Beskæftigelsesministeriet

155 personer udtaget til kontrol efter første halvår med Lufthavnstilsyn

Del

Lufthavnstilsyn der skal afsløre snyd med blandt andet kontanthjælp, er en succes. I årets første halvår er der rejst krav om tilbagebetaling på knap en million kroner.

Lufthavnstilsynet der laver stikprøver i lufthavnene, for at afsløre snyd med offentlig forsørgelse, har i løbet af årets første seks måneder gennemført i alt 12 kontrolaktioner – nemlig 10 i Kastrup Lufthavn og to i Aalborg Lufthavn. I alt er 155 personer blevet indberettet, og der er rejst et tilbagebetalingskrav på knap en million kroner.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Jeg er tilfreds med, at vi har genindført lufthavnskontrollen og på den måde får sendt et klart signal. Jeg synes også det er tankevækkende og bekymrende, at man så hurtigt opdager snyd for over en million kroner. Jeg håber risikoen for at blive taget får folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden man forlader landet, hvis man fx er på dagpenge og har planer om at tage af sted uden at melde det til a-kassen først.

Det er meget forskelligt hvad lufthavnstilsynet fanger. Eksempelvis havde en mand på kontanthjælp været udrejst mange gange i 2015, 2016, 2017 og 2018 uden kommunens tilladelse. Han skal nu betale godt 190.000 kr. tilbage og har fået en sanktion på nedsættelse af kontanthjælpen med 1/3 i 20 uger, da det var anden gang, han fik en afgørelse om udrejse uden tilladelse.

I april måned blev 3 dagpengemodtagere, der var rejst på ferie i udlandet, mødt med et krav om at betale henholdsvis mellem ca. 40.000 kr. og ca. 70.000 kr. tilbage. Derudover blev der givet sanktioner om karantæne for modtagelse af dagpenge på henholdsvis mellem ca. 600 og 1.000 timer.

- Det er kun ret og rimeligt, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Jeg er optaget af, at man skal have en sanktion, hvis man modtager offentlig forsørgelse og ikke lever op til reglerne. Derfor er vi også kommet med et udspil, der skal forenkle reglerne om rådighed og sanktioner på kontanthjælpsområdet, så kommunerne mere konsekvent kan sanktionere dem, som uden rimelig grund ikke står til rådighed, siger beskæftigelsesministeren.

Lufthavnstilsynet blev genindført i forbindelse med finansloven for 2018, hvor der er afsat penge til 27 kontrolaktioner om året de kommende fire år. Det er forventningen, at målet om de 27 kontroller opnås i 2. halvår.

Desuden har STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) og Toldstyrelsen et samarbejde om kontrol i lufthavne, når Toldstyrelsen i forbindelse med deres kontrolarbejde støder på ydelsesmodtagere, der har været udrejst, og der er en formodning for, at de har modtaget ydelser med urette. Samarbejdet har i de første seks måneder medført et tilbagebetalingskrav på 0,3 mio. kr.

Altså I alt et tilbagebetalingskrav på knap 1,2 millioner kroner.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressetelefon på: 51 23 28 30

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Redegørelse om chrom 6 sendt til Folketinget16.11.2018 13:47pressemeddelelse

En redegørelse om sagen om chrom 6 er nu sendt til Beskæftigelsesudvalget i Folketinget. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har bestilt redegørelsen, fordi det har vist sig, at de danske myndigheder ikke har reageret tids nok på en EU-rapport, der konkluderer, at der kan være behov for at stramme grænseværdien for stoffet. NFA og Arbejdstilsynet arbejder nu på at revurdere den danske grænseværdi. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Det er dybt utilfredsstillende, at NFA og Arbejdstilsynet ikke handler hurtigere på så vigtig ny viden om grænseværdien for chrom 6. Vi har strenge krav til, hvordan man skal beskytte sig mod at indånde partikler, når man arbejder med stoffet. Det ændrer ikke på, at redegørelsen viser, at der gik alt for lang tid fra denne rapport kom til, at arbejdet med at undersøge de danske grænseværdier gik i gang, og at det er helt uacceptabelt, at jeg som minister alt for sent hører om denne viden. Derfor bestilte jeg også denne redegørelse, så

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum