Udenrigsministeriet

150 millioner kroner sendes i nødhjælp ved årets slutning

Del
Årets sidste humanitære bevilling – kaldet Tsunami-reserven – sendes til konfliktramte og klimapåvirkede lande i Sahel-regionen i Vestafrika, Afrikas Horn og Myanmar via Danmarks humanitære strategiske FN partnere.

FN vurderer, at 274 millioner mennesker er i nød. Et tal, der aldrig har været højere. Heraf er historisk mange - 84 millioner mennesker – fordrevet fra hus og hjem. Det bliver der taget særligt hensyn til når pengene i Tsunami-reserven skal ud og arbejde.

”Det er en svær balancegang, når de knappe ressourcer skal fordeles. Særligt når situationen i verden ser ud, som den gør lige nu. Nye voldsomme humanitære kriser får ofte store dele af nødhjælpsbudgetterne. Men det er vigtigt ikke at glemme de mange langvarige humanitære kriser. Derfor har vi i år valgt at prioritere tsunami-reserven til de underfinansierede, forværrede og glemte kriser”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Ikke mindst de afrikanske lande er skrøbelige. De er hårdt pressede af både klimaforandringer og konflikter. Resultatet er ofte, at mange mennesker bliver flygtninge i deres eget land. Og tørke, oversvømmelser og ændrede regntider forværrer situationen. Det gælder i Sahel-området i Vestafrika og på Afrikas Horn. Derfor sender vi nu humanitære bidrag til Mali, Burkina Faso, Somalia. Også en regional indsats på Afrikas Horn støttes. Indsatserne vil fokusere på forebyggende indsatser, fødevaresikkerhed og beskyttelse for børn og fordrevne og vil blive givet gennem FN’s Verdens Fødevareprogram, UNICEF og FN’s humanitære fonde.

Myanmar er også blandt modtagerlandene, hvor den humanitære situation er forværret siden militærkuppet i februar. Herudover har årets sidste udmøntning også fokus på de mange palæstinensiske flygtninge i udsatte områder i Mellemøsten, der fortsat har behov for hjælp til at komme i skole og få adgang til sundhedsydelser.

”Vi har særligt prioriteret at give midler til humanitære kriser, som både er vokset i løbet af året, og som af forskellige årsager ikke har modtaget tilstrækkelig støtte. Med den seneste bevilling på 150 millioner kroner fra tsunami-reserven når Danmark i 2021 op på 3,18 milliarder kroner i nødhjælp til verdens globale kriser”, siger Flemming Møller Mortensen.


 

Baggrund: Fordelingen af Tsunami-reserven

Hvert år reserveres et beløb i humanitær reserve til de sidste dage i december for at sikre, at humanitære partnere sidst på året har mulighed for at respondere på akutte kriser, der måtte opstå i årets sidste dage. Deraf navnet Tsunami-reserven, som refererer til Tsunami-katastrofen i juledagene i 2004.

I år udmøntes reserven til følgende kriser og FN partnere:

Krisespecifikke bidrag

  • Myanmar (WFP)                                                                            25 mio. kr.

Til akut fødevarehjælp og kontantbaseret assistance til internt fordrevne og konfliktramte mennesker.

 

  • Somalia (SHF, OCHA)                                                                 25 mio. kr.

Til humanitære indsatser som følge af konflikt og aktuel tørke – med særlig fokus på fødevarer, underernæring, sundhed, vand, hygiejne og demontering af eksplosive våben.

 

  • Mali (UNICEF)                                                                            20 mio. kr.

Til kritiske indsatser til forebyggelse og behandling af underernæring, beskyttelse, uddannelse, vand, sanitet og hygiejne.

 

  • Burkina Faso (Regional fund, OCHA)                                             35 mio. kr.

Til akutte indsatser blandt andet som følge af negative konsekvenser af klimaforandringer

 

  • Afrikas Horn (WFP)                                                                   28,4 mio. kr.

Til hurtig humanitær bistand of forebyggende indsatser for sårbare befolkningsgrupper med risiko for at blive ramt af klimarelaterede chok (Etiopien, Kenya, Uganda og Djibouti)

 

  • Palæstina (UNWRA)                                                                     15 mio. kr.

Til at opretholde kritiske aktiviteter som uddannelse og sundhed

 

Strategiske prioriteter                                                                                           

  • GenCap (OCHA)                                                                             2 mio. kr.

Til at udsende ekspertise inden for ligestilling og kønsbaseret vold i skrøbelige situationer, hvor der er behov for en særlig indsats.

Kontakt:

Presserådgiver Thorleif Ravnbak, 25749150

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye