Danmarks Eksport- og Investeringsfond

2022 har været et historisk svært år for EKF

Del
Med nyudstedelser for 29 mia. kr. var 2022 tæt på et rekordår for EKF. Men krig og usikkerhed har betydet store nedskrivninger, så årets resultat endte på 22 mio. kr.

Verden blev et mere usikkert sted i 2022. Krig og flere sammenfaldende kriser har udfordret verden både politisk og økonomisk. En usikkerhed, der også har været en del af EKF’s rammevilkår det seneste år.

Nyudstedelser for hele 29 mia. kr. – det næsthøjeste beløb i EKF’s historie - viser, at usikkerheden ikke har betydet færre forretninger til gavn for danske eksportvirksomheder. Men den stigende økonomiske og geopolitiske uro har gjort det nødvendigt med langt større nedskrivninger i regnskabet for 2022 end tidligere år. Dermed endte årets resultat på 22 mio. kr.

Formand for EKF Danmarks Eksportkredit, Christian Frigast, siger om det svære år:

- EKF’s basisforretning er sund. 29 mia. kr. i nyudstedelser er tæt på rekord, og viser, at EKF er mere relevant som samarbejdspartner for dansk eksport end nogensinde. Vores tab har været beskedne, men som følge af krigen i Ukraine og økonomisk uro flere andre steder i verden, har vi været nødt til at nedskrive i historisk stort omfang. Set i det lys, så er et resultat på 22 mio. kr. netop beviset på, at EKF er en stærk forretning, der kan levere en positiv bundlinje, selv når verden rammes af så store chok, som det skete i 2022.

Udover nedskrivninger som følge af Ruslands krig i Ukraine har EKF nedskrevet på projekter i Tyrkiet på grund af den aktuelle økonomiske politik, der føres i landet. Men det har også været nødvendigt at nedskrive på en række andre projekter rundt omkring i verden, som følge af den geopolitiske situation og svage økonomier.

Den høje aktivitet i 2022 har resulteret i eksportkontrakter for en værdi på godt 61 mia. kr., og skabt eller fastholdt 11.900 job. EKF’s samlede portefølje er nu på over 116 mia. kr.

Dansk Eksportkredit fyldte 100 år i 2022. Danmark var i 1922 det kun tredje land i verden til at etablere et eksportkreditinstitut. Siden har EKF i flere forskellige organisatoriske rammer været samarbejdspartner for virksomheder i skiftende danske eksporteventyr – fra landbrugsvarer til skibe, huse og de seneste årtier indenfor vedvarende energi og en satsning på danske SMV’er.

EKF har i 2022 - og i en lang årrække forud - således sat et stort aftryk på dansk eksport. Alene de seneste fem år har vi udstedt nye forretninger for 123 mia. kr., og dermed bidraget til større økonomisk aktivitet og forøgede skatteindtægter. Desuden har EKF udbetalt et kontant udbytte til staten på 1 mia. kr. i perioden.

-  Det er vi stolte af, og vi glæder os til fortsat at bidrage til både dansk velstand og grøn omstilling, når vi her fra den 1. april 2023 bliver til Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der er en sammenlægning af EKF, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Vi var stærke hver for sig, men sammen kan vi skærpe indsatsen endnu mere for at gøre Danmark rigere og verden grønnere, siger formand for EKF, Christian Frigast.

Yderligere kommentarer kan fås via kommunikationsdirektør Kim Bove, mail: kib@ekf.dk, mobil: 2227 3893

Kontakter

Kim BoveKommunikationsdirektørDanmarks Eksport- og Investeringsfond

Tlf:22273893kib@ekf.dk

Links

Information om Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Danmarks Eksport- og Investeringsfondhttps://www.eifo.dk/

Danmarks Eksport- og Investeringsfond er skabt ved en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Den fælles fond giver danske virksomheder én fælles indgang til risikovillig statslig finansiering. På den måde kan vi være med til at gøre Danmark rigere og verden grønnere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Status på det danske venturemarked 1. kvartal 2023: Positiv start på året efter et usikkert 202216.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I 1. kvartal af 2023 landede den samlede investeringsaktivitet på venturemarkedet på ca. DKK 2,7 mia. fordelt på 36 virksomheder. Det er en markant stigning sammenlignet med sidste kvartal af 2022, hvor der blev investeret for ca. DKK 0,8 mia. Aktiviteten i 1. kvartal var særligt drevet af fem store investeringer i selskaberne Agreena (Agtech), Evosep (Life Science), Hemab (Biotech), Lunar (Fintech) og Teitur Trophics (Biotech) for et samlet beløb på DKK 2 mia. Antallet af investeringer i 1. kvartal 2023 er ligeledes steget sammenlignet med niveauerne i 2022. Aktiviteten på det danske venturemarked har således generelt været højere i begyndelsen af 2023 end i de forrige kvartaler. Positiv start på året trods høj global usikkerhed I løbet af det seneste år har den makroøkonomiske udvikling ført til strammere finansieringsbetingelser og skabt større usikkerhed for virksomheder og investorer. På trods af dette har investeringsaktiviteten i 1. kvartal været noget højere end i de foregående

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum