Danmarks Frie Forskningsfond

18 forskertalenter får 25,5 mio. kr. af Danmarks Frie Forskningsfond

Del
Danmarks Frie Forskningsfond sender 18 forskertalenter afsted til internationale forskningsmiljøer for at udvikle deres originale forskningsidéer sammen med andre specialister. Af de 18 rejser flest til eliteuniversiteter i England, USA og Tyskland for at hente inspiration og trække ny viden hjem til dansk forskning.

Se alle 18 internationale postdoc-projekter her.

Danmarks Frie Forskningsfond investerer 25,5 millioner kroner i 18 yngre forskeres originale idéer, der har potentiale til at opnå stærke resultater gennem styrket internationalt forskningssamarbejde. De 18 postdocs rejser ud i et til to år for at udvikle deres forskning i de mest optimale rammer.

Den internationale erfaring giver et skub til den enkelte forskers karrieremuligheder; og samtidigt tilfører det internationale miljø ekspertise til projekter og resultater, der kan øge gennemslagskraften både nationalt og internationalt.

Bestyrelsesformand David Dreyer Lassen siger:

- Et længere udlandsophold i et nyt miljø kan katapultere en yngre forskers karriere i helt nye og uventede retninger. Man får prøvet sig selv og sine idéer af i fagligt udfordrende og ofte også konkurrenceprægede rammer. På den måde styrker vi det vigtige vækstlag i dansk forskning med nye lovende talenter, der skaber vigtige koblinger mellem danske og udenlandske forskningsmiljøer.

Amerikanske elitemiljøer inden for kunstig intelligens

Forskerne søger blandt andet mod forskningsmiljøer i Tyskland, Sverige og for en stor dels vedkommende mod USA og England.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Aarhus Universitet tilbyder eksempelvis Nicolaj Nørgaard Mühlbach en unik ramme for at forske i, hvordan kunstig intelligens påvirker social mobilitet. Formålet med projektet er bedre at kunne vejlede samfundets beslutningstagere; hvis effekten af kunstig intelligens er positiv, kan man forbedre børns chancer for at bryde den negative sociale arv ved at give dem incitamenter til at opnå teknologiske færdigheder fra en ung alder.

En anden, der også søger mod MIT er Anders Aamand, der vil studere og effektivisere algoritmer. En algoritme er som en madopskrift, som er så detaljeret og præcis, at den kan følges helt uden kreative indfald fra kokken. En upålidelig algoritme vil give den forkerte rute, ligesom en dårlig opskrift ikke vil resultere i et lækkert måltid. Det er derfor vigtigt, at man kan bevise matematisk, at algoritmerne fungerer, som de skal. Anders Aamand vil optimere allerede eksisterende ”klassiske” algoritmer ved at lære mere om, hvordan deres input ser ud, og netop dette kan machine learning ofte bruges til at finde ud af. Denne brug af machine learning kan give praktiske forbedringer, f.eks. kan effektive algoritmer betyde, at algoritmerne bruger så få beregninger som muligt, hvilket sparer både tid og energi i praksis.

Hvordan bliver biomasse en pålidelig energikilde?

På denne side af Atlanten opsøger Sylwia Emilia Glazowska Düsseldorf University of Science and Technology for at forske i biomasse fra plantecellevægge. Det er en betydningsfuld råvare for fremtidig grønne teknologier, der kan erstatte vores afhængighed af fossile ressourcer. Man kan forestille sig, at plantebiomassen først forbehandles for at øge tilgængeligheden af de forskellige karbohydrater, som nedbrydes til enkelte sukre. Disse sukre kan så igen blive omdannet til andre produkter. Det største minus ved at bruge denne form for biomasse er, at disse cellevægge er svære at nedbryde. Det er denne nedbrydningsproces, Klazowska vil udforske.

Mere information 

Bestyrelsesformand David Dreyer Lassen, Danmarks Frie Forskningsfond, tlf.+ 45 35 32 44 12, david.dreyer.lassen@econ.ku.dk

Områdeleder Hanne Haarup Thomsen, tlf. 72 31 84 28, e-mail: hht@ufm.dk

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond støtter nyskabende forskning og videnskabelig udvikling med 10,4 millioner kroner20.12.2023 06:10:00 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt bevillinger til 30 forskningsprojekter, tidsskrifter, netværk og udenlandske forskningsophold. Midlerne er fordelt på fire forskellige virkemidler og skal fremme videnskabelig nytænkning, styrke samarbejdet mellem danske og internationale forskningsmiljøer, styrke udbredelsen af humanistisk forskning, samt støtte talentfulde studerende.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye