150 millioner kroner sendes i nødhjælp ved årets slutning
Årets sidste humanitære bevilling – kaldet Tsunami-reserven – sendes til konfliktramte og klimapåvirkede lande i Sahel-regionen i Vestafrika, Afrikas Horn og Myanmar via Danmarks humanitære strategiske FN partnere.
FN vurderer, at 274 millioner mennesker er i nød. Et tal, der aldrig har været højere. Heraf er historisk mange - 84 millioner mennesker – fordrevet fra hus og hjem. Det bliver der taget særligt hensyn til når pengene i Tsunami-reserven skal ud og arbejde.
”Det er en svær balancegang, når de knappe ressourcer skal fordeles. Særligt når situationen i verden ser ud, som den gør lige nu. Nye voldsomme humanitære kriser får ofte store dele af nødhjælpsbudgetterne. Men det er vigtigt ikke at glemme de mange langvarige humanitære kriser. Derfor har vi i år valgt at prioritere tsunami-reserven til de underfinansierede, forværrede og glemte kriser”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.
Ikke mindst de afrikanske lande er skrøbelige. De er hårdt pressede af både klimaforandringer og konflikter. Resultatet er ofte, at mange mennesker bliver flygtninge i deres eget land. Og tørke, oversvømmelser og ændrede regntider forværrer situationen. Det gælder i Sahel-området i Vestafrika og på Afrikas Horn. Derfor sender vi nu humanitære bidrag til Mali, Burkina Faso, Somalia. Også en regional indsats på Afrikas Horn støttes. Indsatserne vil fokusere på forebyggende indsatser, fødevaresikkerhed og beskyttelse for børn og fordrevne og vil blive givet gennem FN’s Verdens Fødevareprogram, UNICEF og FN’s humanitære fonde.
Myanmar er også blandt modtagerlandene, hvor den humanitære situation er forværret siden militærkuppet i februar. Herudover har årets sidste udmøntning også fokus på de mange palæstinensiske flygtninge i udsatte områder i Mellemøsten, der fortsat har behov for hjælp til at komme i skole og få adgang til sundhedsydelser.
”Vi har særligt prioriteret at give midler til humanitære kriser, som både er vokset i løbet af året, og som af forskellige årsager ikke har modtaget tilstrækkelig støtte. Med den seneste bevilling på 150 millioner kroner fra tsunami-reserven når Danmark i 2021 op på 3,18 milliarder kroner i nødhjælp til verdens globale kriser”, siger Flemming Møller Mortensen.
Baggrund: Fordelingen af Tsunami-reserven
Hvert år reserveres et beløb i humanitær reserve til de sidste dage i december for at sikre, at humanitære partnere sidst på året har mulighed for at respondere på akutte kriser, der måtte opstå i årets sidste dage. Deraf navnet Tsunami-reserven, som refererer til Tsunami-katastrofen i juledagene i 2004.
I år udmøntes reserven til følgende kriser og FN partnere:
Krisespecifikke bidrag
- Myanmar (WFP) 25 mio. kr.
Til akut fødevarehjælp og kontantbaseret assistance til internt fordrevne og konfliktramte mennesker.
- Somalia (SHF, OCHA) 25 mio. kr.
Til humanitære indsatser som følge af konflikt og aktuel tørke – med særlig fokus på fødevarer, underernæring, sundhed, vand, hygiejne og demontering af eksplosive våben.
- Mali (UNICEF) 20 mio. kr.
Til kritiske indsatser til forebyggelse og behandling af underernæring, beskyttelse, uddannelse, vand, sanitet og hygiejne.
- Burkina Faso (Regional fund, OCHA) 35 mio. kr.
Til akutte indsatser blandt andet som følge af negative konsekvenser af klimaforandringer
- Afrikas Horn (WFP) 28,4 mio. kr.
Til hurtig humanitær bistand of forebyggende indsatser for sårbare befolkningsgrupper med risiko for at blive ramt af klimarelaterede chok (Etiopien, Kenya, Uganda og Djibouti)
- Palæstina (UNWRA) 15 mio. kr.
Til at opretholde kritiske aktiviteter som uddannelse og sundhed
Strategiske prioriteter
- GenCap (OCHA) 2 mio. kr.
Til at udsende ekspertise inden for ligestilling og kønsbaseret vold i skrøbelige situationer, hvor der er behov for en særlig indsats.
Kontakt:
Presserådgiver Thorleif Ravnbak, 25749150
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Danmarks ambassadører er i København i uge 3419.8.2022 10:37:42 CEST | Pressemeddelelse
I 2022 holder Udenrigsministeriet sit årlige ambassadørmøde med alle chefer både fra ude- og hjemmetjenesten fra den 22. til den 26. august. Der vil være i alt ca. 170 deltagere, som i løbet af ugen bl.a. skal mødes med statsministeren, udenrigsministeren, forsvarsministeren samt udviklingsministeren.
Udenrigsministeriet etablerer projektkontor i Rwanda18.8.2022 11:16:22 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsministeriet vil åbne et projektkontor i Rwandas hovedstad, Kigali. Etableringen af et projektkontor betyder, at Danmark får mulighed for at udbygge udviklingssamarbejdet med Rwanda på områder, hvor der er stærke fælles interesser. Det vil blandt andet omfatte muligt nyt samarbejde inden for det grønne område, ligestilling og korruptionsbekæmpelse.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn17.8.2022 09:57:19 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder ordinært møde torsdag den 18. august 2022 kl. 9.30. Fra regeringen deltager udenrigsministeren og forsvarsministeren.
Udviklingsministeren besøger Indien10.8.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det grønne strategiske partnerskab med Indien, der blev indgået mellem statsminister Mette Frederiksen og den indiske premierminister Modi i september 2020, viser, hvordan Danmark kan bidrage til den globale grønne omstilling og bæredygtig udvikling.
I juni steg Danmarks samlede eksport 0,7 pct. og årsvæksten steg til 26,9 pct.9.8.2022 14:34:49 CEST | Pressemeddelelse
I løbende priser steg den samlede eksport af varer og tjenester 0,7 pct. i juni i forhold til maj. Vare-eksporten faldt 1,1 pct. mens tjenesteeksporten steg 2,9 pct. i forhold til måneden før, hvilket fremgår af den seneste sæsonkorrigerede opgørelse fra Danmarks Statistik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum