Hudlæger advarer: Find hudkræften i tide inden sommeren starter

Del
Antallet af danskere med hudkræft stiger fortsat voldsomt. Ny hjemmeside og Åbent Hus kampagne hos landets hudlæger vil nu spore hudkræften tidligere

Flere hudlæger opfordrer nu danskerne til at bliv checket for hudkræft før sommeren starter og især før titusinder af danskere tager på solferie sydpå.

-Mindst 85 pct. af al hudkræft skyldes solens stråler eller UV-stråling fra solarier. Danskerne lytter ikke til rådet om at gå indenfor mellem klokken 12 og 15, netop det tidsrum hvor sydeuropæerne af samme grund har indført siesta.  Og selv om danskerne bruger beskyttende solcremer, så smører de for tyndt på eller først længe efter, at de er gået ud i solen.

Det siger Hans Christian Wulf, professor dr. med, dr. pharm og overlæge på Bispebjerg Hospital i København. Danskerne har simpelthen ikke hørt efter alle de mange gode råd om at beskytte sig, siger han om baggrunden for, at Danmark gennem de senere år har oplevet en voldsom stigning i antallet af tilfælde med hudkræft.

I 2011 var antallet af tilfælde med modermærkekræft hos mænd steget med 90 pct. i forhold til 2002, mens anden form for hudkræft i samme periode steg med 55 pct. For kvinders vedkommende steg antallet af tilfælde med modermærkekræft med 94 pct. i perioden, mens antallet af tilfælde med anden form for hudkræft steg med hele 119 pct. Det viser de nyeste talt fra Cancerregistret.

- Selv små mærker på huden, der er omkring 1 mm. store, kan være første tegn på hudkræft.  Mærker over 1 mm i tykkelse kan sprede sig til resten af kroppen.  Derfor er det afgørende vigtigt, at folk tjekker sig og ved faresignaler bliver checket så hurtigt som muligt hos læger, siger speciallæge i hudsygdomme, dr. med. Ph.d. Monika Gniadecka fra Herlev Hudklinik.

Hun står bag en non-profit hjemmeside www.skincancer.dk, hvor der er masser af billeder på mange forskellige former for hudkræft som patienterne kan bruge til i første omgang at vurdere, om mærker på huden kan være alvorlige og skal undersøges nærmere. Hjemmesiden har opået støtte fra Dansk Dermatologisk Selskab og Fonden for Faglig Udvikling af Speciallægepraksis.

Og netop ideen med at spore hudkræften tidligere i forløbet inden den udvikler sig livstruende, er baggrunden for et stort Åbent Hus arrangement, hvor patienter kan blive checket hos hudlæger og på klinikker og hospitaler uden henvisning eller tidsbestilling. Arrangementet sker i år i uge 17 fra 22. til 26. april. Det er tredje år i træk arrangementet finder sted, og der er i år rekordstor tilmelding fra landets hudlæger og klikker, fortæller professor, dr. med. og ledende overlæge på hudafdelingen på Roskilde Sygehus, Gregor Jernec.

- Sidste år blev over 1.000 patienter checket i løbet af vores Åbent Hus arrangement, og over 10 pct. af dem viste sig at have en eller anden form for hudkræft. Og vi forventer desværre at finde langt flere tilfælde i år, siger Gregor Jemec.

Det er forskelligt, hvilken dag i uge 17 de enkelte hudlæger og klinikker har deres Åbent Hus arrangement. Henvisning til hvor man finder det nærmeste læge eller klinik kan ses på www.skincancer.dk eller www.euromelanoma.org.

For almindelig hudkræft er behandlingsmulighederne i dag gode og består af kirurgisk indgreb, creme behandling eller speciallysbehandling.Modermærkekræft er langt mere alvorligt og behandlingskrævende og resulterer hvert år i flere dødsfald. Den gennemsnitlige alder for personer, der rammes af hudkræft, er også faldet gennem de senere år og danske kvinder under 39 år har nu verdensrekord i antal hudkræfttilfælde per indbygger.

Specielt for radio.

Vedlagt denne pressemeddelelse udsendes også lydfiler til brug for radio. Der er interviews med følgende:

Professor, dr. med. dr. Pharm. Hans Chr. Wulf, Bispebjerg Hospital, om baggrunden for den fortsatte stigning i antallet af danskere med hudkræft.

Dr. med. Ph.d. speciallæge i hudsygdomme ved Herlev Hudklinik Monika Gniadecka om baggrunden for hjemmesiden www.skincancer.dk

Professor, dr. med. og ledende overlæge på Roskilde Sygehus Gregor Jemec om baggrunden for Åbent Hus arrangement landet over.

Patient Mette Hvied Lauesen 48 år fra Ballerup, der blev frikendt i første omgang.

Patient Ole Theilvig 66 år fra Herlev, hvis læge tilfældigt opdager en lille plet.

Patient Hanne Lindhof Speich 66 år fra Herlev, hvis modermærke så fredeligt ud.

Alle interviews kan bruges frit. Alle patienter har også sagt ja til at blive direkte kontaktet af medier. Kontakt til dem kan ske via speciallæge ved Herlev Hudklinik Monika Gniadecka på tlf. 20 27 49 67, mail monikajustyna@hotmail

Interview i deres fulde længde med i alt syv patienter samt læger kan fås ved henvendelse til journalist Henrik Denta, tlf. 40 42 55 78 eller henrik@denta.dk.

Lokale og regionale radio-stationer, der har interesse i historien, opfordres i øvrigt til at tage kontakt med lokale og regionale hudlæger for at høre deres vurdering.

Denne pressemeddelelse er udsendt i fællesskab af:

Speciallæge i hudsygdomme  ved Herlev Hudklinik Monika Gniadecka

Hans Christian Wulff, professor og overlæge på Bispebjerg Hospital

Gregor Jernec, professor og ledende overlæge på hudafdelingen på Roskilde Sygehus.

Nøgleord

Links

Information om Herlev Hudklinik v/Monika Gniadecka

Herlev Hudklinik v/Monika Gniadecka
Herlev Hovedgade 119, 1. sal
2730 Herlev

20 27 49 67http://www.skincancer.dk/

Følg pressemeddelelser fra Herlev Hudklinik v/Monika Gniadecka

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye