Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure imponeret juryen med deres helhedsorienterede tilgang til mad, dannelse og bæredygtighed.
-Vores nyeste tiltag er Oures Have, hvor vi dyrker egne grøntsager. Det gør vi for at ramme den nye generation af borgere, der aldrig har været så langt fra primærproduktionen, som nu. Der sker bare noget, når man kommer ud i haven og er tæt på jord og dyrkning, sagde den stolte køkkenleder Mads Dreyer, da han fik overrakt trofæet som vinderen af Køkkenprisen 2025.
Med over én million årlige serveringer har køkkenteamet, under ledelse af Mads Dreyer, sat sig for at gøre elever og lærere til bevidste forbrugere. Ud over et markant fokus på lokale råvarer og et Økologisk Spisemærke i guld tager Skolerne i Oure endnu et skridt i 2025 med lanceringen af Oures Have – et initiativ, der tydeligt viser skolens ambition om at styrke både bæredygtig dannelse og råvarekendskab.
Her dyrkes grøntsager, der kan bruges i køkkenerne, direkte fra skolens egen have, hvor økologiske dyrkningsmetoder og et regenerativt mindset går hånd i hånd med læring, engagement og respekt for naturens kredsløb. Dog handler Oures Have om meget mere end blot produktion af grøntsager – det handler også om at gøre eleverne bevidste om, hvor grøntsagerne kommer fra, og hvordan de er dyrket.
Det kan lyde som en romantisk drøm, men det er vores erfaring, at vores elevers kendskab til rejsen fra jord til bord er meget begrænset. Ved at inddrage dem i hele processen – fra jorden klargøres til vækst, til at så, passe, vande, luge og til sidst høste grøntsagerne og bidrage til at forarbejde dem i køkkenet – vil de blive mere bevidste forbrugere. Sådan skrev skolen i deres indstilling til prisen.
Måltidspædagogik, gode råvarer og økologi
Ifølge Anders Nicolajsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer og ansvarlig for prisen, var det især Skolerne i Oures evne til at integrere måltidspædagogik, gode råvarer og et stort fokus på lokal økologi, der gjorde udslaget:
-Skolerne i Oure har skabt et forbillede for, hvordan offentlige køkkener kan være drivkraft for både sundhed, læring og grøn omstilling blandt både unge og voksne. Det er ikke nogen let opgave at lave mad til så mange forskellige brugertyper – fra dem, der kræver masser af energi og protein, til dem, der går op i klima og bæredygtighed – og samtidig fastholde et ukueligt fokus på økologi, velsmag og måltider med sjæl og personlighed.
-På Oure knokler de for at blæse og have mel i munden, og det lykkes i stor stil: Besøget afslørede glade elever, personale med fagligt overskud og et forbilledligt fokus på alt det, der gør måltidet til en helhedsoplevelse, sagde Anders Nicolajsen
Fortsat fokus på økologisk innovation
Med Køkkenprisen opfordrer Landbrug & Fødevarer til fortsat innovation og udvikling i de offentlige køkkener. Som en del af prisuddelingen har juryen i løbet af sommeren besøgt de nominerede køkkener for at vurdere deres arbejde på nært hold, hvilket kulminerede i dagens kåring af vinderen.
Landbrug & Fødevarer takker alle, der har indstillet kandidater til prisen, og ser frem til at følge udviklingen inden for økologiske og bæredygtige måltider i de offentlige køkkener.
Stort tillykke til alle de nominerede – og særligt til årets vinder, Skolerne i Oure!
Fakta om Køkkenprisen:
- Er blevet uddelt siden 2010
- 5 nominerede køkkener i 2025
- Har i 2025 et krav om minimum det økologiske spisemærke i sølv
Læs mere på: goderaavarer.dk/priser/koekkenprisen
Køkkenprisen 2025 er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Danske Æg, FOA, Kost- og Ernæringsforbundet, Naturmælk og 3F.
Kontakter
Anders NicolajsenChefkonsulent, Gastronomi & Foodservice, L&F
Tlf:5364 5853andn@lf.dkLandbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder
Links
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Danmarks økologieksport forsætter med at stige5.12.2025 09:55:20 CET | Pressemeddelelse
Trods høj prisfølsomhed blev der i 2024 eksporteret økologiske varer for 3,6 milliarder kr. – det højeste niveau nogensinde. Landbrug & Fødevarer forventer, at eksporten fortsætter med at vokse i indeværende år.
L&F: Stort gennembrud for planteforædling i EU. Vil gavne EU's konkurrenceevne og miljøindsats4.12.2025 07:19:33 CET | Pressemeddelelse
Der er sket et gennembrud for NGT-forædlingsteknikken. Der er nu indgået en aftale, som skal gøre det muligt at forædle planter og afgrøder langt hurtigere.
L&F: Kvælstofaftale er et unødvendigt benspænd for dansk landbrug3.12.2025 11:59:47 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om en ny model for kvælstofreguleringen er langt om længe faldet på plads på Christiansborg.
Lucas fra Lørslev er Årets Unge Landmand 20255.11.2025 18:00:00 CET | Pressemeddelelse
25-årige Lucas Gotfredsen Brøsted fra Lørslev nær Hjørring vinder Årets Unge Landmand 2025.
I en urolig tid kan vi ikke bare have nok i os selv5.11.2025 11:06:19 CET | Pressemeddelelse
På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning understreger Søren Søndergaard, at der er brug for flere fødevarer i fremtiden. Derfor skal landbruget styrkes og EU’s fødevareforsyningssikkerhed forsvares i de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum






