Naturvidenskabernes HusNaturvidenskabernes Hus

1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab

Del

Den 12. september åbner 39 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og science centre dørene for omkring 1700 piger til årets landsdækkende Girls’ Day in Science, hvor piger fra folkeskolens ældste klasser og gymnasiet får smag på en fremtid med IT, teknolog og naturvidenskab.

Omkring 1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab til Girls' Day in Science 2018. Foto: Naturvidenskabernes Hus.
Omkring 1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab til Girls' Day in Science 2018. Foto: Naturvidenskabernes Hus.

Softwarerobotter, vindmøller, enzymer, termostater og satellitter udgør bare en lille del af den forskelligartede teknologi og naturvidenskab, som omkring 1.700 piger fra folkeskoler og gymnasier i hele landet skal have fingrene i onsdag den 12. september til Girls’ Day in Science.

Tektanken, Danmarks største netværk for skole-virksomhedssamarbejde, afholder Girls’ Day in Science for sjette år i træk, og direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Tektanken, glæder sig til dagen på pigernes vegne.

”Jeg er sikker på, at pigerne får en fantastisk spændende og inspirerende dag, hvor de får et indblik i de mange jobmuligheder, der findes inden for IT og teknologi. Som samfund mangler vi pigerne på de IT-faglige, tekniske og naturvidenskabelige uddannelser,” siger Nanna Seidelin.

Pigerne mangler
Optagstallene fra de videregående uddannelser taler nemlig deres tydelige sprog. Selvom pigerne er i overtal på de videregående uddannelser samlet set, så er de i undertal på de tekniske og naturfaglige uddannelser. Eksempelvis er der kun 28 procent kvinder på det IT-faglige område på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. Og det er et problem, ifølge Nanna Seidelin.

”Det er vigtigt, at både mænd og kvinder er med til at skabe fremtidens digitale løsninger og teknologi. Vores samfund vil i høj grad være afhængig af en stærk kombination af digitalisering og ny teknologi, som vi skal bruge uddannede medarbejdere til både at udvikle og betjene. Og der har vi brug for både kvinder og mænd,” siger Nanna Seidelin.

Alle arrangører har lagt sig i selen for at lave et spændende program for pigerne til Girls’ Day in Science. En af dem er Ørsted, som tager pigerne med på en sejltur, der er lidt ud over det sædvanlige.

Mangfoldighed skaber resultater hos Ørsted
Som en del af programmet hos Ørsted i Grenaa skal godt 70 piger fra VID Gymnasier og Rønde Gymnasium ud på havet til Anholt Havmøllepark for at få et imponerende indblik i arbejdet med vindenergi. Pigerne bliver sejlet ud til havmølleparken af Anholt-færgen. I løbet af dagen guider kvindelige medarbejdere pigerne gennem praktiske øvelser og fortæller om de valg, der førte til et arbejde hos Ørsted.

”For os er mangfoldighed i medarbejderstaben vigtig for at skabe innovation, harmoni og bedst mulige resultater. Vi har brug for alle de talenter, vi kan få, så jo større udvalg af dygtige ansøgere jo bedre for os. Derfor inviterer vi igen i år til Girls’ Day in Science for at vise nogle af de spændende tekniske opgaver, man kan arbejde med i voresverden af havmølleparker,” siger Hanne Blume, HR-direktør i Ørsted.

Piger programmerer softwarerobotter hos TDC Group
TDC i København slår også dørene op til Girls’ Day in Science. Her skal 24 piger fra 8. og 9. klasse fra Heibergskolen lære at programmere en softwarerobot. I løbet af dagen får pigerne rig mulighed for at tale med de kvindelige IT-talenter fra TDC om deres valg af uddannelse, IT-job og karriereforløb.

Koncerndirektør i TDC, Jens Aaløse, håber at arrangementet kan vise pigerne, at IT-jobs i høj grad også er for kvinder.

”Vi ser en stigende efterspørgsel efter medarbejdere med stærke IT-kompetencer i alle dele af erhvervslivet. Her i TDC Group oplever vi også, at det er rigtig svært at rekruttere disse vigtige specialister. Derfor er det også helt afgørende, at vi ved at lægge hus til et arrangement som Girls’ Day In Science får fortalt, at IT-uddannelser og IT-jobs i den grad også er for kvinder. Vi har brug for den diversitet og dynamik, det skaber, når både mænd og kvinder bidrager til den digitale transformation, som vores samfund undergår i disse år,” siger han.

Ligestillingsminister besøger pigerne
Inden pigerne skal i gang med softwarerobotterne, besøger minister for ligestilling, nordisk samarbejde og fiskeri Eva Kjer Hansen TDC Group for at hilse på pigerne. Hendes budskab er klart. Hun bakker op om Girls’ Day in Science, og hun håber pigerne får øje på de mange muligheder.

”Der findes ikke pigefag eller drengefag. Det er det budskab, jeg tager med, når jeg møder de unge studerende til Girls’ Day in Science. Hverken de unge eller samfundet kan være tjent med, at vi i 2018 har så kønsopdelte uddannelser. Det hæmmer de unges muligheder for at udfolde deres potentiale, og det begrænser den talentmasse, vi som samfund kan trække på. Det gælder især med fag som IT, teknologi og naturvidenskab, hvor der er alt for få piger, og hvor vi går en stor efterspørgsel i møde. Girls’ Day in Science giver anledning til, at pigerne får øjnene op for de mange muligheder inden for disse fag, og jeg håber, at endnu flere virksomheder vil åbne dørene op for de unge næste år," siger hun.

Virksomheder som Danfoss, Grundfos, Novozymes, Micosoft, Google, Netcompany, Vestas og Haldor Topsøe slår også dørene op på Girls' Day in Science.

39 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet åbner dørene for pigerne.

Se den fulde liste på www.tektanken.dk. Sortér på Girls' Day in Science under Events.

FAKTA

Om Girls’ Day in Science 2018

Girls' Day in Science er Tektankens nationale kampagnedag, hvor virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet inviterer grundskole- og gymnasiepiger indenfor til at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab. 

Girls’ Day in Science sætter fokus på, at der er mange piger, der fravælger en IT-faglig, teknologisk eller naturvidenskabelig retning i deres uddannelses- og karrierevalg.

Den 12. september slår 39 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet dørene op for omking 1700 piger fra grundskoler og gymnasier til Girls' Day in Science 2018.

Se alle arrangører på www.tektanken.dk. Sortér på Girls' Day in Science under Events.

Om Tektanken

Som samfund har vi behov for, at flere unge inspireres til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Det er hovedformålet med Tektanken, et landsdækkende netværk mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der faciliteres af Naturvidenskabernes Hus. 

Gennem Tektanken gør virksomhederne det muligt for elever i grundskolen og gymnasiet at arbejde praktisk med virksomhedsrelaterede opgaver og møde rollemodeller på faglige virksomhedsbesøg.

Foruden de seks kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast, Microsoft og Haldor Topsøe tæller netværket mere end 130 virksomheder. Tektanken er støttet af Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Nordea-fonden, Lundbeckfonden og Fremstillingsindustrien.

www.tektanken.dk

Om piger og uddannelse:

Som samfund mangler vi flere, der tager uddannelser inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Virksomhederne mangler medarbejdere med de kvalifikationer, og vi har derfor brug for, at pigerne også får interesse for området. I en verden der bliver stadig mere teknologisk funderet, har vi brug for flere, der både kan udvikle og betjene ny teknologi. Det er problematisk, at der eksempelvis kun er 28 procent kvinder på det IT-faglige område på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne.

Pigerne er i undertal på tekniske og naturfaglige uddannelser, selvom de er i overtal på de videregående uddannelser samlet set.

Statistik for optag på videregående uddannelser 2017 fordelt på køn, udvalgte tal i procent:

Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser

Kvinder

Mænd

Det IT-faglige område

28

72

Det tekniske område

24

76

Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser i alt

59

41

Bacheloruddannelser

Kvinder

Mænd

Naturvidenskab

44

56

Teknisk Videnskab

33

67

Bacheloruddannelser i alt

54

46


KildeUddannelses- og forskningsministeriets rapport over optag 2018. Rapport nr. 13.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger og hjælp til at finde en case:

Kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus
Bjørn Kock Lærkedahl. 5119 4944 / bkl@nvhus.dk

Kommentarer og citater vedr. Girls' Day in Science:

Direktør i Naturvidenskabernes Hus
Nanna Seidelin. 2941 1133 / ns@nvhus.dk

Billeder

Omkring 1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab til Girls' Day in Science 2018. Foto: Naturvidenskabernes Hus.
Omkring 1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab til Girls' Day in Science 2018. Foto: Naturvidenskabernes Hus.
Download
Omkring 1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab til Girls' Day in Science 2018. Foto: Naturvidenskabernes Hus
Omkring 1700 piger inspireres til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab til Girls' Day in Science 2018. Foto: Naturvidenskabernes Hus
Download

Links

Information om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

40584064http://www.nvhus.dk

NATURVIDENSKABERNES HUS

Gennem TEKTANKEN bygger vi bro mellem skoler og virksomheder og understøtter lærere i at udvikle og gennemføre inspirerende og virkelighedsnær undervisning.

Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.

WWW.NVHUS.DK

Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skoleelever fra hele landet prøver kræfter med kryptering, grøn energi og selvkørende busser1.10.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Kreativiteten er sluppet løs for tusindvis af elever fra 5. og 6. klasse, der netop har fået opgaverne til årets største naturfagskonkurrence, Naturfagsmaraton. Igen i år dyster skoler over hele landet om at finde de mest innovative løsninger på naturfaglige problemer, de kender fra hverdagen. Denne gang er to af opgaverne udviklet i samarbejde med Microsoft og Vestas.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum