15.000 vilde haver: Haveejere slipper knap halvdelen af haven fri

Interessen for at hjælpe naturen i egen have er enorm, og rundtom i hele landet vælger danskere at dedikere dele af deres have til sommerfugle, vilde bier og andre pressede arter.
For eksempel har 15.000 haveejere nu tilmeldt deres have til projektet ’Slip haven fri’– et projekt, hvor de forpligter sig til at holde haven giftfri og slippe mindst 20 procent af haven fri til gavn for biodiversiteten.
Men haveejerne nøjes ikke med de 20 procent – i gennemsnit har de valgt at slippe hele 44 procent af deres haveareal fri.
Og det vækker glæde i Danmarks Naturfredningsforening, der sammen med REMA 1000 står bag projektet.
– Vi står midt i en biodiversitetskrise, og naturen har akut brug for mere plads. Det er derfor fantastisk, at danskerne lader naturen råde i så stor en del af deres have. For hver en kvadratmeter tæller, og sammen kan vi virkelig skabe et vigtigt helle og gøre en forskel for sommerfuglene, bierne og andre trængte dyr, siger Sebastian Jonshøj, vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Blomster og buske hitter
Haveejerne nøjes dog kun ikke med at slippe en stor del af haven fri – de sørger også for, at haven indeholder forskellige naturelementer, der på hver deres måde fremmer biodiversiteten i haven. Det kan for eksempel være jordvolde, døde træer og redekasser.
Når man tilmelder sin have til ’Slip haven fri’, skal man som minimum vælge ét ud af ti naturelementer, som man enten allerede har, eller som man vil tilføre haven.
Her har haveejerne i snit valgt syv naturelementer. Allerflest (91%) har valgt at have mange slags blomster i haven, mens næstflest (89%) har valgt buske.
I REMA 1000 genkender man den store interesse for de naturvenlige planter.
– Vi oplever en stigende efterspørgsel på naturvenlige planter, buske og træer, og vi har i år solgt flere end nogensinde før. Vi har forsøgt at gøre det så let som muligt for haveejerne at vælge de mest naturvenlige planter til deres have, og vi håber, at vi på den måde kan være med til at løfte biodiversiteten i de danske haver, siger Steffen Marx, der er kategorichef i REMA 1000.
Det er gratis at tilmelde sin have på sliphavenfri.dk, og tilmeldte haveejere vil løbende modtage gode råd og vejledning til, hvordan man kan gøre sin have mere vild og naturvenlig.
_____________________
Cases
Vi har gode cases i hele landet. Vil I sættes i kontakt med danskere, der har sluppet haven fri, kan I kontakte Mikkel Faartoft fra Danmarks Naturfredningsforening på 26 79 59 83 / mikkel@dn.dk.
_____________________
FAKTA: 'Slip haven fri'
- ’Slip haven fri’ er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000.
- Målet er at hjælpe flere haveejere med at gøre haverne mere vilde og naturvenlige.
- Det er gratis at tilmelde sin have, og det kræver blot, at man holder haven giftfri, og at man vil gøre haven mere naturvenlig på mindst 20 procent af havens areal.
- På hjemmesiden www.sliphavenfri.dk kan man løbende følge med i antallet af tilmeldte haver i landets kommuner.
De 10 naturelementer
1) Mange slags blomster
- 91% af haverne
- Med forskellige slags blomster, som blomstrer fra tidlig forår til sent efterår, fx i græsplænen, i blomsterbede eller som blomstereng, kan man bl.a. hjælpe sommerfuglene og de vilde bier med nektar og pollen
2) Buske
- 89% af haverne
- Forskellige slags hjemmehørende buske og krat, giver gode muligheder for læ, skygge, beskyttelse og føde til havens dyr.
3) Grenbunke
- 82% af haverne
- Gamle grene, blade og kviste, der får lov at ligge uforstyrret i haven som bunker eller som kvashegn, skaber læ, føde og levesteder til gavn for mange forskellige dyr og svampe.
4) Bolig til dyr
- 75% af haverne
- Vil man hjælpe havens dyr, kan det være en god ide at sætte redekasser op til forskellige fuglearter, lave et insekthotel eller bygge et bi-hotel til de vilde bier.
5) Sten
- 73% af haverne
- Stenbunker, stendiger og stengærde placeret sydvendt og solrigt, er både gode skjulesteder og opvarmningsområder for bl.a. vilde bier, sommerfugle og krybdyr.
6) Gamle træer
- 69% af haverne
- Gamle, hule, sprækkede træer er værdifulde levesteder for et væld af arter, og derfor er det vigtigt at passe på dem og lade dem stå i haven.
7) Varmt og tørt område
- 66% af haverne
- Skab et varmt, tørt og lysåbent sted i haven, hvor solen kan bage direkte på jorden. Her trives dyr og planter, som har brug for lys og varme, f.eks. firben og Liden Klokke.
8) Vand
- 59% af haverne
- Alle former for vand hjælper på havens tørstige dyr, hvad enten det er en sø, en havedam, en underskål eller et fuglebad, der fyldes op regelmæssigt.
9) Døde træer
- 54% af haverne
- Liggende eller stående døde træer der får lov at blive nedbrudt på naturlig vis, er vigtige for mange arter som for eksempel svampe, insekter og fugle.
10) Jordvold
- 41% af haverne
- En sydvendt vold eller skråning i haven - gerne med bare og sandede områder - giver gode betingelser for bl.a. sommerfugle og vilde plantearter, og boliger til vilde bier.
Kontakter
Mikkel FaartoftPresse, Danmarks Naturfredningsforening
Tlf:26 79 59 83mikkel@dn.dkBilleder

Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum