgas af, når gasforbruget er lavt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum