Beskæftigelsesministeriet

155 personer udtaget til kontrol efter første halvår med Lufthavnstilsyn

Del

Lufthavnstilsyn der skal afsløre snyd med blandt andet kontanthjælp, er en succes. I årets første halvår er der rejst krav om tilbagebetaling på knap en million kroner.

Lufthavnstilsynet der laver stikprøver i lufthavnene, for at afsløre snyd med offentlig forsørgelse, har i løbet af årets første seks måneder gennemført i alt 12 kontrolaktioner – nemlig 10 i Kastrup Lufthavn og to i Aalborg Lufthavn. I alt er 155 personer blevet indberettet, og der er rejst et tilbagebetalingskrav på knap en million kroner.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Jeg er tilfreds med, at vi har genindført lufthavnskontrollen og på den måde får sendt et klart signal. Jeg synes også det er tankevækkende og bekymrende, at man så hurtigt opdager snyd for over en million kroner. Jeg håber risikoen for at blive taget får folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden man forlader landet, hvis man fx er på dagpenge og har planer om at tage af sted uden at melde det til a-kassen først.

Det er meget forskelligt hvad lufthavnstilsynet fanger. Eksempelvis havde en mand på kontanthjælp været udrejst mange gange i 2015, 2016, 2017 og 2018 uden kommunens tilladelse. Han skal nu betale godt 190.000 kr. tilbage og har fået en sanktion på nedsættelse af kontanthjælpen med 1/3 i 20 uger, da det var anden gang, han fik en afgørelse om udrejse uden tilladelse.

I april måned blev 3 dagpengemodtagere, der var rejst på ferie i udlandet, mødt med et krav om at betale henholdsvis mellem ca. 40.000 kr. og ca. 70.000 kr. tilbage. Derudover blev der givet sanktioner om karantæne for modtagelse af dagpenge på henholdsvis mellem ca. 600 og 1.000 timer.

- Det er kun ret og rimeligt, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Jeg er optaget af, at man skal have en sanktion, hvis man modtager offentlig forsørgelse og ikke lever op til reglerne. Derfor er vi også kommet med et udspil, der skal forenkle reglerne om rådighed og sanktioner på kontanthjælpsområdet, så kommunerne mere konsekvent kan sanktionere dem, som uden rimelig grund ikke står til rådighed, siger beskæftigelsesministeren.

Lufthavnstilsynet blev genindført i forbindelse med finansloven for 2018, hvor der er afsat penge til 27 kontrolaktioner om året de kommende fire år. Det er forventningen, at målet om de 27 kontroller opnås i 2. halvår.

Desuden har STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) og Toldstyrelsen et samarbejde om kontrol i lufthavne, når Toldstyrelsen i forbindelse med deres kontrolarbejde støder på ydelsesmodtagere, der har været udrejst, og der er en formodning for, at de har modtaget ydelser med urette. Samarbejdet har i de første seks måneder medført et tilbagebetalingskrav på 0,3 mio. kr.

Altså I alt et tilbagebetalingskrav på knap 1,2 millioner kroner.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressetelefon på: 51 23 28 30

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 201925.4.2019 09:17:07 CESTPressemeddelelse

I februar 2019 var der 2.776.400 personer i job. Ser man på den private sektor, er der kommet 400 flere job i februar måned. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Igen i februar ser vi, at antallet af private job fortsætter med at stige, og at beskæftigelsen på ny slår rekord. Ser man tilbage til sommeren 2015, er der kommet 168.500 flere private job. Det er meget positivt. - Samtidig ser vi, at markant flere arbejder ved siden af kontanthjælpen i småjob. På to år er antallet, der arbejder på den måde, steget med 30 procent. Det er godt, at flere har småjob, fordi det kan være en god måde at få foden inden for på arbejdsmarkedet. - Jeg er også rigtig glad for, at vi med forenklingen af beskæftigelsesindsatsen er blevet enige om, hvilke a-kasser der skal forsøge at løfte opgaven med at få flere ledige i arbejde. De ni udvalgte a-kasser har en enestående chance for at vise, at de med deres kendskab til medlemmerne er de rette til at matche ledige og virksomheder. - Det gør

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum