REMA 1000

20 millioner danske haveæbler reddet fra kompostbunken

Del

En vigtig milepæl er nået. Omkring 20 millioner danske haveæbler er det seneste fem år blevet til most frem for kompost. Det er de takket være danske haveejere og Ørbæk Mosteri på Fyn samt et stærkt samarbejde med REMA 1000 - og på det seneste også med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Og nu kan danskerne være med til at redde endnu flere æbler.

Nu er det igen tid til "Årets Ævlerov". Omkring 20 millioner danske haveæbler er det seneste fem år blevet til most frem for kompost.
Nu er det igen tid til "Årets Ævlerov". Omkring 20 millioner danske haveæbler er det seneste fem år blevet til most frem for kompost.

Danmarks største mosteri Ørbæk Mosteri på Fyn lancerede i 2016 æblemosten ”Årets Ævlerov”. En most bestående udelukkende af æbler fra danskernes private haver. På 5 år har danskerne reddet 1.861 tons eller ca. 20 millioner haveæbler fra kompostbunkerne og sørget for, at æblerne er blevet omdannet til 1.582.132 liter af ”Årets Ævlerov”.

De seneste 5 år har Ørbæk Mosteri taget imod ca. 6.200 biler fyldt med glade voksne og børn og deres i gennemsnit 300 kg æbler fra haven. Haveæblerne har mosteriet efterfølgende presset til ”Årets Ævlerov” og gennem årene er 75 lastbiler fyldt med den særlige æblemost blevet afsted mod REMA 1000 og retur til forbrugerne. I efteråret 2020, da samarbejdet blev udvidet med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, tog Ørbæk Mosteri imod 363 tons æbler fra danske haveejere. Æblerne blev til 316.084 liter ”Årets Ævlerov”, som siden er blevet solgt i REMA 1000-butikker over hele landet.

Hos Ørbæk Mosteri er der stor begejstring over danskernes involvering:

”At danskerne de seneste 5 år har samlet og afleveret op mod 20 millioner haveæbler viser, at der er en lyst til at involvere sig i sine fødevarer og samtidig holde fast i gode, gamle traditioner” siger salgschef i Ørbæk Mosteri, Jesper Dalskov-Rasmussen og fortsætter:

”Lige siden mosteriet åbnede i 1938 har man kunne få presset sine æbler til most hos os. Årets Ævlerov-mosten er blevet ganske populær blandt danskerne, og er ofte udsolgt kort efter den lander på hylderne hos REMA 1000. Derfor kan jeg også kun opfordre endnu flere danskere til at rede endnu flere gode haveæbler.”

Også hos Stop Spild Af Mad er glæden over de mange reddede haveæbler stor:

”At danskerne har reddet 20 millioner haveæbler fra at ende i kompostbunken er rigtigt godt gået, For selvom æbler går ikke til spilde i naturen på samme måde som madspild i husholdningerne gør, så viser det, at danskerne tager aktiv del i klog udnyttelse af naturens ressourcer. Vi glæder os til det fortsatte samarbejde og er spændte på at se, hvor mange æbler, der bliver reddet i år,” siger stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Allerede fra den 20. september kan danskerne komme med deres haveæbler til Ørbæk Mosteri på Fyn og få dem byttet til lækker dansk æblemost. For hver 10 kilo æbler får man 1 liter æblemost retur. Udover at sikre, at æblerne bliver til most frem for kompost, så støtter Årets Ævlerov-mosten også Stop Spild Af Mad’s fortsatte arbejde i kampen mod madspild.

Årets Ævlerov 2021 er på hylderne i REMA 1000 fra oktober i år – så længe lager haves.

Den 29. september i år fejres der årlig National Madspildsdag, som er en del at FN’s Internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste IDAFLW). Stop Spild Af Mad deltager i National Madspildsdag med flere spændende aktiviteter i løbet af hele september, hvor lancering af ”Årets Ævlerov” 2021 er også en del af det.

Kontakter

Pressekontakt Ørbæk Mosteri:
Jesper Dalskov-Rasmussen, salgschef
Tlf.: 28 92 81 86
E-mail: jdr@orskovfoods.com

Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
E-mail: info@stopspildafmad.org

Billeder

Nu er det igen tid til "Årets Ævlerov". Omkring 20 millioner danske haveæbler er det seneste fem år blevet til most frem for kompost.
Nu er det igen tid til "Årets Ævlerov". Omkring 20 millioner danske haveæbler er det seneste fem år blevet til most frem for kompost.
Download
Download
Download

Information om REMA 1000

REMA 1000
REMA 1000
Marsalle 32
8700 Horsens

88816000https://rema1000.dk/

REMA 1000 er en landsdækkende discountkæde med fokus på kvalitet til lave priser.

Under overskriften Discount med holdning arbejder REMA 1000 ud fra det tankesæt, at det er muligt at have en klar holdning til varernes kvalitet samtidig med, at varerne sælges til discountpris. Blandt REMA 1000s mærkesager er kampen mod madspild, reduktion af plastik, sundhed og udvikling af økologien i partnerskab med Gram Slot.

'Fællesskaber' er en central del af arbejdet med Discount med holdning, og særligt fokus på at medvirke til at styrke lokale relationer. Det kommer blandt andet til udtryk via platformen REMA 1000 med Vigo, hvor kunder kan få leveret varer og købe ind for hinanden i den lokale REMA 1000.

REMA 1000s butikker er drevet efter en franchisemodel med selvstændige, lokale købmænd i spidsen for den enkelte butik. Der er 360 REMA 1000 butikker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra REMA 1000

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra REMA 1000

REMA 1000 har højeste niveau af dyrevelfærdsmærket på alle mejeriprodukter fra Gram Slot28.9.2021 12:15:05 CEST | Pressemeddelelse

På det økologiske landbrug Gram Slot i Sønderjylland – som REMA 1000 er medejer af – har køerne fået mere plads at boltre sig på. Det betyder, at alle Gram Slots mejeriprodukter nu har tre hjerter i den statslige dyrevelfærdsmærkningsordning, og det er endnu et skridt i REMA 1000 og Gram Slots fælles arbejde for bedre dyrevelfærd. Alle produkterne kan købes i REMA 1000.