WWF Verdensnaturfonden

19 biarter er allerede væk: Hver femte vilde bi er i fare for at uddø

Del

56 vilde biarter er i fare for at forsvinde fra den danske natur, hvis ikke vi sørger for at sikre levesteder til de flyvende insekter, der er så vigtige for biodiversiteten. På Biens Dag 20. maj summer hele verden for bierne.

Foto: Ole Jennertsen/ WWF-Sweden
Foto: Ole Jennertsen/ WWF-Sweden

Forårets komme og sommerens spæde spiren får blomsterne til at springe ud over det ganske land. Og blomsterne tiltrækker et hav af summende væsner: bierne.

Desværre langt fra så mange, som der var engang. På blot et halvt århundrede er mængden af insekter – herunder bier – blevet markant mindre.

I Danmark er 35 vilde biarter kritisk truede og truede. Derudover er 21 arter sårbare, hvilket bringer dem i stor risiko for at forsvinde fra den danske natur. 19 af de vilde danske biarter er allerede helt uddøde.

”Det er en kæmpe udfordring for biodiversiteten, at hver femte vilde bi er i fare for at forsvinde fra den danske natur, og vi har allerede mistet alt for mange arter. Dette er blot i Danmark, men fænomenet er globalt. Tilbagegangen i biarter udgør faktisk også et problem for fødevaresikkerheden. Bierne og andre bestøvere er nemlig afgørende for en række afgrøder, som vi dyrker i Danmark,” forklarer Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Trusler mod bierne

De vilde bier og andre bestøvere som for eksempel sommerfugle er helt afhængige af naturens levesteder og tilgængelighed af blomster hele sæsonen igennem. Visse vilde bier er sågar dybt afhængige af helt særlige planter for at overleve.

Men i takt med at landbrug og byområder gradvist har overtaget mere og mere af Danmarks areal, er både levestederne og blomsterne blevet færre. Samtidig er brug af gødning og ukrudts- og insektmidler, ja, gift for bierne.

”Skal vi give bierne og bestøverne deres levesteder tilbage, kræver det især større, sammenhængende naturområder, som er fri fra påvirkning fra os mennesker. Men hver enkelt dansker kan også gøre noget ved at lave vilde levesteder målrettet bierne i haven eller på altanen,” forklarer Bo Øksnebjerg.

Fredag 20. maj er det Biens Dag. Her sættes der fokus på de fantastiske summende væsener verden over.

________________________________________________________________

Vidste du, at...?

 • bier opdeles i syv såkaldte familier? Seks af dem er naturligt forekommende i Europa, mens den syvende kun findes i Australien
 • der findes 292 forskellige vilde biarter i Danmark?
 • biernes ”pels” hjælper dem til at holde varmen og være aktive, når det er koldt. Derfor er humlebierne med meget pels også de første biarter, der summer i den danske natur
 • der også engang fandtes vilde honningbier i den danske natur? I dag er de dog uddøde, så alle honningbier kommer fra biavl.
 • de fleste vilde bier er solitære arter, hvilket vil sige, at de lever alene? Honningbier og humlebier er derimod sociale arter og lever i kolonier.

________________________________________________________________

Det kan du selv gøre:

 • Plant også bivenlige, hjemmehørende blomster: Vilde bier sætter stor pris på disse blomster, der giver både nektar og pollen
 • Tag en pause fra havearbejdet, og lad dele af haven vokse vildt. En varieret have med en blanding af vilde og kontrollerede planter giver levesteder til et stort antal arter.
 • Undgå at bruge sprøjtemidler
 • Lav en blomstereng på din egen grund eller gå sammen med andre og etablér en i dit nærområde. Blomsterengen må aldrig gødes, og der må kun sås vildtvoksende, danske arter
 • Lav et insekthotel, hvor bierne kan have deres redepladser.
 • Få flere tips til en vildere og mere bi-venlig have ved at tilmelde dig www.danmarksvildehaver.dk.

Kontakter

Billeder

Foto: Ole Jennertsen/ WWF-Sweden
Foto: Ole Jennertsen/ WWF-Sweden
Download

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum