Udenrigsministeriet

150 millioner kroner sendes i nødhjælp ved årets slutning

Del

Årets sidste humanitære bevilling – kaldet Tsunami-reserven – sendes til konfliktramte og klimapåvirkede lande i Sahel-regionen i Vestafrika, Afrikas Horn og Myanmar via Danmarks humanitære strategiske FN partnere.

FN vurderer, at 274 millioner mennesker er i nød. Et tal, der aldrig har været højere. Heraf er historisk mange - 84 millioner mennesker – fordrevet fra hus og hjem. Det bliver der taget særligt hensyn til når pengene i Tsunami-reserven skal ud og arbejde.

”Det er en svær balancegang, når de knappe ressourcer skal fordeles. Særligt når situationen i verden ser ud, som den gør lige nu. Nye voldsomme humanitære kriser får ofte store dele af nødhjælpsbudgetterne. Men det er vigtigt ikke at glemme de mange langvarige humanitære kriser. Derfor har vi i år valgt at prioritere tsunami-reserven til de underfinansierede, forværrede og glemte kriser”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Ikke mindst de afrikanske lande er skrøbelige. De er hårdt pressede af både klimaforandringer og konflikter. Resultatet er ofte, at mange mennesker bliver flygtninge i deres eget land. Og tørke, oversvømmelser og ændrede regntider forværrer situationen. Det gælder i Sahel-området i Vestafrika og på Afrikas Horn. Derfor sender vi nu humanitære bidrag til Mali, Burkina Faso, Somalia. Også en regional indsats på Afrikas Horn støttes. Indsatserne vil fokusere på forebyggende indsatser, fødevaresikkerhed og beskyttelse for børn og fordrevne og vil blive givet gennem FN’s Verdens Fødevareprogram, UNICEF og FN’s humanitære fonde.

Myanmar er også blandt modtagerlandene, hvor den humanitære situation er forværret siden militærkuppet i februar. Herudover har årets sidste udmøntning også fokus på de mange palæstinensiske flygtninge i udsatte områder i Mellemøsten, der fortsat har behov for hjælp til at komme i skole og få adgang til sundhedsydelser.

”Vi har særligt prioriteret at give midler til humanitære kriser, som både er vokset i løbet af året, og som af forskellige årsager ikke har modtaget tilstrækkelig støtte. Med den seneste bevilling på 150 millioner kroner fra tsunami-reserven når Danmark i 2021 op på 3,18 milliarder kroner i nødhjælp til verdens globale kriser”, siger Flemming Møller Mortensen.


 

Baggrund: Fordelingen af Tsunami-reserven

Hvert år reserveres et beløb i humanitær reserve til de sidste dage i december for at sikre, at humanitære partnere sidst på året har mulighed for at respondere på akutte kriser, der måtte opstå i årets sidste dage. Deraf navnet Tsunami-reserven, som refererer til Tsunami-katastrofen i juledagene i 2004.

I år udmøntes reserven til følgende kriser og FN partnere:

Krisespecifikke bidrag

  • Myanmar (WFP)                                                                            25 mio. kr.

Til akut fødevarehjælp og kontantbaseret assistance til internt fordrevne og konfliktramte mennesker.

 

  • Somalia (SHF, OCHA)                                                                 25 mio. kr.

Til humanitære indsatser som følge af konflikt og aktuel tørke – med særlig fokus på fødevarer, underernæring, sundhed, vand, hygiejne og demontering af eksplosive våben.

 

  • Mali (UNICEF)                                                                            20 mio. kr.

Til kritiske indsatser til forebyggelse og behandling af underernæring, beskyttelse, uddannelse, vand, sanitet og hygiejne.

 

  • Burkina Faso (Regional fund, OCHA)                                             35 mio. kr.

Til akutte indsatser blandt andet som følge af negative konsekvenser af klimaforandringer

 

  • Afrikas Horn (WFP)                                                                   28,4 mio. kr.

Til hurtig humanitær bistand of forebyggende indsatser for sårbare befolkningsgrupper med risiko for at blive ramt af klimarelaterede chok (Etiopien, Kenya, Uganda og Djibouti)

 

  • Palæstina (UNWRA)                                                                     15 mio. kr.

Til at opretholde kritiske aktiviteter som uddannelse og sundhed

 

Strategiske prioriteter                                                                                           

  • GenCap (OCHA)                                                                             2 mio. kr.

Til at udsende ekspertise inden for ligestilling og kønsbaseret vold i skrøbelige situationer, hvor der er behov for en særlig indsats.

Kontakt:

Presserådgiver Thorleif Ravnbak, 25749150

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum