150 millioner kroner sendes i nødhjælp ved årets slutning
FN vurderer, at 274 millioner mennesker er i nød. Et tal, der aldrig har været højere. Heraf er historisk mange - 84 millioner mennesker – fordrevet fra hus og hjem. Det bliver der taget særligt hensyn til når pengene i Tsunami-reserven skal ud og arbejde.
”Det er en svær balancegang, når de knappe ressourcer skal fordeles. Særligt når situationen i verden ser ud, som den gør lige nu. Nye voldsomme humanitære kriser får ofte store dele af nødhjælpsbudgetterne. Men det er vigtigt ikke at glemme de mange langvarige humanitære kriser. Derfor har vi i år valgt at prioritere tsunami-reserven til de underfinansierede, forværrede og glemte kriser”, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.
Ikke mindst de afrikanske lande er skrøbelige. De er hårdt pressede af både klimaforandringer og konflikter. Resultatet er ofte, at mange mennesker bliver flygtninge i deres eget land. Og tørke, oversvømmelser og ændrede regntider forværrer situationen. Det gælder i Sahel-området i Vestafrika og på Afrikas Horn. Derfor sender vi nu humanitære bidrag til Mali, Burkina Faso, Somalia. Også en regional indsats på Afrikas Horn støttes. Indsatserne vil fokusere på forebyggende indsatser, fødevaresikkerhed og beskyttelse for børn og fordrevne og vil blive givet gennem FN’s Verdens Fødevareprogram, UNICEF og FN’s humanitære fonde.
Myanmar er også blandt modtagerlandene, hvor den humanitære situation er forværret siden militærkuppet i februar. Herudover har årets sidste udmøntning også fokus på de mange palæstinensiske flygtninge i udsatte områder i Mellemøsten, der fortsat har behov for hjælp til at komme i skole og få adgang til sundhedsydelser.
”Vi har særligt prioriteret at give midler til humanitære kriser, som både er vokset i løbet af året, og som af forskellige årsager ikke har modtaget tilstrækkelig støtte. Med den seneste bevilling på 150 millioner kroner fra tsunami-reserven når Danmark i 2021 op på 3,18 milliarder kroner i nødhjælp til verdens globale kriser”, siger Flemming Møller Mortensen.
Baggrund: Fordelingen af Tsunami-reserven
Hvert år reserveres et beløb i humanitær reserve til de sidste dage i december for at sikre, at humanitære partnere sidst på året har mulighed for at respondere på akutte kriser, der måtte opstå i årets sidste dage. Deraf navnet Tsunami-reserven, som refererer til Tsunami-katastrofen i juledagene i 2004.
I år udmøntes reserven til følgende kriser og FN partnere:
Krisespecifikke bidrag
- Myanmar (WFP) 25 mio. kr.
Til akut fødevarehjælp og kontantbaseret assistance til internt fordrevne og konfliktramte mennesker.
- Somalia (SHF, OCHA) 25 mio. kr.
Til humanitære indsatser som følge af konflikt og aktuel tørke – med særlig fokus på fødevarer, underernæring, sundhed, vand, hygiejne og demontering af eksplosive våben.
- Mali (UNICEF) 20 mio. kr.
Til kritiske indsatser til forebyggelse og behandling af underernæring, beskyttelse, uddannelse, vand, sanitet og hygiejne.
- Burkina Faso (Regional fund, OCHA) 35 mio. kr.
Til akutte indsatser blandt andet som følge af negative konsekvenser af klimaforandringer
- Afrikas Horn (WFP) 28,4 mio. kr.
Til hurtig humanitær bistand of forebyggende indsatser for sårbare befolkningsgrupper med risiko for at blive ramt af klimarelaterede chok (Etiopien, Kenya, Uganda og Djibouti)
- Palæstina (UNWRA) 15 mio. kr.
Til at opretholde kritiske aktiviteter som uddannelse og sundhed
Strategiske prioriteter
- GenCap (OCHA) 2 mio. kr.
Til at udsende ekspertise inden for ligestilling og kønsbaseret vold i skrøbelige situationer, hvor der er behov for en særlig indsats.
Kontakt:
Presserådgiver Thorleif Ravnbak, 25749150
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum